Free cookie consent management tool by TermsFeed Generator
MENU

Usporavanje kao strategija rasta: što biznisi mogu naučiti od tijesta koje diše 48 sati

Autor: Mamager Objavljeno: 28. listopada 2025.

Kad bi biznis bio tijesto, većina bi ga danas prepekla. No, pravi rast traži spor proces, namjeru i vrijeme da stvari “nadođu”. Otkrijte zašto su najuspješniji lideri upravo oni koji znaju stati i disati.

Autor: Mamager Objavljeno: 28. listopada 2025.

Tijesto, ne ono instant, iz vrećice, nego pravo, ručno umiješeno, koje čeka, raste i diše, ima ritam. Zna kad mu treba mir, zna kad treba toplinu, zna kad nije spremno i ne mari za vaš raspored, rokove ni notifikacije.

A sad zamislite da je vaš posao to tijesto. Jer možda je upravo to paradoks modernog poslovanja: usporiti da bismo napredovali.

Izvor: Plantea

Kad brzina postane prepreka, a ne prednost

Startup kultura nas je uvjerila da je brzina sve: “move fast and break things”, “fail fast”, “pivot faster”. Ali istraživanje sa Stanforda pokazuje da produktivnost opada nakon 50 sati tjedno, a dodatnih 20 sati rada ne donosi gotovo nikakav rezultat. Još jedan dokaz da raditi više ne znači automatski biti bolji, uspješniji i produktivniji.

Harvard Business Review objavio je analizu koja pokazuje da su timovi koji rade sporije i s jasnijom namjerom 23 % učinkovitiji dugoročno. Zašto? Jer umjesto da stalno reagiraju, oni promišljaju.

Kao i kod tijesta: stvar se raspada ako ga previše mijesite.

Izvor: Pexels

Filozofija tijesta kao metafora liderstva

Tijesto ne raste kad ga forsiraš. Ne pomaže ako ga guraš, ne raste ako ga previše dotičeš. Treba mu vrijeme. I upravo tu leži lekcija koju bi mnogi mogli naučiti od pekara.

Namjera + vrijeme = kvaliteta.

U poslovanju to znači:

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Mamager (@mamager.hr)

Na površini, to zvuči sporo. Ali u stvarnosti, to je strategija koja gradi otpornost. Netflix nije postao Netflix preko noći. Mnogi brendovi već odavno prakticiraju ono što bi se moglo nazvati slow business ethos: usporavanje radi boljeg rasta. A činjenica je da ne možeš biti dobar lider ako si stalno u fight or flight modu.

Slow mindset, dakle ne znači raditi manje, nego raditi svjesnije. Kao kod tijesta: što više pažnje uložiš, to bolji rezultat. Razlika između prosječnog i izvrsnog ponekad nije u vještini, nego u ritmu.

Izvor: Plantea

Business s namjerom: kako izgleda u praksi

Ako bismo slow filozofiju pretočili u poslovanje, izgledala bi ovako:

Izvor: Plantea

Plantéa, Pizza & Coffee Roastery novi zagrebački restoran koji slavi slow life filozofiju, zapravo je primjer upravo toga: poslovanje koje raste iz pažnje, ne iz žurbe. Njihovo “tijesto” diže se 48 sati jer žurba ubija okus. Zamislite da taj princip primijenimo na sastanke, proizvode ili timsku kulturu. Koliko bi toga konačno imalo okus?

Plantéa je nastala iz ideje da se u središtu grada stvori mindful prostor za tijelo i duh. Filozofija Plantée temelji se na spoju hrane, estetike i energije te vjerovanju da ono što jedemo oblikuje ne samo naše tijelo, već i naš dan. U fokusu su biljni sastojci, spori procesi, prirodni ritmovi i iskustvo koje uključuje svih pet osjetila. Plantéa je poziv na usporavanje, disanje i povratak osnovama - okusu, mirisu i ljudskom kontaktu.

Izvor: Plantea

Ironično, usporavanje je naizgled postalo najradikalniji mogući potez. Ali u doba brzih skaliranja, automatskih odgovora i AI generiranih ideja, svjesno usporavanje više nije slabost, nego strateška prednost.

I baš kao što tijesto treba vrijeme da postane kruh, tako i ideje trebaju prostor da sazriju. Poslovanje s namjerom nije povratak unatrag, to je evolucija. Jer ponekad, najbrži način da stigneš do cilja je da usporiš.

Izvor naslovne fotografije: Mamager

#BUSINESS #SLOW LIFE #USPORAVANJE

Preporučeni sadržaj