Kad se kuhinja pretvori u poprište gastronomskih ambicija, stol se nakrca šunkom, jajima, francuskom i rotkvicama, a dom ispune pastelni tonovi, znamo da je stigao Uskrs.
Čak i oni koji tijekom godine ne stavljaju stolnjak, sad vade najljepši porculan. Djeca boje jaja, veselje i obilje su u svakom zakutku. No, razmišljate o tome koliko je zapravo otpada nastalo samo za jedan doručak?
Nemojte nas krivo shvatiti – jako volimo Uskrs. Volimo pun stol, volimo miris pince i blagdanski đir. Ali volimo i planet koji ostavljamo toj istoj djeci koja sada lijepe zečiće po prozorima. I tu dolazimo do ključnog pitanja: je li moguće slaviti bogato, a živjeti održivo?
Možda je ovogodišnji Uskrs pravo vrijeme da odaberemo ekološki prihvatljivije opcije i slavlje učinimo jednako kvalitetnim, uz svijest za okoliš. Mi vam donosimo nekoliko savjeta kako uz male, ali važne korake, ovaj Uskrs učiniti što održivijim.

Eco friendly ukrasi
Iako su trgovine prepune plastičnih dekoracija za Uskrs, pokušajte ih zamijeniti nekima koji su napravljeni od prirodnih materijala poput drveta ili se upustite u vlastitu izradu ukrasa sa stvarima koje već imate kod kuće. Stari tekstil, gumbi, konci mogu poslužiti da napravite uskrsne dekoracije u vidu zečića i pilića, a umjesto plastičnih ukrasnih pisanica, izradite one od pravih jaja. To ćete dobiti tako što ćete izbušiti sitne rupice da ispušete sadržaj jaja u zdjelicu (od čega možete napraviti ukusni kolač), a ljusku ofarbajte u razne boje ili ukrasite slamom i osušenim cvijećem. Također, možete, izbjegnite plastičnu obojenu slamu u trgovini, već probajte pronaći onu prirodnu od osušene trave.

Višekratne potrepštine
Znamo svi da blagdanski stol najčešće okuplja veliki broj prijatelja i članova obitelji. Umjesto jednokratnih salveta, posegnite za onim platnenim koje zasigurno imaju negdje spremljene mame ili bake. Platnene salvete moći ćete kasnije oprati i iskoristiti za neko nadolazeće druženje. Osim salveta, odlazak u šoping mogao bi vas “koštati” dolaskom kući s gomilom plastičnih vrećica. Umjesto toga, u kupnju namirnica otiđite s platnenim vrećicama u koje ćete strpati sve potrebno za uskrsni doručak i ručak.

Prirodno bojenje jaja
Za prirodno bojenje pisanica, postoje razni recepti, a možda je najbolji onaj s ljuskama luka. Sve što vam treba je što više ljuski od luka, čiste najlonke u koje ćete odjenuti jaja za kuhanje, a dodatno možete i ubrati zanimljive listove biljaka na livada kako bi se preslikali na jaje. Uz to, popularno je postalo i bojenje s crnim vinom, a veliki hit postala su i tzv. mramorna i mozaik jaja, a kako ih izraditi te se dodatno inspirirati možete ovdje.

Cvijeće u teglama
Umjesto buketa i raznog rezanog cvijeća, odaberite dugotrajniju, ali i održiviju opciju. Tulipani, zumbuli, narcise samo su neki od cvjetova koje možete pronaći u zasađenim teglicama. I kad Uskrs prođe, posađeno cvijeće vam ostaje.

Kupnja lokalnih proizvoda
Nema ništa bolje od činjenice da kupujemo domaće proizvode, one čije porijeklo nam je poznato. Ovog Uskrsa u nabavku namirnica otiđite do lokalnog OPG-a ili tržnice gdje nude domaće proizvode. Od jaja, sireva, domaće šunkice pa sve do slastica, povrća voća i poklona ako darujete najbliže za Uskrs.

Rinfuzni proizvodi
Kako biste smanjili količinu ambalaže i nepotrebne plastike ovogodišnje slatkiše (pritom mislimo i na nezaobilazna čokoladna jaja) kupujte u nekoj od čokolaterija diljem grada. Osim toga, u rinfuzi možete kupiti i sastojke koji su vam potrebni za kolače, jer sve više trgovina orašaste i razne druge proizvode nudi u rinfuznoj prodaji.
Izvor naslovne fotografije: Pexels