fbpx
MENU

Što se događa u našem tijelu kada preskačemo doručak?

Dolaskom jeseni, prirodno razmišljamo o uvođenju promjena u svoj život i želimo se posvetiti zdravijim i boljim navikama koje će nam činiti dobro i utjecati na kompletan osjećaj blagostanja.

zdravi doručak
Posted: September 17, 2024

U ubrzanoj i hektičnoj svakodnevici, često se dogodi da ne stignemo misliti na doručak jer nas od ranoga jutra dočeka velik broj obaveza i rokova koji se moraju ispoštovati ili možda zbog odgađanja alarma jednostavno ustanemo prekasno. U svakom slučaju, preskakanje doručka je uvijek aktualna tema o kojoj treba govoriti i poticati svijest o važnosti i prednostima ovog prvog jutarnjeg obroka.

Svaka loša navika dok je i dalje u formi iznimke, a ne pravila, neće naštetiti našem zdravlju, stoga ako se jednom u dugo vremena dogodi da preskočite doručak, neće imati velik utjecaj na vaš organizam. No, ukoliko preskakanje doručka pripada vašoj redovitoj navici, razmislite što to znači za vaše zdravlje.

ADVERTISEMENT

zdravi doručak

Izvor: Unsplash

Što se događa u organizmu prilikom preskakanja doručka?

Doručak nazivamo najvažnijim obrokom u danu, ponajviše zbog toga što je to prilika za unos važnih hranjivih tvari nakon više sati mirovanja, odnosno noćnog sna. On nam daje potrebnu snagu i energiju za dobro i normalno funkcioniranje tijekom dana, ali i za podršku imunitetu.

Istraživanje Američkog društva za prehranu iz 2019. godine pokazalo je da preskakanje doručka samo jedan dan u tjednu može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i to za čak 6 %. To objašnjavamo činjenicom da dok spavamo cijelu noć ne jedemo i ne pijemo ništa, stoga je razina šećera u krvi kad se probudimo prirodno niska i važno je obnoviti ju hranjivim i nutritivno bogatim doručkom. Također, još jedna studija iz 2017. godine ukazala je na činjenicu da je preskakanje doručka direktno povezano s povećanim umorom tijekom jutra i dana, kao i s lošijim kognitivnim performansama.

zdravi doručak

Izvor: Unsplash

Mogući negativni učinci preskakanja doručka

Iako je svaki organizam drugačiji i svaki traži svoje jedinstvene i individualne potrebe, negativni učinci koje preskakanje doručka može imati na naše zdravlje su brojni. Osim spomenute neravnoteže šećera u krvi, smanjenene razine energije i lošijih kognitivnih funkcija, ovo je još nekoliko mogućih negativnih posljedica preskakanja doručka.

Povećan osjećaj gladi tijekom dana

Budući da doručak na početku dana čini izvor hranjivih tvari potrebnih za dnevno funkcioniranje, ukoliko ga preskočimo, velika je vjerojatnost da ćemo tijekom dana osjećati povećanu glad što posljedično može dovesti i do prejedanja kada napokon ulovimo vremena za neki obrok. Također, možemo imati veću želju za masnom ili slatkom hranom jer je tijelo u potrazi za brzim izvorom energije. Isto tako, moguće je da se dogodi poremećaj hormona gladi i sitosti poput leptina i grelina, a to će posljedično otežati regulaciju apetita.

zdravi doručak

Izvor: Unsplash

Negativan utjecaj na metabolizam

Ako svome tijelu onemogućimo redovite obroke, to može dovesti do usporavanja metaboličkih procesa, a samim time i do otežanog sagorijevanja kalorija, nakupljanja kilograma i problema s probavnim sustavom. Vrlo je vjerojatno da ćete zbog preskakanja jutarnjeg obroka na kraju dana imati potrebu za konkretnijim obrokom, što znači da ćete vrlo vjerojatno unijeti i više kalorija što vodi mogućem nakupljanju viška kilograma.

Veća razina kortizola u krvi

Kaže se da je stres jedan od glavnih uzročnika brojnih bolesti modernog doba, a preskakanjem doručka dajete veću šansu njegovom hormonu kortizolu da poraste i time izaziva u vama nervozu, razdražljivost i loše raspoloženje.

Oslabljen imunitet

Jesen je prijelaz u hladnije doba godine kada posebnu pozornost trebamo posvetiti praksama uz koje možemo podržati osnaživanje svog imuniteta. Ukoliko tijelu na samom početku dana oduzmemo potrebu za opskrbu vitaminima, mineralima i ostalim nutrijentima koji podržavaju imunološki sustav, imat ćemo smanjenu izdržljivost, performanse, energiju i veća je vjerojatnost za rizik od infekcija i upala.

zdravi doručak

Izvor: Unsplash

Idealni doručak bi trebao sadržavati kombinaciju složenih ugljikohidrata, proteina, vlakana i zdravih masti kako bi osigurali odgovarajuću razinu energije, mentalne jasnoće i stvorili osjećaj sitosti u prvom dijelu dana. Ideja za takve obroke je puno, mnogi od njih ne zahtijevaju previše vremena za pripremu, a istovremeno su vrlo ukusni i hranjivi.

Odaberite zobenu kašu s voćem i orašastim plodovima, domaću granolu, svježi sir s bobičastim voćem, jaja s avokadom i integralnim kruhom ili super ukusan smoothie od voća, povrća i proteina. Za što god se odlučite, imajte na umu da ovom zdravom navikom utječete direktno na svoje zdravlje i smanjujete potrebu za nezdravim međuobrocima u kasnijem dijelu dana.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

ADVERTISEMENT