MENU

Ljeto u svakom zalogaju: tjestenina s lososom i tikvicama

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 20. kolovoza 2024.

Iako su i losos i tjestenina i tikvice namirnice koje praktički možemo jesti cijele godine, ljeti je ovaj spoj posebna gurmanska senzacija.

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 20. kolovoza 2024.

Dok traju velike vrućine, ponekad nam zaista nije ni do čega, pa čak ni do jela, stoga su lagane sezonske namirnice savršen izbor za ljetne obroke.

Osim što je tjestenina s lososom i tikvicama zdrava i lagana, savršen je izbor za ljeto jer ne trebate provesti sate i sate u kuhinji da biste ju pripremili, a sadrži i savršen balans proteina, vlakana i ugljikohidrata. U nastavku vas očekuje recept.

Izvor: Freepik

Recept za tjesteninu s lososom i tikvicama

Sastojci:

Priprema:

  1. Od sastojaka je najvažnije da odaberete tjesteninu koju najviše volite, bilo da su to penne, fusilli, tagliatelle ili nešto drugo, izbor je potpuno na vama. Odvojite oko 250 g tjestenine i skuhajte ju u loncu s proključalom vodom. Vodu nemojte baciti, nego sačuvajte za umak.
  2. Losos ispecite na malo maslinovog ulja na tavi, a onda pripremite 2-3 velike tikvice koje ćete trebati oprati, narezati na kockice i zajedno s pola glavice luka (po želji dodajte i češanj češnjaka) prodinstajte u istoj tavi u kojoj se pekao losos.
  3. Tikvice pržite na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju.
  4. Za savršenu tjesteninu bit će još potrebno sjediniti ova tri glavna sastojka, stoga tikvicama u tavu dodajte prethodno pripremljeni losos i kuhanu tjesteninu te dodate vrhnje za kuhanje. Kako umak ne bi bio pregust, dodajte mu malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
  5. Kada ste sve sastojke dobro sjedinili, na kraju još dodajte malo iscjeđenog limuna te klasično, začinite po želji uz sol, papar i parmezan.

Izvor: Unsplash

Na kraju, ne zaboravite uz ovaj ukusan obrok počastiti se s nekim finim vinom. S ovim se jelom najbolje slaže suho bijelo vino poput malvazije ili graševine, lagane i osvježavajuće sorte, idealne za ravnotežu kremastog umaka i nježnog okusa lososa.

Dobar tek!

 

Izvor naslovne fotografije: Freepik

Preporučeni sadržaj