Dok bi talijanski kuhari možda zaplakali nad ovom dekonstrukcijom recepta za lazanje, nutricionisti i moderni roditelji itekako plješću. Prema istraživanjima o navikama prehrane, jedan od glavnih razloga za preskakanje kuhanja je osjećaj da je ono prekomplicirano i vremenski zahtjevno.
Recept koji smo isprobali ne dira previše u sastojke tradicionalnih i mnogima omiljenih lazanja, ali eliminira oba problema – sve se kuha u jednom loncu, dok je vrijeme pripreme značajno kraće. Da, mogli biste ovo nazvati "lijenim" receptom, ali ponekad, manje truda donosi više zadovoljstva – i to bez kompromisa u okusu.
Novi pristup omiljenom receptu
Ovaj pristup lazanjama podsjeća na trendove modernog kuhanja: brzo, prilagodljivo i dovoljno jednostavno da ne izazove živčani slom usred radnog tjedna.
Umjesto da radimo cijelu operaciju slaganja, pečenja i čekanja, odlučili smo pustiti korama da apsorbiraju umak dok se kuhaju zajedno s mesom. Rezultat je taj da su lazanje možda izgubile formu, ali su svakako dobile novu dimenziju okusa i neponovljivu jednostavnost za sve mamagere (i tatagere) koji nikada nemaju vremena.
Kako smo to napravili?
Sastojci:
- 800 g mljevenog mesa (mješavina svinjetine i junetine)
- 1 glavica luka, sitno sjeckana
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 1 mrkva, naribana ili sitno sjeckana
- 700 ml pasirane rajčice
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
- 1 žličica origana
- Prstohvat bosiljka (svježi ili suhi)
- 250 g suhih kora za lazanje izlomljenih na manje komade za verziju iz lonca
- 100 g naribanog sira (parmezan ili mozzarella, po želji)
- 100 ml vode ili povrtnog temeljca (za kuhanje kora u loncu)
- Prstohvat čilija za malo pikantnosti
- Svježi peršin za dekoraciju
Postupak:
- Započeli smo klasično: mljeveno meso (mješavina svinjetine i junetine za onaj bogat okus) dinstalo se na maslinovom ulju uz luk, češnjak i mrkvu.
- Kad je meso otpustilo sokove, dodali smo umak od rajčice i začine – sol, papar, origano i prstohvat bosiljka.
- Zatim, ono što mijenja pravila igre: suhe kore za lazanje izlomili smo na komade i ubacili ih ravno u lonac.
- Kore se kuhaju u umaku i upijaju svaki sloj okusa – bogato, kremasto i savršeno utješno. Bez slojeva, bez bešamela, ali s hrpom karaktera.
- Dodatni bonus je što se lonac pere lakše od onog teškog pleha za pečenje.
Ove lazanje u loncu možda neće izgledati kao klasična talijanska elegancija, ali su savršeni primjer prilagodbe kulinarske tradicije modernom životu. Probajte ih, možda upravo ovo postane vaš novi obiteljski klasik.
Izvor naslovne fotografije: Pexels