MENU

Imamo recept za neodoljivo slatki domaći džem od šljiva

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 14. rujna 2024.

Kada krene jesensko zahlađenje, domaći džem od šljiva predstavlja slatku tradiciju u našim kuhinjama i doziva miris djetinjstva.

šljive
Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 14. rujna 2024.

Jedan od omiljenih klasika u sklopu jesenskih delicija svakako je džem od šljiva koji volimo u ama baš svim kombinacijama: s palačinkama, na domaćem kruhu, u slasticama, pa čak i u knedlama sa šljivama. Slatkasti miris kuhanog voća koji se širi domom prilikom pripreme džema za zimnicu neodoljivo podsjeća na dane kada smo bili djeca i kada smo uživali u domaćim kulinarskim delicijama naših baka.

Jesen nam je i sada pred vratima, stoga zašto ne biste i vi ove sezone napravili svoj džem od šljiva? Naime, šljive su najsavršenije voće za izradu džema jer su bogate prirodnim šećerom. Osim toga, sadrže i prirodne pektine koji džemu omogućuju potrebnu gustoću, što znači da možete zaobići sve one nepotrebne dodatke umjetnih želatina. Šljive volimo i jer su bogate vitaminom C što je posebno važno u vremenu kada ulazimo u sezonu prehlada. Osim vitamina, sadrže i fenole, molekule koje imaju jaka antioksidativna svojstva te mnoge druge vitamine i prehrambena vlakna.

U nastavku zavirite u recept za neodoljivo ukusan domaći džem od šljiva i uživajte u mirisnoj teglici slatkog zdravlja.

Izvor: Pexels

Recept za džem od šljiva

Sastojci:

Priprema:

  1. Izrada domaćeg džema uvijek kreće od pripreme voća. Odaberite zrele šljive jer su one najslađe i najsočnije, što je idealno za džem. Operite šljive i prerežite ih na pola kako biste im uklonili sve koštice.
  2. U veliki lonac stavite šljive, posipajte ih šećerom te iscjedite jedan cijeli limun, pa ih prelijte limunovim sokom. Uloga limuna je očuvanje boje i poboljšanje okusa s citrusnim notama.
  3. Navedenu smjesu ostavite da odstoji oko sat vremena kako bi šljive pustile sok.
  4. Zatim uključite štednjak i stavite lonac na srednje jaku vatru i kuhajte uz neprestano miješanje.
  5. Nakon što se šljive prokuhaju, smanjite vatru i nastavite s kuhanjem sve dok se smjesa ne zgusne. Ovim tempom računajte da će to otprilike biti jedan do dva sata. Ako se džem ne razlijeva, možete završiti s kuhanjem.
  6. Dok završite s kuhanjem, napunite prethodno sterilizirane staklenke dok je džem još vruć. Prilikom punjenja, ostavite malo mjesta do vrha, nemojte prepuniti staklenke. Zatvorite ih poklopcem i okrenite naopako kako bi se stvorio vakuum te ih posložite na mjesto za hlađenje.
Izvor: Unsplash

Dodatni savjeti

Ako se odlučite smanjiti količinu šećera, to je u redu, samo pripazite jer šećer daje džemu trajnost. Rok trajanja džema u prosjeku je nekoliko mjeseci, a ako ga otvorite, skladištite ga u hladnjaku.

Ukoliko volite eksperimentirati s tradicionalnim receptima tako da im dodate neki svoj touch, u ovaj džem možete ubaciti neke od začina poput cimeta ili vanilije. Poigrajte se i istražite zanimljive varijacije okusa.

Izvor naslovne fotografije: Unsplash

Preporučeni sadržaj