MENU

Kako napraviti savršeni domaći ajvar

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 3. rujna 2024.

Pri pomisli na pripremu domaćeg ajvara, svjesni smo kako treba uložiti dosta truda za napraviti kvalitetnu i dobru zimnicu. Kaže se da je dobra priprema pola posla, stoga se inspirirajte našim receptom i savjetima.

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 3. rujna 2024.

Ono što je u mojoj obitelji glavna stvar kojom se vodimo dok sve pripremamo je timski rad i dobar plan unaprijed, a to maksimalno olakša posao. Uz kvalitetnu pripremu, dobro raspoloženje i trud svih članova obitelji, bit ćete gotovi za taj čas, a onda ćete s još većim užitkom guštati u plodovima svog rada.

Ajvar je delicija koja se tradicionalno priprema na našem području i bez obzira kako ga pripremate, svaki je ukusan na svoj način. Nema do domaćeg ajvara, osobito ako ga kombinirate uz omiljena jela. Njegova svestranost leži u činjenici da je jednako ukusan uz doručak kao namaz ili kao prilog uz mesna jela za ručak. U nastavku istražite recept i savjete kako napraviti savršeni domaći ajvar koji ćete i vi poželjeti rado prenositi iz generacije u generaciju unutar svoje obitelji.

Izvor: Pinterest

Recept za savršeni domaći ajvar

Sastojci:

Izvor: Pinterest

Priprema:

1.Operite povrće i položite ga na papir za pečenje te ispecite u pećnici na 220 stupnjeva. Povrće mora biti jako pečeno, stoga ne brinite ako pretjerate.

2.Nakon što se ohladi, ogulite kožu na paprikama i patliđanima te uklonite sjemenke.

3.Nasjeckajte ih na manje komadiće i dodajte u veliki lonac na zagrijano maslinovo ulje.

4.Sve skupa kuhajte na srednje laganoj vatri oko 30 minuta uz stalno miješanje. Kuhajte sve dok ne dobijete željenu gustoću.

5.Pred kraj dodajte začine po želji (sol, papar, peršin i sl.).

6.Ukoliko želite još kremastiju teksturu, skuhanu smjesu dodatno usitnite štapnim mikserom

7.Kada se smjesa malo ohladi, napunite prethodno sterilizirane staklenke ajvarom, zatvorite poklopcem i okrenute naopačke kako bi se stvorio vakuum.

Ajvar ne mora stajati nužno u hladnjaku i ne trebate ga potrošiti čim prije. On pripada zimnici što znači da ga možete imati u smočnici u dužem periodu od nekoliko mjeseci. Samo pripazite da ga skladištite na tamnom i hladnijem mjestu.

Uživajte u procesu pripreme domaćeg ajvara i u njegovoj degustaciji tijekom nadolazećih jesenskih dana.

Izvor naslovne fotografije: Pinterest

 

#KUHINJA #RECEPTI #AJVAR

Preporučeni sadržaj