Jedan od omiljenih klasika u sklopu jesenskih delicija svakako je džem od šljiva koji volimo u ama baš svim kombinacijama: s palačinkama, na domaćem kruhu, u slasticama, pa čak i u knedlama sa šljivama. Slatkasti miris kuhanog voća koji se širi domom prilikom pripreme džema za zimnicu neodoljivo podsjeća na dane kada smo bili djeca i kada smo uživali u domaćim kulinarskim delicijama naših baka.
Jesen nam je i sada pred vratima, stoga zašto ne biste i vi ove sezone napravili svoj džem od šljiva? Naime, šljive su najsavršenije voće za izradu džema jer su bogate prirodnim šećerom. Osim toga, sadrže i prirodne pektine koji džemu omogućuju potrebnu gustoću, što znači da možete zaobići sve one nepotrebne dodatke umjetnih želatina. Šljive volimo i jer su bogate vitaminom C što je posebno važno u vremenu kada ulazimo u sezonu prehlada. Osim vitamina, sadrže i fenole, molekule koje imaju jaka antioksidativna svojstva te mnoge druge vitamine i prehrambena vlakna.
U nastavku zavirite u recept za neodoljivo ukusan domaći džem od šljiva i uživajte u mirisnoj teglici slatkog zdravlja.
Recept za džem od šljiva
Sastojci:
- 2 kg zrelih šljiva
- 800 g šećera (prilagodite količinu svom ukusu)
- Sok jednog limuna
- Cimet
Priprema:
- Izrada domaćeg džema uvijek kreće od pripreme voća. Odaberite zrele šljive jer su one najslađe i najsočnije, što je idealno za džem. Operite šljive i prerežite ih na pola kako biste im uklonili sve koštice.
- U veliki lonac stavite šljive, posipajte ih šećerom te iscjedite jedan cijeli limun, pa ih prelijte limunovim sokom. Uloga limuna je očuvanje boje i poboljšanje okusa s citrusnim notama.
- Navedenu smjesu ostavite da odstoji oko sat vremena kako bi šljive pustile sok.
- Zatim uključite štednjak i stavite lonac na srednje jaku vatru i kuhajte uz neprestano miješanje.
- Nakon što se šljive prokuhaju, smanjite vatru i nastavite s kuhanjem sve dok se smjesa ne zgusne. Ovim tempom računajte da će to otprilike biti jedan do dva sata. Ako se džem ne razlijeva, možete završiti s kuhanjem.
- Dok završite s kuhanjem, napunite prethodno sterilizirane staklenke dok je džem još vruć. Prilikom punjenja, ostavite malo mjesta do vrha, nemojte prepuniti staklenke. Zatvorite ih poklopcem i okrenite naopako kako bi se stvorio vakuum te ih posložite na mjesto za hlađenje.
Dodatni savjeti
Ako se odlučite smanjiti količinu šećera, to je u redu, samo pripazite jer šećer daje džemu trajnost. Rok trajanja džema u prosjeku je nekoliko mjeseci, a ako ga otvorite, skladištite ga u hladnjaku.
Ukoliko volite eksperimentirati s tradicionalnim receptima tako da im dodate neki svoj touch, u ovaj džem možete ubaciti neke od začina poput cimeta ili vanilije. Poigrajte se i istražite zanimljive varijacije okusa.
Izvor naslovne fotografije: Unsplash