Nema gore kada se ujutro budimo sa zamornim razmišljanjem oko toga što danas kuhati, koje namirnice kupiti, kako organizirati vrijeme za obiteljski ručak i uskladiti sve to s mnogobrojnim obavezama poput škole, posla, treninga, kreativnih izvannastavnih aktivnosti i slično.
Mi razmišljamo umjesto vas i pripremamo inspiraciju za jelovnik za cijeli tjedan koji će vam omogućiti da barem nakratko zaboravite na stres i organizaciju te da još više uživate u zajedničkim trenucima i ukusnim obrocima.
U nastavku pronađite recepte za tjedan pred nama.
Tjestenina s mljevenim mesom i povrćem
Ima dana kada nam se strašno jede tjestenina. Budući da se uz tjesteninu slažu gotovo sva riblja i mesna jela, na vama je da odaberete inačicu koja vam se najviše jede, a ovaj put donosimo ideju za kombinaciju s mljevenim mesom i povrćem.
Sastojci:
- 400 g junećeg mljevenog mesa
- 400 g tjestenine
- 200 ml temeljca
- Smrznuto povrće
- Koncentrat rajčice
- Začini po želji
Priprema:
- Najprije dinstajte luk i ispecite mljeveno meso.
- Kada je gotovo, dodajte mu skuhanu tjesteninu al dente i povrće.
- Sve zajedno još malo kuhajte dok se sastojci ne sjedine i podlijte temeljcem i koncentratom rajčice u količini po želji.
- Začinite po želji.
Kobasice s kupusom
Nema zimske kuhinje bez kiselog kupusa. Iako nam na njegov spomen na pamet odmah i prvo pada sarma, ipak postoji još nekoliko delicija u kojima ga možemo iskoristiti. Kombinacija s kobasicama jedna je od njih.
Sastojci:
- 4 kranjske kobasice
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 luk
Priprema:
- Pripremite dvije tave.
- Na jednoj ispecite kobasice na malo maslinovog ulja, a na drugoj dinstajte kupus na prethodno nascjeckanom luku sve dok ne omekani.
- Začinite kupus po želji i poslužite uz ukusne kobasice.
Složenac od heljde i povrća
Zapečena heljda s povrćem jelo je koje će jednako voljeti ljubitelji mesa, kao i vegetarijanci. Ako vam je ostalo povrća koje je pred istekom roka trajanja, nemojte ga baciti nego ga iskoristite za ovo super ukusno i hranjivo jelo.
Sve što trebate napraviti je skuhati heljdu, prodinstati povrće i kasnije sve skupa malo zapeći u pećnici.
Sastojci:
- 200 g heljde
- 3-4 veće mrkve
- 1 luk
- 3 krumpira
- Začini po želji
Priprema:
- Nakon što ste pripremili hranu kuhanjem na štednjaku, položite mix svega u vatrostalnu posudu i pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
- Ako će vam biti presuho, zalijte s malo vode ili grčkog jogurta.
Francuski krumpir
Ovo tradicionalno jelo idealno je za dane kada vam se ne jede meso, a želite zasitan i hranjiv obrok.
Sastojci:
- 2 kg krumpira
- 10 jaja
- 1 vrhnje za kuhanje
- 1 kiselo vrhnje
- Začini
- Panceta
Priprema:
- Ogulite krumpir i narežite ga na ploške. Neka ne budu ni pretanke ni predebele.
- Jaja skuhajte i ogulite ljusku te također narežite na ploške.
- U vatrostalnu posudu posložite red krumpira, posolite, a zatim slažite jaja, posolite i ponovite postupak.
- Povremeno ubacite malo pancete i zalijte s malo vrhnja za kuhanje kako biste izbjegli suhoću.
- Slažite sve dok ne iskoristite sve pripremljene sastojke te na kraju sve prelijte pomiješanim vrhnjem za kuhanje i kiselim vrhnjem.
- Pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta.
Krem juha od cvjetače i brokule
Sve juhe lako je pripremiti, a posebno ihobožavamo tijekom hladnijih mjeseci u godini. Ovaj put biramo krem juhu s cvjetačom i brokulom.
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače
- 1 glavica brokule
- 2-3 krumpira
- Sol
Priprema:
- Odrežite komadiće brokule i cvjetače, a krumpir narežite na veće kocke.
- Zagrijte veliki lonac s vodom i kada proključa, ubacite opranu cvjetaču, brokulu i krumpir.
- Kada se povrće skuha, iscjedite pola vode, posolite i začinite po želji, te smiksajte sve zajedno štapnim mikserom. Po potrebi dodajte mlijeka. Voila – vaš je obrok spreman!
Varivo od piletine, graška i noklica
Ovaj pravi domaći „ajngemahtec“ nezaobilazno je jelo u mnogim hrvatskim kuhinjama, a kad ne znate što biste jeli, savršeno je rješenje. Naime, osim što je brzo gotovo, vrlo je hranjivo, bogato vitaminima, bjelančevinama i još savršenijeg okusa. Kao stvoreno za ove hladne dane.
Sastojci:
- 1 veća konzerva graška
- 1 luk
- 3-4 mrkve
- 5 krumpira
- 400 g pilećeg filea
- 1 jaje
- Brašno
- Griz
- Sol
Priprema:
- Očistite mrkvu i krumpir, narežite na sitno i stavite kuhati u veliku zdjelu s proključalom vodom.
- Piletinu narežite na kockice, začinite po želji i uz luk narezan na sitne komadiće ispecite na tavi.
- Kada je meso gotovo, a povrće kuhano, dodajte meso u lonac i napravite zapršku.
- Noklice napravite uz smjesu jednog jajeta i malo brašna u kombinaciji s grizom i soli. Grabite smjesu s manjom žlicom i stavljajte u vodu.
- Noklice su gotove kada isplivaju na površinu.
- Jelo začinite po želji i poslužite uz omiljeni kruh.
Zapečeni oslić s krumpirom
Ovo slasno jelo čim prvi put probate postat će omiljeni obrok svim članovima obitelji. Priprema je nevjerojatno jednostavna i brza, a okus sjajan.
Sastojci:
- 2 kg krumpira za pečenje
- 400 g fileta oslića
- Sol
Priprema:
- Ogulite krumpir i narežite ga na ploške. Neka ne budu ni pretanke ni predebele.
- Oslić izvadite iz pakiranja i posolite.
- U vatrostalnu posudu posložite red krumpira, posolite, a zatim slažite oslić, posolite i ponovite postupak sve dok ne iskoristite sve pripremljene sastojke.
- Pecite na 200 stupnjeva oko 60 minuta.
- Dodatni savjet je da usred pečenja dodate malo vode kako jelo ne bi bilo presuho.
Izvor naslovne fotografije: Pexels