fbpx
MENU

Sve u znaku Lasagne – ovaj vikend pripremamo vege verziju

Vegeterijanske Lasagne bogate proteinima i preukusne, a bez mesa. Donosimo recept za povrtno mljeveno (bez meso), koliko god vam to suludo zvučalo.

lasagne
Posted: May 11, 2024

Svi danima ponosno brujimo o našoj eurosong zvijezdi Baby Lasagni, a nas u Mamageru je to podsjetilo na jedan odličan recept za lasagne bez mesa. Moguće je napraviti i varijaciju na temu pa našu verziju povrtnog mljevenog koristiti i kao bolognese umak, punjenje za punjene paprike ili sarmu. 

Recept donosimo u nastavku.

Recept za vegeterijanske lazanje

Za lazanje će vam trebati ovi sastojci.

Povrtna zamjena za mljeveno meso:

  • 250 grama šampinjona
  • Manja šalica crvene ili zelene leće
  • Jedan luk
  • 2 češnja češnjaka
  • Pasirana rajčica
  • Jedna mrkva
  • Cherry rajčica
  • Začini (sol, papar, šećer, timijan, organo, curry, crvena paprika)
  • Svježi bosiljak

Bešamel umak:

  • 3 decilitra mlijeka
  • 2 velike žlice brašna
  • 10 grama žlice maslaca
  • Muškatni oraščić, sol, papar

Dodatno:

  • Tijesto za lasagne (preporučamo ono svježe)
  • Sir po izboru

ADVERTISEMENT

Upute za pripremu

Za početak, nasjeckajte luk, češnjak i mrkvu i dinstajte (bez kuckanja – jer vikend je!). Za to vrijeme, u blenderu usitnite šampinjone i dodate ih na tavu skupa sa lećom.

Dok se sve ne sjedini, nakon 5 do 10 minuta, dodajte pasiranu rajčicu, začine po želji i malo vode. Leća će upiti dio vode koju pusti povrće, ali kroz dinstanje će vjerojanto biti potrebno nadodati malo vode tu i tamo. Nemojte zaboraviti dodati žlicu šećera nakon što dodate pasiranu rajčicu. To će neutralizirati kiselost. Po želji u umak možete ubaciti i par cherry rajčica. Dinstajte dok ne dobijete gušću smjesu koja će neodoljivo podsjećati na mljeveno meso. 

U međuvremenu, pripremite bešamel umak. Maslac otopite i dodajte mu oštro brašno, pomiješajte i lagano dodajte hladno mlijeko. Umiješajte sve zajedno i začinite s malo soli papra i mljevenog muškatnog oraha. Neprestano miješajte na laganoj vatri dok umak ne postane gust (toliko da se zadrži na stijenkama žlice).

Ako koristite svježe listove za lasagne, potrebno ih je samo složiti na dno posude pan a to dodati malo povrtne smjese, bešamela i ribanog sira po želji i samo nastaviti graditi katove do kraja. Završite lagasne redom tijesta i bešamela te posipajte naribanim sirom, tako će dobiti finu hrskavu završnu koricu. 

Sve skupa ide u pećnicu na 180 stupnjeva, nekih 20 do 25 minuta (skužit’ ćete po siru na vrhu).

Disclamer: ako koristite suhe listove za lasagne, prije staganja potrebno ih je kratko prokuhati. Ubacite ih u nauljenu kipuću vodu (2 minute, cca) i posložite ih u križ – jedan list vodoravno drugi okomito, da se ne zaljepe. 

Na linku ispod je još jedan recept koji također možete isprobati. Ovdje su glavne zelene zvijezde tikvica i patlidžan.

Ovu povrtnu mješavinu koja će izgledom podsjećati na mljeveno meso, možete koristiti i za puniti tortilje ili uz tjesteninu kao Bolognese umak.

 

Izvor naslovne fotografije: Pexels

ADVERTISEMENT