MENU

Otkrijte tajne vrhunskih kava: Razgovarali smo s osnivačicom Gr8 Coffee festivala

Autor: Mamager Objavljeno: 26. rujna 2024.

Zagreb je ove godine postao epicentar kave, zahvaljujući prvom izdanju GR8 Coffee Festivala koji je privukao tisuće ljubitelja ovog omiljenog napitka.

Autor: Mamager Objavljeno: 26. rujna 2024.

Kava je nešto bez čega Hrvati ne mogu zamisliti svoj dan, a prepune terase kafića u našim gradovima dokazuju koliko jako volimo guštati u ovome posebnom napitku. Uz kavu uživamo u fantastičnom bogatom okusu i specifičnim aromama, a osim okusa, volimo ju i jer nam pomaže u povećanju energije i fokusa. Kava je mnogima glavni adut za poboljšanje raspoloženja i ritual bez kojeg ne započinju jutro. Upravo je taj popularni napitak dobio i svoj festival koji je po prvi put održan u Zagrebu.

Na Zagrebačkom Velesajmu, festival je okupio vodeće brendove i stručnjake iz industrije kave, dokazujući da je hrvatska metropola spremna zauzeti važno mjesto na europskoj coffee mapi. Silvana Fanjek, osnivačica i direktorica GR8 Coffee Festivala, iza sebe ima više od 25 godina iskustva u industriji kave, a u nastavku otkriva kako je došlo do ideje za festival te što možemo očekivati od drugog izdanja najavljenog za 2025. godinu, kojeg definitivno jedva čekamo.

Izvor: GR8 Coffee Festival

“Moja ljubav prema kavi razvila se tijekom dugogodišnjeg rada u marketingu, gdje sam imala priliku proći kroz sve faze proizvodnje i lansiranja novih proizvoda. Kava je uvijek imala posebno mjesto u mom srcu i upravo me ta strast dovela do ideje o organizaciji festivala koji će slaviti sve aspekte ovog napitka,” objašnjava Fanjek.

Hrvatska ima dugu tradiciju ispijanja kave, a Fanjek ističe kako je cilj festivala bio stvoriti platformu koja će povezati ljubitelje kave, bariste, proizvođače i potrošače. “Želimo pokazati da Hrvatska nije samo konzument, već i kreator trendova u svijetu kave,” dodaje.

Govoreći o stanju industrije kave u Hrvatskoj, Fanjek naglašava kako je domaće tržište izuzetno razvijeno i kompetitivno. “Naši potrošači su vrlo educirani i imaju visoke standarde. To nas potiče na konstantno unapređivanje ponude. U HoReCa segmentu posebno, naši baristi i ugostitelji igraju ključnu ulogu u podizanju kvalitete kave na višu razinu. Zrno kave može biti najbolje na svijetu, optimalno prženo, no ono je samo poluproizvod dok ne prođe ruke barista i espresso aparaturu te se pretvori  u aromatičan fino izbalansiran kavin napitak. Mlijeko, s obzirom da je većina napitaka od kave cappuccino ili machiatto, također je bitna komponenta konačnog napitka.”, nadodaje te zaključuje kako su ulaganja u edukaciju te razvoj barističkih akademija od iznimnog značaja za budućnost industrije.

Izvor: GR8 Coffee Festival

Na GR8 Coffee Festivalu, počasna zemlja gost bila je Kraljevina Maroko, što je dodalo posebnu egzotičnu notu događaju. Festival je okupio vodeće proizvođače kave i čaja, uključujući renomirane brendove kao što su Franck, Nescafe, Barcafe, Wellbean & Mokaflor, Kimbo, Lavazza i Diemme. Ljubitelji specijaliteta mogli su uživati u ponudama Hug & Punch te Steam coffee, dok je službeno plant mlijeko festivala bilo Alpro, uz inovativne aparature za pripremu savršene pjene od mlijeka koje su predstavljene od strane Latte Art Factory i Lattiz.

Sustavi za filtriranje vode, ključni za postizanje vrhunske kvalitete kave, bili su osigurani od strane branda Brita, službenog partnera festivala, te Pentaira. Oprema za pripremu kave u HoReCa segmentu, kao i kod kuće, bila je u fokusu izlagača poput Fiorenzata, BFC-a, La Marzocca i San Rema, dok je AB Plan prezentirao profesionalne espresso aparate i mlinove za kavu, kao i sveobuhvatan servisni program.

Izvor: GR8 Coffee Festival

Na festivalu su se predstavili i međunarodni lanci poput Caffeine shopa, poznatog po bogatoj ponudi kava, čajeva i prešanih sokova, dok su Jampak i Naftalina predstavili rješenja iz domena tiska, kartonaže i tekstila. Smoothiebarmen je oduševio vrhunskim rješenjima u ugostiteljstvu, a Intis/CupSense predstavio inteligentne tehnologije za profesionalni coffee monitoring.

Za ljubitelje slastica, Brachatella je nudila delikatese poput kakaa, lješnjaka i pistacija, dok su Nikas & Tre Marie privukli pažnju svojim kroasanima, čineći festival pravim rajem za sva osjetila.

Drugo izdanje GR8 Coffee Festivala najavljeno je za 2025. godinu, a održat će se 10. – 12.4.  u Laubi, jednom od najpoznatijih kulturnih prostora u Zagrebu. “Lauba je idealna lokacija za festival ove veličine i značaja. Njena urbana estetika savršeno odgovara našoj viziji,” kaže Fanjek.

Ove godine, festival je donio niz novih sadržaja, uključujući GR8 Latte Art Battle, Cooking show te radionice o najnovijim trendovima iz svijeta kave.

Izvor: GR8 Coffee Festival

Organizatorica festivala otkriva i svoju ambiciju da GR8 Coffee Festival postane prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj, već i na međunarodnoj razini.

“Vidimo veliki interes stranih izlagača i tvrtki, što nam pokazuje da je Zagreb spreman postati središte coffee kulture u Europi,” zaključuje ona.

Ovaj festival, ne samo da slavi kavu, već i postavlja nove standarde u industriji, promičući Zagreb kao neizostavnu destinaciju za sve ljubitelje ovog globalno omiljenog napitka.

Izvor naslovne fotografije: GR8 Coffee Festival // Silvana Fanjek

#KAVA #FESTIVAL KAVE

Preporučeni sadržaj