fbpx
MENU

Donosimo nekoliko praktičnih savjeta kako smanjiti unos šećera

Ako vam u prehrani dominira prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri – imamo problem. Srećom, problemi su tu da se riješe, a mi danas pišemo o jednom takvom rješenju, točnije o smanjenju unosa šećera.

slatki stol
Autor: Ela Radić
Posted: March 2, 2024

Naime, možda niste svjesni kako je šećer veliki neprijatelj našeg zdravlja, a čak ako samo smanjimo njegov unos, primijetit ćemo značajne promjene. Ovdje, naravno, ne govorimo o prirodnim šećerima koji se nalaze u voću, mlijeku i ostalim namirnicama. Govorimo o onom šećeru koji unosimo kroz prerađenu hranu. Taj višak šećera može dovesti do raznih problema – od onih manjihkao što su akne, starenje kože i karijes, pa do debljanja i pretilosti, dijabetesa i inzulinske rezistencije, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i do karcinoma. 

ADVERTISEMENT

Stoga je smanjenje šećera dobra odluka, iako možda ne tako jednostavna u realizaciji. Zato u nastavku donosimo nekoliko ideja kako ga smanjiti u svakodnevoj prehrani.  

Za početak se možete okrenuti drugim začinima. Umjesto da posegnete za smeđim šećerom, čokoladnim sirupom ili drugim, sličnim slatkim dodacima, zašto ne biste probali cimet, muškatni oraščić, klinčiće, papar, anis ili čak i komorač? 

cimet i šećer

Izvor: Pexels

Isto se može primijeniti i kod umaka koje koristite, poput kečapa ili kremastih preljeva za salatu. Ti su dodaci, naime, puni šećera, pa ih možete zamijeniti senfom, balzamičnim octom ili umakom od jabuke.  

Kad smo već kod umaka od jabuke, taj nezaslađen umak može se koristiti kao zamjena za maslac ili ulje, jaja, pa čak i šećer, prilikom pripreme kolača. Kako biste nastavili stvarati sve svoje najbolje kulinarske kreacije, a istodobno smanjili unos šećera, zamijenite nezaslađen umak od jabuka sa šećerom u omjeru 1: 1. 

kolači ijabuke

Izvor: Pexels

ADVERTISEMENT

Sad kad smo ustanovili da možemo jesti i kolače bez šećera, obratimo pažnju na – kruh. Ako je napravljen s bijelim, zobenim ili čak visoko prerađenim brašnom od cjelovite pšenice – izbjegavajte ga! Probajte radije kruh od raži koji je ukusna zamjena za standardni bijeli kruh a svakako puno zdravija opcija.  

I, za kraj, obavezno izbacite gazirane napitke jer jedna boca nekih gaziranih napitaka od pola litre sadrži čak 16 žličica šećera. Pijenje takvih slatkih gaziranih pića tijekom dana može povećati dnevni unos kalorija i šećera bez pružanja prave prehrane ili osjećaja “sitosti i zadovoljstva”. Radije pijte aromatiziranu ili barem mineralnu vodu.  

Izvor naslovnice: Pexels