MENU

Ova zagrebačka gastro destinacija ima spektakularni brunch s pogledom

Autor: Mamager Objavljeno: 18. ožujka 2025.

Ljepši dio godine koji donosi duže dane i više sunca je ispred nas, a misli nam automatski lete prema terasama i uživanju na lijepim mjestima. Jedno od njih je i novo mjesto u Zagrebu za bottomless brunch.

Autor: Mamager Objavljeno: 18. ožujka 2025.

Ako ste ikada žalili što Zagreb nema brunch kulturu kakvu imaju London, New York ili Barcelona – imamo vijest koja će vas razveseliti. Restoran Eateria upravo je podigao ljestvicu i uveo prvi ozbiljan bottomless brunch koncept u gradu.

Ove subote restoran Eateria napravio gastronomski iskorak i predstavio svoju verziju koncepta koji se već godinama slavi u svjetskim metropolama – bottomless brunch. Među raznovrsnim interpretacijama tradicionalnih jela, kao apsolutne favorite izdvojili smo Slavonski benedikt – kreativnu interpretaciju Eggs Benedicta s domaćim slanim muffinom i slavonskim špekom crne svinje, Seosku shakshuku - sataraš s jajima na oko, spoj poznatih, nostalgičnih okusa hrvatskih sela i Šnitu iz snova – pohani kruh s namelakom, slanom karamelom i borovnicama. 

Izvor: Eateria // Foto: Bojan Zibar

Što je bottomless brunch i zašto je to velika stvar?

Brunch, ta čarobna kombinacija doručka i ručka, odavno je prešao granice običnog obroka i postao lifestyle fenomen. A kad dodate riječ "bottomless" – stvari postaju još zanimljivije. Bottomless brunch znači da vam pića teku bez ograničenja, bilo da ste tim mimoze, bellinija ili nečeg bezalkoholnog.

U svjetskim metropolama ovakav koncept već godinama puni restorane vikendom, a kod nas je to ipak još uvijek rijetkost.

Izvor: Eateria // Foto: Bojan Zibar

Što se jede?

Eateria je odlučila ne kopirati, već reinterpretirati poznate brunch klasike i dati im autentičan, lokalni karakter. Ovo nisu obična jaja Benedict – ovo su Slavonski benedikt, verzija s domaćim slanim muffinom i špekom crne slavonske svinje.

Ako vam je duša više na selu nego u gradu, Seoska shakshuka donosi okus djetinjstva – sataraš s jajima na oko, spoj poznatih, nostalgičnih aroma koje vraćaju u bakinu kuhinju.

A za sladokusce? Šnita iz snova. Zaboravite američki „French toast“. Ovdje se radi o pohanom kruhu s ultra kremastom namelakom, slanom karamelom i borovnicama.

Izvor: Eateria // Foto: Bojan-Haron Markičević

"Željeli smo stvoriti iskustvo koje kombinira autentičnu hranu, vrhunske koktele i opuštenu atmosferu. Brunch je trenutak kada zaboravljamo na svakodnevne obveze i uživamo u malim stvarima. Zagreb zaslužuje ovakvo mjesto, mjesto koje prati lifestyle suvremenog čovjeka, njegove zdrave navike i poštuje njegovo slobodno vrijeme koje nam danas predstavlja najveći luksuz. Posebno sam ponosna na naš gastronomski potpis bruncha kojim smo pokazali kako spojiti tradicionalni doručak i ručak u jedinstveno, suvremeno jelo visoke kvalitete.” - izdvojila je Tena Majetić Škugor, vlasnica restorana Eateria.

Izvor: Eateria // Foto: Bojan Zibar

Zagorski grijeh, Picekova avantura, Car (ni)je gol

Naravno, ono što brunch čini nezaboravnim je - hrana

Jelovnik bruncha s više od deset gastro kreacija potpisuje chef Vilim Sikavica, koji posljednje tri godine predvodi kulinarski tim Eaterie, donoseći sofisticirani pristup autorskoj kuhinji. 

