Ususret sve toplijim danima, Eateria je predstavila novi ljetni meni koji donosi okuse juga, slavi sezonske namirnice i priča priče o nezaboravnim ljetnim avanturama. Iza cijele ideje stoji chef Vilim Sikavica, poznat po svojim intuitivnim, a opet duboko promišljenim tanjurima koji odišu njegovom prepoznatljivom kreativnošću.
Ljeto s potpisom Vilima Sikavice
U gradu koji neumorno gradi svoj gastronomski identitet, Eateria već dugo zauzima mjesto pravog trendsetera. Ovog ljeta podižu ljestvicu – donose val svježine, dozu duhovitosti i zanimljivu gastro priču ispisanu jedinstvenim okusima juga.
„Inspiraciju pronalazim u mediteranskim okusima, sjećanjima djetinjstva, prizorima s juga i svakodnevnim, spontanim razgovorima s našim eko-proizvođačima. Određena jela inspirirana su ljudima koje volim. Primjerice, pileća farsa nastala je dok sam gledao svoju jednogodišnju nećakinju kako jede – sve je bilo šareno, razigrano i zdravo, pa sam odlučio da i naš tanjur može ispričati tu istu priču. S druge strane, neka jela su godinama čekala pravo vrijeme za svoju premijeru, stoga sam ih ovog ljeta napokon odlučio pokazati svijetu.“
– naglasio je Vilim Sikavica, glavni chef restorana.

Igra kontrasta: citrusne note, dimljeni plodovi mora i nježni deserti
Novi ljetni meni Eaterie donosi raskoš sezonskih okusa u pažljivo osmišljenim kombinacijama koje mame i najzahtjevnija nepca. Za početak, tu su juhe koje osvježavaju i pripremaju za daljnje gastro putovanje – janjetina na lešo, bogata i duboka, idealna za prave ljubitelje tradicionalnih okusa, dok gazpacho od krastavaca donosi laganu, hladnu priču o svježini i ljetnoj lakoći. Predjela su pravi mali spektakl, s pršutom “na granama” poslužanim s velikim kaparima i domaćim kruhom koji zove na zajedničko dijeljenje i uživanje.
Zatim slijedi sirovi kvak – tartar od patke s prepeličjim jajem, marelicom i dimljenim maslacem, spoj intenziteta i nježnosti. Citrusna kapica je ceviche jakobove kapice koji osvaja mediteranskim notama i citrusnim osvježenjem, dok bezobrazna narančasta riža spaja kumkvat rižoto i ragu od junećih obraza u savršenu harmoniju okusa. Dimljena morska priča na tagliatellama s dimljenim dagnjama i kozicama donosi dimljenu slanu notu, a cvjetni jakob spaja pečenu cvjetaču s jakobovim kapicama i pinjolima u nezaboravan doživljaj.

“Imena jela možda će vas nasmijati na prvu, no ono što vas čeka na tanjuru osmišljeno je s iznimnom pažnjom i odgovornošću. Igramo se kontrastima – toplim i hladnim, poznatim i neočekivanim, kremastim i hrskavim.”
Vilim nam priča kako svako jelo nosi svoju važnu ulogu u cjelokupnom doživljaju. Povezuju ih suptilni motivi: iznenadne citrusne note, dim koji priziva uspomene na ljetne roštilje iz djetinjstva, kapari koji vode na mediteranske šetnje. Sve to, kombinira see s lokalnim namirnicama i pažljivo biranim tehnikama. Na taj način ljetni meni u Eateriji postaje mnogo više od same gastronomije – postaje izvorno iskustvo.
A tu si i jela za vegane: veganska gozba od celera, duxellesa gljiva i crnog vina u umaku koji diše bogatim biljnim aromama. Za ljubitelje ribe tu je poširana raža s pak choijem i umakom od peršina, a tempura twist donosi hrskavost hama u tempuri s prokulicama. Neizostavna je i šarena farsa – pileća farsa s glaziranim povrćem i kaparama, koja podsjeća na veselu, šarenu scenu djetinjstva. Pečenica na španjolskom donosi teleću bijelu pečenicu u španjolskom umaku s kroketima od sira, dok janjetina u dimu impresivno zaokružuje priču dimljenim janjećim french rackom s pireom od kokica, bobom i pancetom. Salate poput mixa lisnatih salata i salate od pečenih paprika osvježavaju i čiste nepce za slatke završetke. A tu su naravno i deserti.

Za one koji žele iskusiti potpuni spektar kreativnosti Vilima Sikavice i njegove kuhinje, Eateria nudi pažljivo osmišljen degustacijski menu u tri varijante – s četiri, šest ili osam sljedova. Svaki slijed pažljivo je odabran da goste vodi kroz raznolike okuse i teksture, omogućujući im da osjete priču i sezonu u svakom zalogaju. Kako bi iskustvo bilo zaokruženo, sommelier preporučuje i pažljivo birana vina koja savršeno nadopunjuju svaki slijed, naglašavajući karakteristike jela i dodatno ističući bogatstvo okusa.
Misija: Poštovati namirnicu, živjeti sezonalnost i slaviti prirodu
U vrijeme kada sve više restorana traži prečace do efektnog tanjura, Eateria se vraća osnovama – onima koje mirišu na zemlju, sunce i ruke koje beru svježe listove mente rano ujutro na terasi restorana. Vrt na sedmom katu nije samo dekoracija, nego funkcionalni dio kuhinje – prostor u kojem chef i njegov tim svakodnevno ubiru začinsko bilje koje postaje dio svakog tanjura. Lavanda, mažuran, timijan, bosiljak – sve dolazi s nekoliko koraka udaljenosti, čime se stvara rijetka veza između prirode i urbanog tanjura.

“Mi ne forsiramo sezonalnost jer je to trend. Mi u njoj istinski živimo. Svaka biljka koju uberemo s terase nosi svježinu koja se ne može kupiti, a gost ju osjeti. Namirnica je uvijek u središtu – ne skrivamo je tehnikama, već joj dajemo pozornicu da zablista. ”
Ovaj meni je osobna šetnja kroz emocije koje hrana budi, zaključio je Sikavica.
Izvor naslovne fotografije: Matej Rebernišak