MENU

Kako napraviti savršeno kremast homemade kesten pire

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 4. rujna 2024.

Jesen je savršeno vrijeme za isprobavanje novih recepata i upoznavanje s bogatom lepezom plodova zemlje u kojima možemo uživati u naredno vrijeme. 

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 4. rujna 2024.

Ususret poznatoj manifestaciji, Kestenijadi, koja se tradicionalno svakog listopada održava u Hrvatskoj Kostajnici, poželjeli smo se poigrati u vlastitim kuhinjama s kestenom, zdravom namirnicom bogatom ugljikohidratima i vitaminom C.

Kesteni podsjećaju na djetinjstvo, mirišu na zaigranost, iznenađenja, jesenske avanture, ali nas vode i prema neodoljivoj kremastoj poslastici – kesten pireu. Iako su ga mnogi navikli kupovati u trgovinama ili slastičarnicama, kesten pire je vrlo jednostavno napraviti i kod kuće. Osim što ćete se dobro zabaviti i proširiti svoje kulinarsko umijeće, možete uživati u homemade slastici baš po svom ukusu. U nastavku pronađite recept.

Izvor: Pexels

Recept za savršeno kremasti kesten pire

Sastojci:

Izvor: Pinterest

Priprema:

1.Dok su još sirovi, zarežite kestene na zaobljenom dijelu tako da napravite mali znak x.

2.Napunite lonac s 1L vode i kada zavrije, ubacite kestene. Neka se kuhaju 20-30 minuta na srednje jakoj vatri.

3.Kada se kesteni skuhaju, izvadite ih, ocijedite, pričekajte da se ohlade, pa im očistite ljuske.

4.Ubacite ih u blender ili ih usitnite u kremastu smjesu štapnim mikserom.

5.U posebnom loncu zagrijte mlijeko i dodajte mu šećer i vanilin šećer, uz neprestano miješanje.

6.Mlijeku dodajte rum i ekstrakt vanilije te nastavite s miješanjem kako bi se šećer rastopio i svi sastojci povezali. 

7.Isprobajte smjesu i ako vam nedostaje šećera, možete ga dodati po želji. Zdravija verzija šećera je agavin ili javorov sirup.

8.Desert ohladite i poslužite u desertne zdjelice, a po želji možete dodati i malo šlaga.

View this post on Instagram

A post shared by Kokosica (@kokosica.hr)

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#RECEPT #KESTEN PIRE

Preporučeni sadržaj