fbpx
MENU

Evo zašto bi trebali piti jabučni ocat natašte svako jutro

Razna istraživanja pokazala su da jabučni ocat može imati korisna zdravstvena svojstva za naš organizam, uključujući antimikrobna i antioksidativna djelovanja.

jabučni ocat
Posted: April 19, 2024

Ona izreka da je jabučni ocat moćan lijek koji se koristi već stoljećima – zaista je izdržao test vremena, objašnjava naturopatski nutricionist, Simoné Laubscher. Jabučni je ocat izvrstan za zdravlje crijeva zbog njegove probiotičke moći. Također, pomaže u balansiranju razine šećera u krvi, podržava probavu i upravljanje tjelesnom težinom, smanjuje razinu kolesterola, jača imunološki sustav, a čak se i govori da poboljšava izgled akni i ožiljaka. 

Visok udio octene kiseline

Octena je kiselina glavna aktivna tvar octa, koja mu daje jak kiselkasti miris i okus. Znanstvenici vjeruju da je upravo ova kiselina odgovorna za zdravstvene koristi jabučnog octa. Jabučni ocat sadrži otprilike 5% octene kiseline.

Organski, nefiltrirani jabučni ocat također sadrži baznu tvar koja se sastoji od niti proteina, enzima i prijateljskih bakterija koje daju proizvodu mutan izgled.

ADVERTISEMENT

jabučni ocat

Izvor: Unsplash

Uništava štetne bakterije

Ocat može pomoći u ubijanju nekih vrsta bakterija. Nekad se ocat tradicionalno koristio za čišćenje i dezinfekciju, liječenje gljivica na noktima, ušiju, bradavica te infekcija uha.

Hipokrat, otac moderne medicine, koristio je ocat za čišćenje rana prije više od 2.000 godina. Ocat je također konzervans hrane. Istraživanja pokazuju da sprječava rast bakterija poput E. coli u hrani, čime je štiti od kvarenja.

Pomaže kod upale u tijelu

Jabučni ocat u svom je najčišćem obliku sok od sjeckanih i gnječenih jabuka. Polifenoli u jabučnom octu mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u vašem tijelu, smanjujući šanse za oksidativni stres i oštećenje stanica. Također pomažu u smanjenju rizika od upala u tijelu, ali i određenih vrsta raka poput raka debelog crijeva, raka prostate i raka dojke.

jabučni ocat

Izvor: Pexels

Olakšanje kod zatvora 

Iako jabučni ocat nema puno vlakana, ipak može pomoći ljudima koji muku muče sa zatvorom ili sindromom iritabilnog crijeva. Budući da nije filtriran, piće zadržava nešto od svog sadržaja pektina. Pektin je topljivo vlakno koje može održati redovitu probavu.

Jabučni ocat također može pomoći opuštanju crijeva, što može stvoriti zdraviji probavni sustav i olakšati simptome sindroma iritabilnog crijeva.

Dobar je za hidrataciju 

Jabučni se ocat uglavnom sastoji od vode, stoga može pomoći u sprječavanju dehidracije ako ste bolesni. Razrjeđivanje octa vodom pomaže smanjiti količinu šećera koji unosite. Također može pomoći u sprječavanju simptoma poput proljeva.

jabučni ocat

Izvor: Unsplash

Smanjuje razinu šećera u krvi

Dr. Johnston i suradnici su početkom 2000.-ih proveli istraživanje i došli do zaključka da konzumiranje jedne do dvije žlice jabučnog octa ili drugih vrsta octa pomiješanih s vodom neposredno prije obroka bogatih ugljikohidratima rezultira manje dramatičnim skokovima šećera u krvi nego obroci bez octa.

jabučni ocat

Izvor: Unsplash

Možemo zaključiti kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdili svi mogući učinci jabučnog octa na zdravlje. Važno je napomenuti da se jabučni ocat treba konzumirati umjereno i u skladu s preporukama, te se uvijek savjetovati s liječnikom prije početka bilo kakvih dodataka prehrani ili promjena u prehrani.

Izvor naslovne fotografije: Unsplash

ADVERTISEMENT