Ususret poznatoj manifestaciji, Kestenijadi, koja se tradicionalno svakog listopada održava u Hrvatskoj Kostajnici, poželjeli smo se poigrati u vlastitim kuhinjama s kestenom, zdravom namirnicom bogatom ugljikohidratima i vitaminom C.
Kesteni podsjećaju na djetinjstvo, mirišu na zaigranost, iznenađenja, jesenske avanture, ali nas vode i prema neodoljivoj kremastoj poslastici – kesten pireu. Iako su ga mnogi navikli kupovati u trgovinama ili slastičarnicama, kesten pire je vrlo jednostavno napraviti i kod kuće. Osim što ćete se dobro zabaviti i proširiti svoje kulinarsko umijeće, možete uživati u homemade slastici baš po svom ukusu. U nastavku pronađite recept.
Recept za savršeno kremasti kesten pire
Sastojci:
- 1 kg kestena
- 150 ml mlijeka
- 40 g šećera
- 0,5 dcl ruma
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
1.Dok su još sirovi, zarežite kestene na zaobljenom dijelu tako da napravite mali znak x.
2.Napunite lonac s 1L vode i kada zavrije, ubacite kestene. Neka se kuhaju 20-30 minuta na srednje jakoj vatri.
3.Kada se kesteni skuhaju, izvadite ih, ocijedite, pričekajte da se ohlade, pa im očistite ljuske.
4.Ubacite ih u blender ili ih usitnite u kremastu smjesu štapnim mikserom.
5.U posebnom loncu zagrijte mlijeko i dodajte mu šećer i vanilin šećer, uz neprestano miješanje.
6.Mlijeku dodajte rum i ekstrakt vanilije te nastavite s miješanjem kako bi se šećer rastopio i svi sastojci povezali.
7.Isprobajte smjesu i ako vam nedostaje šećera, možete ga dodati po želji. Zdravija verzija šećera je agavin ili javorov sirup.
8.Desert ohladite i poslužite u desertne zdjelice, a po želji možete dodati i malo šlaga.
Izvor naslovne fotografije: Pexels