fbpx
MENU

Zdravo i jednostavno: Napravite marokansku detoks juhu

Isprobajte ovaj marokanski recept i oduševite se neočekivanom kombinacijom začina.

detox zdrava juha
Posted: October 1, 2024

Ovo nije još jedna gusta i smiksana detox juha, upitne boje i još upitnijeg okusa koju jedete nasilu samo kako bi potaknule probavu ili “očistile” organizam nakon par dana junk food-a. Ovo je preukusan i prejednostavan recept za juhu punu okusa i proteina. I da budemo iskrene, baš nam je comfort food za ove prve jesenske dane.

ADVERTISEMENT

recept za juhu

Izvor: Pexels

Ako vas zanima službeni naziv, u Maroku ju zovu Harira, a za proteinsku bazu možete koristiti zelenu ili crvenu leću, slanutak ili pak kombinaciju svega navedenog. Mi smo isprobale doslovno sve verzije i nekako nam najbolje sjeda zelena leća.

Ovisno o tome koliko veliku porciju radite, možete podebljati ili smanjiti količinu povrća. I da, nemojte da vas dug popis sastojaka obeshrabri, priprema je vrlo jednostavna.

Recept za Harira juhu

Sastojci:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 ljubičasti luk
  • 2 mrkve
  • 1 korijen celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 manja krumpira
  • Žlica đumbira (svježe ribanog ili u prahu)
  • Jedna šalica leće
  • Kocka za juhu ili temeljac
  • 2 žlice gustog koncentrata od rajčice
  • Limenka kokosovog mlijeka
  • Sok od pola limuna
  • 150 grama svježeg špinata
  • 1 grčki jogurt (okus kokosa)
  • Kombinacija začina – sol, papar, kurkuma, crvena paprika, mljeveni kumin, cimet (po želji – chilli, korijander, mladi luk, jalapeño papričica)

Upute:

  1. Na maslinovo ulje ubacite nasjeckani luk, celer, češnjak i mrkvu. Dinstajte par minuta i onda dodajte nasjeckani krumpir i kombinaciju svih začina. Ako koristite đumbir u prahu, dodajte ga sada, a ako koristite svježi, dodajte ga s češnjakom. Nastavite dinstati 5 do 7 minuta.
  2. U začinjenu mješavinu povrća dodajte par žlica vode i leću pa sve skupa zalijte temeljcem.
  3. Pomiješajte koncentrat rajčice s malo temeljca kako biste ga razrijedili i dodajte sve skupa u lonac. Poklopite i kuhajte dok voda malo ne ispari i povrće omekša. Trebali bi dobiti malo gušću smjesu jer će leća popiti dio vode.
  4. Nakon toga u lonac dodajte kokosovo mlijeko i sok od limuna. Pomiješajte i dodajte svježi špinat. Držite na vatri još par minuta da se volumen špinata smanji.
  5. Poslužite s grčkim jogurtom od kokosa ili običnim. Ukrasite s malo mladog luka, korijandera ili chilija, a ako ste posebno hrabri dodajte krišku jalapeño papričice

Ova juha doslovno funkcionira kao cijeli obrok, poslije nje vam neće trebati glavno jelo. A kombinacija vruće juhe i na vrh nabacanog hladnog  grčkog jogurta je, malo je reći, famozna. Sve skupa je zaokruženo divnom nesvakidašnjom kombinacijom začina. Ma savršeno! Svakako isprobajte.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

ADVERTISEMENT