Meksička kuhinja vrlo je popularna diljem svijeta, a prepoznatljiva je po bogatom spektru okusa – od blagih do vrlo začinjenih jela. U tradicionalnoj meksičkoj kuhinji, ključne namirnice uključuju kukuruz, grah, avokado, čili papričice i - čokoladu. Ovaj izvorni izbor namirnica daje autentičan okus kojemu moderni restorani danas pokušavaju pridodati svoj twist, no tradicionalne metode pripreme pokazale su se najpopularnijima.
Osim popularnosti, meksička jela poput tacosa, burritosa, guacamolea i enchilada, kriju mnoge zdravstvene aspekte, a 2010. godine upravo je meksička kuhinja dobila status UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine. To znači da se ne radi samo o pripremi ukusne hrane, već se ističe cjeloviti proces u kojemu se slavljenje prirodnih resursa, povijesti i tradicija spaja u harmoničan kulinarski izraz.
U nastavku istražite 7 zanimljivih obroka iz meksičke kuhinje koje možete raditi tijekom cijeloga tjedna.
Quesadilla sa špinatom
Sastojci:
- 200 g špinat briketa
- 2 velike tortilje
- Pola šalice naribanog sira po želji
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga nekoliko sekundi te zatim dodajte špinat brikete i kuhajte desetak minuta. Posolite i popaprite po želji.
- Na jednu tortilju rasporedite špinat i pospite sirom. Pokrijte drugom tortiljom.
- Na tavi kratko pecite quesadillu s obje strane dok tortilje ne postanu zlatno-smeđe, a sir se rastopi.
- Izrežite na trokutiće i poslužite toplo uz ljutu salsu ili kiselo vrhnje.
Meksička salata s kvinojom
Sastojci:
- 1 šalica kuhane kvinoje
- Pola šalice crvenog graha iz konzerve, ispranog i ocijeđenog
- Pola šalice kukuruza iz konzerve
- 1 rajčica
- Pola avokada
- Pola glavice luka
- Sok od 1 limete
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Pomiješajte kuhanu kvinoju, crveni grah, kukuruz, rajčicu, avokado i luk u velikoj zdjeli.
- Dodajte sok od limete, maslinovo ulje, sol i papar.
- Dobro promiješajte i voila – vaš je zdravi meksički obrok spreman!
Tacos sa slanutkom
Sastojci:
- 1 konzerva slanutka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 žličica dimljene paprike
- Sol i papar po ukusu
- Paket tortilja
- Nasjeckana zelena salata
- Pola avokada
- Salsa po izboru
Priprema:
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte slanutak i začine te pirjajte oko 5 minuta, sve dok slanutak ne postane hrskav.
- Ugrijte tortilje i na njih stavite sloj hrskavog slanutka, zelene salate, avokada i salse.
- Ovaj obrok možete jesti zasebno, ali i kao prilog uz primjerice pileći file. Ukoliko volite meso u meksičkim jelima i svakako ga želite u ovom obroku, dodajte i piletinu narezanu na kockice.
Tortilja pizza
Sastojci:
- 2 velike tortilje
- Pola šalice umaka od rajčice
- Pola šalice naribanog sira
- Pola paprike
- Pola male konzerve kukuruza
- Masline
Priprema:
- Na tortilje ravnomjerno rasporedite umak od rajčice i pospite sirom.
- Dodajte papriku, kukuruz i masline.
- Pecite u pećnici na 180°C oko 10 minuta, ili dok sir ne postane zlatno-smeđi.
- Izvadite iz pećnice, po želji pospite bosiljkom, narežite i poslužite toplo.
Tacos s piletinom i špinatom
Sastojci:
- 200 g pilećih prsa, narezanih na trakice
- 1 šalica svježeg špinata
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol, papar i začini po želji
- Paket tortilja
- Avokado i nasjeckani paradajz za posluživanje
Priprema:
- Ugrijte maslinovo ulje na tavi i ispecite piletinu.
- Dodajte sol, papar i začine po želji.
- Dodajte svježi špinat i kratko pirjajte dok špinat ne uvene. Ukoliko nemate svježi, možete koristiti i špinat brikete.
- Napunite tortilje piletinom i špinatom, pa poslužite s nasjeckanim avokadom i paradajzom na kockice.
Burrito s piletinom i guacamole umakom
Sastojci:
- 200 g pilećih prsa narezanih na trakice
- 1 šalica kuhane riže
- Pola šalice crvenog graha
- 1 šalica nasjeckane zelene salate
- 1 velika tortilja
- Guacamole umak
Priprema:
- Ispecite piletinu na tavi, posolite i popaprite.
- Na tortilju rasporedite sloj riže, graha, zelene salate i komadiće piletine.
- Premažite s guacamole umakom, zamotajte burrito i poslužite.
Enchilada s keljom i batatom
Sastojci:
- 1 batat
- 1 šalica svježeg kelja
- 1 konzerva umaka za enchilade
- 4 velike tortilje
- Pola šalice naribanog sira
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Kuhajte batat u posoljenoj vodi dok ne omekša, ocijedite ga, a zatim izgnječite u pire.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte kelj i pirjajte dok ne uvene.
- Na tortilju stavite sloj pire batata i kelj. Zamotajte tortilju i stavite je u posudu za pečenje.
- Prelijte tortilje umakom za enchilade i pospite naribanim sirom.
- Pecite u pećnici na 180°C oko 15 minuta.
Izvor naslovne fotografije: Pexels