fbpx
MENU

Slavimo Međunarodni dan obitelji: Ovogodišnja tema je “Obitelji i klimatske promjene”

15. svibnja okupljamo se kako bismo proslavili Međunarodni dan obitelji. To je dan za podizanje svijesti, poticanje dijaloga i poticanje na djelovanje kroz obiteljske i društvene inicijative.

Međunarodni dan obitelji
Autor: Tina King
Posted: May 15, 2024

Međunarodni dan obitelji obilježava se svake godine 15. svibnja kako bi se naglasila važnost obitelji i njezina uloga u društvu. Slave se sve vrste obitelji uz uvažavanje njihove različitosti i promicanje inkluzivnosti. Osim toga naglašava se i važnost održavanja čvrstih odnosa s rodbinom, što koristi i pojedinačnim obiteljima i društvu u cjelini.

Povijest Međunarodnog dana obitelji

Ovaj Međunarodni dan obitelji UN je proglasio rezolucijom 1993. godine radi promicanja vijesti o pitanjima koja se odnose na obitelj i povećanja znanja o društvenim, ekonomskim i demografskim procesima koji utječu na obitelji diljem svijeta.

ADVERTISEMENT

Međunarodni dan obitelji

Izvor: Pexels

Ovogodišnja tema – Klimatske promjene

Svake godine određuje se tema za Međunarodni dan obitelji, a ove godine fokus je na odnosu obitelji i klimatskih promjena.

Klimatske promjene odlučujuće su pitanje našeg vremena. Od promjena vremenskih obrazaca koji prijete proizvodnji hrane do porasta razine mora koje povećava rizik od katastrofalnih poplava, utjecaji klimatskih promjena globalnog su opsega i bez presedana zbog čega su povećale su razinu neizvjesnosti oko naše budućnosti.

Dok se svijet bori s prijetećim klimatskim promjenama, postoji jedan postojan saveznik na kojeg uvijek možemo računati: obitelj. U vrijeme kada ulozi ne mogu biti veći, Međunarodni dan obitelji 2024. baca svjetlo na ključnu ulogu obitelji u borbi protiv klimatskih promjena.

Utjecaj klimatskih promjena na obitelji

Ekstremne vremenske prilike pogoršavaju klimatske promjene, poput uragana, suša i poplava, često dovode do prisilnog raseljavanja i gubitka sredstava za život obitelji i pojedinca. Takvi događaji utječu na poljoprivrednu produktivnost i pristup vodi, pojačavajući radost i ranjivost. Oni uzrokuju ekonomske poremećaje u industrijama osjetljivim na klimatske utjecaje kao što su poljoprivreda i ribarstvo.

Klimatske promjene negativno utječu na zdravlje i dobrobit obitelji kroz povećano zagađenje. Bez drastičnih mjera prilagodbe i ublažavanje utjecaja klimatskih promjena postat će sve teže i skuplje.

Klimatske promjene

Izvor: Pexels

Osnaživanje obitelji za klimatske akcije

Ali usred kaosa, postoji nada. Osnaživanje obitelji kroz obrazovanje, promjenu potrošačkih navika i zagovaranje pojavljuje se kao moćno rješenje. Uostalom, obitelji služe kao temelj društva, prenoseći vrijednosti s jedne generacije na drugu. Ranim usađivanjem održivih navika i osviještenosti o klimi utiremo put zelenijoj budućnosti. Obitelji kao potrošači i zagovornici mogu potaknuti prijelaz na kružno gospodarstvo.

Klimatske promjene

Izvor: Pexels

30 godina Međunarodnog dana obitelji

Ova godina ima poseban značaj jer se obilježava 30. obljetnica Međunarodnog dana obitelji. Od svog početka 1980-ih, Ujedinjeni narodi prepoznali su ključnu ulogu obitelji u društvenom napretku i razvoju. Sada, tri desetljeća kasnije, započinjemo novo poglavlje, ono u kojem obitelji zauzimaju središnje mjesto u borbi protiv klimatskih promjena.

Međunarodni dan obitelji

Izvor: Pexels

Pogled u budućnost

Dok razmišljamo o prošlosti i gledamo u budućnost, jedna stvar ostaje jasna: obitelji su naši najveći saveznici u borbi protiv klimatskih promjena. Iskorištavanjem kolektivne snage obitelji širom svijeta, možemo izgraditi održiviji, otporniji svijet za generacije koje dolaze. 

Izvor naslovne fotografije: Pexels

ADVERTISEMENT