Najdraži su nam oni dani kada ustanemo dovoljno rano da u miru možemo sebi i djeci pripremiti bogate, kreativne i ukusne doručke. Ne znamo za vas, ali nama je to luksuz koji si baš volimo priuštiti, i to ne samo vikendom. Nekako nam je svima dan bolji kad se ujutro bogato počastimo s ukusnim doručkom.
Pa krenimo redom s idejama.
Bananačinke
Možda naslućujete iz imena, ovdje se radi o verziji palačinki s bananama, a priprema je još i jednostavnija od klasičnih palačinki.
Ovo su sastojci koji vam trebaju:
- 1 banana
- 1 jaje
- malo mlijeka ili tekućeg jogurta
- zobene pahuljice
- cimet, malo praška za pecivo, žlica meda, malo soli
- žlica maslaca od kikirikija, po želji
Priprema:
- Sve sastojke ubacite u blender, redoslijed nije bitan.
- Gotovu smjesu (ispadne gušća od klasične) pecite na kokosovom ulju (neka palačinke budu manje, kao one američke, lakše ćete ih okretati na tavi).
- Kada su gotove, ukrasite ih svježim bobičastim voćem, pekmezom ili čokoladom, a ukusne su čak i bez ikakvog nadjeva.
Najviše ih volimo dok su svježe i tople, ali super funkcioniraju i kasnije kada se ohlade, pa mogu poslužiti i kao užina za školu.
Tortilja sendvič
Ovaj doručak je proteinski pobjednik i čini zdraviju verziju klasičnog sendviča kojeg djeca obožavaju. Lako se sprema i može se pojesti u hodu, što je plus za djecu i mamagere (volimo spora jutra i fine doručke, ali realnost je da često nisu spora i jedemo ih u auto na putu do škole i posla).
Priprema:
Dva jaja umiješate i prelijete na tavu te poklopite tortiljom dok se malo zapeku, prebacite sve kao palačinku i još malo zapečete. Maknite s tave. Razmrvite feta sir po površini, dodajte baby špinat, narezani avokado, malo soli i kečap. Sve skupa prepolovite i imate tortilja proteinski sendvič “to go”.
Na linku ispod je inačica našeg sendviča. Realizacija je nešto teža, a izvedba malo više messy, zato radije biramo našu verziju.
Rapsodija sira i voća
Ovaj recept idealan je za jesensku sezonu, ali mi ga volimo kroz cijelu godinu. Kruh bilo koje vrste lagano zapečete na malo maslaca, tek toliko da bude hrskav. Ako želite izbjeći masnoću, možete ga i samo kratko tostirati. Na topli kruh razmažite krem sir po želji (naša preporuka je običan svježi sir ili ricotta). U međuvremenu na kombinaciji kokosovog ulja i maslaca prepržite sitno narezane jabuke. Kada malo omekšaju, dodajte im veliku žlicu meda i žličicu cimeta. Tako začinjene jabuke prebacite na kruh namazan sirom te pospite kombinacijom vanilin šećera i krupne soli. Nećete vjerovati kako se sol i šećer odlično slažu!
Zdravi jutarnji kolač
O da, postoji i ovakva opcija. Puno smo puta isprobavale zobenu kašu i pahuljice i tražile idealan recept. Ispalo je da je apsolutni pobjednik pečena zobena kaša.
Priprema:
U blenderu pomiješate pola šalice zobenih pahuljica, pola šalice mlijeka po izboru, i po jednu žlicu sljedećih sastojaka – kakao, med ili javorov sirup, vanilin šećer i prašak za pecivo. Za kraj dodajte i prstohvat soli. U gotovu smjesnu ubacite komadiće čokolade po želji. Prebacite sve u kalup i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva. Ako imate manje kalupe kao za muffine, možete ih peći i u tom obliku, a ako radite veći kalup kao za kolače, pojačajte sastojke i pecite kao kolač. Na kraju ga narežite na šnite.
U ovom receptu možete raditi i različite kombinacije, umjesto kakaa dodati neki maslac od orašastog voća ili umjesto čokolade ubaciti borovnice, maline ili jagode. Puno je kombinacija kako peći zobenu kašu i pretvoriti je u zdravi kolač. Mi u smjesu volimo ubaciti i pola banane.
Voćne košarice
Ove oku zanimljive košarice sigurno će privući pažnju klinaca, čak i onda kada odbijaju doručak. Priprema je laka i brza (naravno), a postoji i puno sličnih varijacima na temu. Za početak, trebat će vam niži kalupi za muffine.
Za smjesu za košarice treba vam:
- 2 banane
- 2 šalice zobenih pahuljica (480 ml)
- 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu (60 ml)
- 1 – 2 žlice javorovog sirupa (ili vašeg omiljenog tekućeg zaslađivača)
Za nadjev:
- 1 šalica grčkog jogurta (240 ml)
- 2 žlice nezaslađenog kakao praha
- 1 žlica javorovog sirupa (ili meda)
- narezane jagode
- borovnice
Sjedinite sve sastojke za košaricu u homogenu smjesu i obložite kalupe, tako da sredinu ostavite udubljenu, kao male košarice. Zapecite u pećnici 20ak minuta na 180 stupnjeva. Kada se košarice ispeku i malo ohlade, izvadite ih iz kalupa i napunite sa nadjevom te pospite narezanim voćem.
Nama je omiljena verzija grčki jogurt, svježe jagode i rastopljena čokolada, ali ovdje se stvarno možete poigrati sa sastojicima i isprobavati različite verzije. Osobna preporuka je da klincima date slobodne ruke da sami spoje neke sastojke koji se njima čine ukusni.
Iskoristite svaku priliku za pripremiti sebi i djeci kreativne doručke – garantiramo da će vam dan odmah biti bolji.
Izvor naslovne fotografije: Pexels