Ove subote, njegova interpretacija klasičnih jela ponovno je oduševila i najzahtjevnija nepca. Meni je pomno osmislio kako bi zadovoljio različite ukuse, ali i unio dašak mističnosti s kreativnim nazivima jela.

Izvor: Eateria // Foto: Bojan-Haron Markičević

"Pri osmišljavanju menija fokusirali smo se na kvalitetne, domaće namirnice i njihovu pripremu na način koji naglašava izvorne okuse. Cilj nam je bio ponuditi tradicionalna jela koja smo naviknuli pripremati za doručak i ručak, objediniti ih u zanimljive porcije i dati im moderan karakter. Zagorski grijeh pripremamo od tradicionalnog domaćeg tijesta i svježeg sira, dok kod Slavonskog benedikta spajamo bogatstvo slavonskog špeka i mekoću svježe pečenog english muffina. Picekova avantura donosi klasične mlince koji upijaju bogate sokove pečenog piceka, dok sataraš s jajima na oko ostaje vjeran izvornim okusima, s domaćim paprikama i rajčicama koje daju intenzitet svakom zalogaju. Svakako bih izdvojio i domaće štrukle, sir i vrhnje s uštipcima te našu izvedenicu soparnika koji će, vjerujem, postati neizostavan izbor svakog bruncha.” - naglasio je Sikavica prilikom predstavljanja brunch menija.

Poseban hit bruncha bila je i Slatka tava – inspirirana dutch palačinkama, ali s tradicionalnim izričajem, kao i Šnita iz snova – pohani kruh s namelakom, slanom karamelom i borovnicama te neodoljivi carski drobljenac poslužen uz domaći džem ili rastopljenu čokoladu. 

Osim vrhunskih jela, gosti mogu uživati i u posebno osmišljenim koktelima među kojima se ističe neizostavna Mimosa, Bloody Mary, Bellini i Pelin Sour.

Izvor: Eateria // Foto: Bojan-Haron Markičević

Hedonizam koji zaslužujete

Dok su jela neprestano stizala na stolove, a piće teklo u neograničenim količinama, restoranom je vladala zarazna pozitivna energija. 

Više od 40 poznatih lica iz raznih industrija, okupilo se kako bi doživjelo novi koncept bruncha, dijeleći osmijehe, priče i trenutke koje vrijedi pamtiti: Lidija Lešić, Ana Radišić, Lucija Lugomer, Paula Sikirić, Ivana Pirizović, Eni Đorđević, Kristina Štriga… 

Izvor: Eateria // Foto: Bojan Zibar

Osim ukusne hrane, kreativni tim Eaterie okupljenima je pripremio i različite specijalitete koji sami pripremaju i uzgajaju u vlastitom vrtu na 7. katu zgrade: pesto od kadulje, lovorov list i ružmarin, domaća foccacia i sušena tjestenina, domaći džem, maslinovo ulje…

Izvor: Eateria // Foto: Bojan-Haron Markičević

Dobra vijest je da se ovaj brunch neće zadržati samo na vikendu. Brunch će biti dostupan svaki dan od 11 do 13 sati (osim ponedjeljkom) uz sezonsku izmjenu menija i bottomless koktele

Naravno, Eateria i dalje ostaje vjerna svom provjerenom konceptu slow fooda, za opcije ručka i večere a la carte, kojim su se već dokazali na gastro sceni. 

Stoga, ukoliko tražite savršen bijeg od poslovne rutine usred tjedna ili vikend hedonističko iskustvo s prijateljima, Eateria je definitivno mjesto koje morate posjetiti. Jedno je sigurno – ovdje se ne broje kalorije ni ispijene čaše, nego samo dobri trenuci. 

Izvor naslovne fotografije: Eateria

#EATERIA #GASTRONOMIJA #BRUNCH #ZAGREB #BOTTOMLESS BRUNCH

Preporučeni sadržaj