fbpx
MENU

Kolagen suplementi – kako funkcioniraju i imaju li učinka?

Koliko god starenje bilo prirodan proces, činjenica je da ljudi ne prestaju tragati za eliksirom koji će ih što duže održati mlađima.

Posted: September 30, 2024

Baš kao u crtanim filmovima, ageizam je nešto što se i u stvarnosti teže prihvaća, stoga većina proizvoda koja obećaje elastičniju, blistaviju kožu i mladenački izgled pobuđuje vrlo velik interes. U tom kontekstu je u fokus stigao i kolagen.

Iako on nije nikakva novost u beauty industriji, fokus koji je iz jednog običnog proizvoda za vanjsku primjenu, poput krema i seruma, prešao na suplemente za oralnu primjenu, obilježio je novu eru u njezi kože iznutra.

ADVERTISEMENT

žena beauty tretman

Izvor: Unsplash

Što je kolagen i zašto je važan?

Kolagen je jedan od najvažnijih proteina u tijelu, sastavni je dio kože, kostiju, zglobova, hrskavice i mišića. On koji daje strukturu i čvrstoću tkivima u tijelu, uključujući kožu, kosti, ligamente, tetive i hrskavicu. Kako starimo, prirodna proizvodnja kolagena se smanjuje, što može rezultirati pojavom bora, slabljenjem zglobova i smanjenjem elastičnosti kože, stoga ne čudi logika kojom su suplementi s kolagenom doživjeli takvu popularnost.

Postoji više od 20 različitih tipova kolagena, ali četiri su najčešća i najvažnija za ljudsko zdravlje: tip I, II, III i IV. Svaki tip kolagena ima svoju funkciju tako da djeluju u različitim dijelovima organizma, omogućujući mu ispravnu i normalnu funkciju te podržavajući cjelokupno zdravlje. Kada ga unesemo u organizam, tijelo kolagen razgrađuje na aminokiseline koje se zatim koriste za obnovu i podršku proizvodnje kolagena u različitim tkivima.

kolagen

Izvor: Unsplash

Kolagen hype

Malo je potrebno da novosti u svijetu ljepote i wellnessa postanu trendovi. Marketinške kampanje u velikoj mjeri uz kolagen vežu slike mladenačke kože lica, bezbrižnog starenja i vitalnosti, obećavajući nevjerojatne rezultate za svakoga tko uvrsti ga u svoju rutinu. Pomama za kolagenom posljednjih je godina toliko narasla da je postala gotovo globalni fenomen, a društvene mreže preplavili su influenceri koji su ga promovirali zaklinjujući se u njegovu učinkovitost, ponajviše u smjeru čudesnog sjaja kože te blistave kose i noktiju. Iako se primarno i najviše na tržištu pojavljivao kao tekući dodatak prehrani, rast popularnosti doživjeli su i ostali oblici kolegenske suplementacije kao što su prahovi, kapsule i gumeni bomboni. Zbog cijelog tog hypea, za ovu se temu dublje zainteresirala i znanstvena zajednica koja je počela istraživati njegovu stvarnu učinkovitost.

Djeluje li zaista?

Iako su kolagen suplementi postali nezaobilazni dio wellness rutine mnogih ljudi, i dalje se postavlja pitanje o stvarnoj učinkovitosti. Holistički pristup ljepoti koji promiče balans između prehrane, suplementacije i vanjske njege privukao je široku bazu potrošača, osobito među milenijalcima i generacijom Z. Kolagen je tako postao i svojevrsni self-care trend.

Ipak, kao i kod mnogih trendova, stvarne reakcije na kolagen suplemente su različite. Dok znanstveni dokazi sugeriraju stvarnu korist, posebno u pogledu kože i zglobova, neki stručnjaci ipak pozivaju na opreznost i upozoravaju da treba imati realna očekivanja. Naime, svi učinci nisu univerzalni, a rezultati mogu ovisiti o mnogim čimbenicima, uključujući genetiku, dob, način života i prehranu. Također, suplemente još uvijek mnogi doživljavaju kao superjunake za koje očekuju kako će čarolijom donijeti mladolikost, zdravlje i ostale dobrobiti kojima se nadaju.

žena beauty

Izvor: Unsplash

Kolagen može biti koristan dodatak prehrani, ali važno je imati da umu da nije i ne može biti zamjena za uravnoteženu prehranu, zdrav način života ili medicinski tretman kod ozbiljnih zdravstvenih problema. U kombinaciji s drugim zdravim praksama, poput redovitog vježbanja, izbjegavanja pušenja i zaštite kože od sunca, kolagen može pomoći u očuvanju zdravlja i vitalnosti.

U svakom slučaju, prije nego se odlučite uzeti bilo kakav dodatak prehrani, iako je on u suštini dobar i ima mnoge benefite, najvažnije je konzultirati se s liječnikom.

Izvor naslovne fotografije: Unsplash

ADVERTISEMENT