Jesen nam polako kuca na vrata, a mi smo spremni na promjene, baš kao i drveće koje će u narednim tjednima mijenjati svoje ruho spremno za šareni bal na vjetru. I naše smočnice su također prepune sezonskih namirnica koje jedva čekaju da se njima poigramo i otkrijemo nove ideje za gastronomske užitke.
Kako bismo vam olakšali, razmislili smo koji su to jesenski specijaliteti ono što ne biste trebali zaobići ovih dana. Istražite ih u nastavku i uživajte uz gozbu okusa koji slave ljepotu jeseni.
Kolač od jabuka iz bakine kuhinje koji je kao stvoren za jesen
Dok isprobavate inspirativne ukusne recepte, ne zaboravite na jednostavan kolač od jabuka koji je savršen za jesenski start.
Recept iz bakine kuhinje koji se prenosi iz generacije u generaciju svojim fantastičnim okusom baš uvijek donosi eksploziju dragih trenutaka, ritual koji nas povezuje i u svojoj jednostavnosti uči da je radost u malim stvarima. Istražite recept na linku.
Obrok u 30 minuta: Popečci od tikvice i parmezana
Iako su tikvice namirnica koja je dostupna i omiljena tijekom cijele godine, u jesen nas tikvice i bundeve posebno inspiriraju, a njihova jednostavnost pripreme inspirira na zdrave obroke bogate nutrijentima.
Za popečke od tikvica i parmezana nam treba pola sata vremena, dakle doslovno ih možemo napraviti u pauzi od posla ako radimo od doma, ili ih možemo napraviti dan ranije pa ih ponijeti u ured. Recept otkrijte ovdje.
Zapečene zobene pahuljice s jabukom i cimetom
Zobene su pahuljice dobar izvor ugljikohidrata i vlakana. Dobar su izvor i visokokvalitetnih proteina te obiluju važnim vitaminima, mineralima poput željeza, cinka, bakra i magnezija.
U kombinaciji s orašastim plodovima i grčkim jogurtom, čine vrlo zdrav i zasitan obrok. Kao što već znamo, u grčkom se jogurtu kriju dragocjeni saveznici za naše zdravlje – vitamini, minerali i probiotici.
Ako nas pitate, zobene pahuljice su uvijek pravi odabir! Zasitne su, ukusne i možete ih pripremiti na razne načine, a mi vam donosimo recept koji će vaše jutro učiniti čarobnim.
Ukusan domaći ajvar
Ajvar je delicija koja se tradicionalno priprema na našem području i bez obzira kako ga pripremate, svaki je ukusan na svoj način. Nema do domaćeg ajvara, osobito ako ga kombinirate uz omiljena jela. Njegova svestranost leži u činjenici da je jednako ukusan uz doručak kao namaz ili kao prilog uz mesna jela za ručak.
Istražite recept i savjete kako napraviti savršeni domaći ajvar koji ćete i vi poželjeti rado prenositi iz generacije u generaciju unutar svoje obitelji.
Zelena pesto juha: Savršena ravnoteža okusa i svježine
Kombinacija luka, celera, orza, graška i špinata, ovoj juhi daje malo bogatstvo nutrijenata. Dodatak pesta i limuna, ovom tanjuru zelene pesto juhe dodaje pravu dimenziju svježine.
Priprema ove juhe je jednostavna – samo nekoliko koraka i vaša kuhinja će notama Mediterana. Nakon što juha zakipi u loncu, dovoljno je samo nekoliko minuta kuhanja da sastojci otkriju svoj puni potencijal.
Istražite ovdje kako ju pripremiti.
Napravite zlatno mlijeko – drevni napitak s brojnim blagodatima za organizam
Zlatno mlijeko, zvano još i “mlijeko od kurkume” ili Haldi ka Doodh, je hranjivi indijski napitak napravljen od kurkume i mlijeka s dodatkom začina. Zlatno mlijeko se dugo koristilo u drevnoj ayurvedskoj medicini te je stoljećima cijenjeno zbog svojih protuupalnih svojstava i sposobnosti da promiče cjelokupno blagostanje.
Zlatno mlijeko se može piti svaki dan, a neke od njegovih prednosti su:
- protuupalno djelovanje
- poboljšava probavu
- poboljšava zdravlje kostiju
- podržava imunitet
- pomaže kod tjeskobe
- potiče kvalitetniji san
Ovdje saznajte kako ga napraviti i konzumirati.
Kako napraviti savršeno kremast homemade kesten pire
Kesteni podsjećaju na djetinjstvo, mirišu na zaigranost, iznenađenja, jesenske avanture, ali nas vode i prema neodoljivoj kremastoj poslastici – kesten pireu. Iako su ga mnogi navikli kupovati u trgovinama ili slastičarnicama, kesten pire je vrlo jednostavno napraviti i kod kuće. Osim što ćete se dobro zabaviti i proširiti svoje kulinarsko umijeće, možete uživati u homemade slastici baš po svom ukusu. Recept pronađite na linku.
Izvor naslovne fotografije: Pexels