MENU

Tjedni meni: studenske gastronomske inspiracije

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 9. studenog 2024.

Ponekad nam je potreban samo jedan mali heroj koji će nas spasiti u užurbanoj svakodnevici i na naš obiteljski stol donijeti ideje jelovnika za cijeli tjedan. Mi spremno preuzimamo tu ulogu i dijelimo s vama inspirativne, slasne i jednostavne recepte za ručak.

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 9. studenog 2024.

Nema gore kada se ujutro budimo sa zamornim razmišljanjem oko toga što danas kuhati, koje namirnice kupiti, kako organizirati vrijeme za obiteljski ručak i uskladiti sve to s mnogobrojnim obavezama poput škole, posla, treninga, kreativnih izvannastavnih aktivnosti i slično.

Mi razmišljamo umjesto vas i pripremamo inspiraciju za jelovnik za cijeli tjedan koji će vam omogućiti da barem nakratko zaboravite na stres i organizaciju te da još više uživate u zajedničkim trenucima i ukusnim obrocima.

U nastavku pronađite recepte za tjedan pred nama.

Izvor: Pexels

Tjestenina s mljevenim mesom i povrćem

Ima dana kada nam se strašno jede tjestenina. Budući da se uz tjesteninu slažu gotovo sva riblja i mesna jela, na vama je da odaberete inačicu koja vam se najviše jede, a ovaj put donosimo ideju za kombinaciju s mljevenim mesom i povrćem.

Sastojci:

Priprema:

  1. Najprije dinstajte luk i ispecite mljeveno meso.
  2. Kada je gotovo, dodajte mu skuhanu tjesteninu al dente i povrće. 
  3. Sve zajedno još malo kuhajte dok se sastojci ne sjedine i podlijte temeljcem i koncentratom rajčice u količini po želji.
  4. Začinite po želji.
Izvor: Pexels

Kobasice s kupusom

Nema zimske kuhinje bez kiselog kupusa. Iako nam na njegov spomen na pamet odmah i prvo pada sarma, ipak postoji još nekoliko delicija u kojima ga možemo iskoristiti. Kombinacija s kobasicama jedna je od njih.

Sastojci:

Priprema:

  1. Pripremite dvije tave. 
  2. Na jednoj ispecite kobasice na malo maslinovog ulja, a na drugoj dinstajte kupus na prethodno nascjeckanom luku sve dok ne omekani.
  3. Začinite kupus po želji i poslužite uz ukusne kobasice.
Izvor: Pexels

Složenac od heljde i povrća

Zapečena heljda s povrćem jelo je koje će jednako voljeti ljubitelji mesa, kao i vegetarijanci. Ako vam je ostalo povrća koje je pred istekom roka trajanja, nemojte ga baciti nego ga iskoristite za ovo super ukusno i hranjivo jelo.

Sve što trebate napraviti je skuhati heljdu, prodinstati povrće i kasnije sve skupa malo zapeći u pećnici.

Sastojci:

Priprema:

  1. Nakon što ste pripremili hranu kuhanjem na štednjaku, položite mix svega u vatrostalnu posudu i pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta. 
  2. Ako će vam biti presuho, zalijte s malo vode ili grčkog jogurta.
Izvor: Pexels

Francuski krumpir

Ovo tradicionalno jelo idealno je za dane kada vam se ne jede meso, a želite zasitan i hranjiv obrok. 

Sastojci:

Priprema:

  1. Ogulite krumpir i narežite ga na ploške. Neka ne budu ni pretanke ni predebele.
  2. Jaja skuhajte i ogulite ljusku te također narežite na ploške.
  3. U vatrostalnu posudu posložite red krumpira, posolite, a zatim slažite jaja, posolite i ponovite postupak. 
  4. Povremeno ubacite malo pancete i zalijte s malo vrhnja za kuhanje kako biste izbjegli suhoću.
  5. Slažite sve dok ne iskoristite sve pripremljene sastojke te na kraju sve prelijte pomiješanim vrhnjem za kuhanje i kiselim vrhnjem.
  6. Pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta.
Izvor: Pexels

Krem juha od cvjetače i brokule

Sve juhe lako je pripremiti, a posebno ihobožavamo tijekom hladnijih mjeseci u godini. Ovaj put biramo krem juhu s cvjetačom i brokulom.

Sastojci:

Priprema:

  1. Odrežite komadiće brokule i cvjetače, a krumpir narežite na veće kocke.
  2. Zagrijte veliki lonac s vodom i kada proključa, ubacite opranu cvjetaču, brokulu i krumpir.
  3. Kada se povrće skuha, iscjedite pola vode, posolite i začinite po želji, te smiksajte sve zajedno štapnim mikserom. Po potrebi dodajte mlijeka. Voila – vaš je obrok spreman!
Izvor: Pexels

Varivo od piletine, graška i noklica

Ovaj pravi domaći „ajngemahtec“ nezaobilazno je jelo u mnogim hrvatskim kuhinjama, a kad ne znate što biste jeli, savršeno je rješenje. Naime, osim što je brzo gotovo, vrlo je hranjivo, bogato vitaminima, bjelančevinama i još savršenijeg okusa. Kao stvoreno za ove hladne dane.

Sastojci:

Priprema: 

  1. Očistite mrkvu i krumpir, narežite na sitno i stavite kuhati u veliku zdjelu s proključalom vodom.
  2. Piletinu narežite na kockice, začinite po želji i uz luk narezan na sitne komadiće ispecite na tavi.
  3. Kada je meso gotovo, a povrće kuhano, dodajte meso u lonac i napravite zapršku.
  4. Noklice napravite uz smjesu jednog jajeta i malo brašna u kombinaciji s grizom i soli. Grabite smjesu s manjom žlicom i stavljajte u vodu.
  5. Noklice su gotove kada isplivaju na površinu.
  6. Jelo začinite po želji i poslužite uz omiljeni kruh.
Izvor: Pexels

Zapečeni oslić s krumpirom

Ovo slasno jelo čim prvi put probate postat će omiljeni obrok svim članovima obitelji. Priprema je nevjerojatno jednostavna i brza, a okus sjajan.

Sastojci:

Priprema:

  1. Ogulite krumpir i narežite ga na ploške. Neka ne budu ni pretanke ni predebele.
  2. Oslić izvadite iz pakiranja i posolite.
  3. U vatrostalnu posudu posložite red krumpira, posolite, a zatim slažite oslić, posolite i ponovite postupak sve dok ne iskoristite sve pripremljene sastojke.
  4. Pecite na 200 stupnjeva oko 60 minuta.
  5. Dodatni savjet je da usred pečenja dodate malo vode kako jelo ne bi bilo presuho.
Izvor: Pexels

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #JELOVNIK #IDEJE ZA KUHANJE #OBITELJSKI MENI #JEDNOSTAVNIRECEPTI #BRZI RUČAK #RECEPTI

Preporučeni sadržaj