MENU

Isprobali smo malo drugačiji recept za lazanje iz lonca koji će vas oduševiti

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 19. prosinca 2024.

Lazanje – riječ koja miriše na zapečeni sir, bogati umak od rajčice i slojeve kore zbog kojih posebno obožavamo talijansku kuhinju. No, što ako vam kažemo da smo odustali od te klasične scenografije, lazanje maknuli iz pećnice i ubacili ih ravno u lonac? Da, dobro ste pročitali – ovaj recept za lazanje možda nije za talijanske puriste, ali za modernu obitelj u žurbi je totalni jackpot.

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 19. prosinca 2024.

Dok bi talijanski kuhari možda zaplakali nad ovom dekonstrukcijom recepta za lazanje, nutricionisti i moderni roditelji itekako plješću. Prema istraživanjima o navikama prehrane, jedan od glavnih razloga za preskakanje kuhanja je osjećaj da je ono prekomplicirano i vremenski zahtjevno

Recept koji smo isprobali ne dira previše u sastojke tradicionalnih i mnogima omiljenih lazanja, ali eliminira oba problema – sve se kuha u jednom loncu, dok je vrijeme pripreme značajno kraće. Da, mogli biste ovo nazvati "lijenim" receptom, ali ponekad, manje truda donosi više zadovoljstva – i to bez kompromisa u okusu.

Izvor: Pexels

Novi pristup omiljenom receptu

Ovaj pristup lazanjama podsjeća na trendove modernog kuhanja: brzo, prilagodljivo i dovoljno jednostavno da ne izazove živčani slom usred radnog tjedna. 

Umjesto da radimo cijelu operaciju slaganja, pečenja i čekanja, odlučili smo pustiti korama da apsorbiraju umak dok se kuhaju zajedno s mesom. Rezultat je taj da su lazanje možda izgubile formu, ali su svakako dobile novu dimenziju okusa i neponovljivu jednostavnost za sve mamagere (i tatagere) koji nikada nemaju vremena.

View this post on Instagram

A post shared by Hanna Nilsson (@matlagerskan)

Kako smo to napravili?

Sastojci:

Postupak:

  1. Započeli smo klasično: mljeveno meso (mješavina svinjetine i junetine za onaj bogat okus) dinstalo se na maslinovom ulju uz luk, češnjak i mrkvu. 
  2. Kad je meso otpustilo sokove, dodali smo umak od rajčice i začine – sol, papar, origano i prstohvat bosiljka. 
  3. Zatim, ono što mijenja pravila igre: suhe kore za lazanje izlomili smo na komade i ubacili ih ravno u lonac.
  4. Kore se kuhaju u umaku i upijaju svaki sloj okusa – bogato, kremasto i savršeno utješno. Bez slojeva, bez bešamela, ali s hrpom karaktera. 
  5. Dodatni bonus je što se lonac pere lakše od onog teškog pleha za pečenje.
View this post on Instagram

A post shared by Nadine Moll (@foodwerk.de)

Ove lazanje u loncu možda neće izgledati kao klasična talijanska elegancija, ali su savršeni primjer prilagodbe kulinarske tradicije modernom životu. Probajte ih, možda upravo ovo postane vaš novi obiteljski klasik.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#LAZANJE #TALIJANSKAKUHINJA #RECEPTI #JEDNOSTAVNIRECEPTI #JEDNOSTAVNOKUHANJE

Preporučeni sadržaj