Dok traju velike vrućine, ponekad nam zaista nije ni do čega, pa čak ni do jela, stoga su lagane sezonske namirnice savršen izbor za ljetne obroke.
Osim što je tjestenina s lososom i tikvicama zdrava i lagana, savršen je izbor za ljeto jer ne trebate provesti sate i sate u kuhinji da biste ju pripremili, a sadrži i savršen balans proteina, vlakana i ugljikohidrata. U nastavku vas očekuje recept.
Izvor: Freepik
Recept za tjesteninu s lososom i tikvicama
Sastojci:
- 250 g tjestenine po izboru
- 200 g fileta lososa (svježi ili smrznuti)
- 3 velike tikvice
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- Pola glavice luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 limun
- Žlica maslinovog ulja
Priprema:
- Od sastojaka je najvažnije da odaberete tjesteninu koju najviše volite, bilo da su to penne, fusilli, tagliatelle ili nešto drugo, izbor je potpuno na vama. Odvojite oko 250 g tjestenine i skuhajte ju u loncu s proključalom vodom. Vodu nemojte baciti, nego sačuvajte za umak.
- Losos ispecite na malo maslinovog ulja na tavi, a onda pripremite 2-3 velike tikvice koje ćete trebati oprati, narezati na kockice i zajedno s pola glavice luka (po želji dodajte i češanj češnjaka) prodinstajte u istoj tavi u kojoj se pekao losos.
- Tikvice pržite na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju.
- Za savršenu tjesteninu bit će još potrebno sjediniti ova tri glavna sastojka, stoga tikvicama u tavu dodajte prethodno pripremljeni losos i kuhanu tjesteninu te dodate vrhnje za kuhanje. Kako umak ne bi bio pregust, dodajte mu malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Kada ste sve sastojke dobro sjedinili, na kraju još dodajte malo iscjeđenog limuna te klasično, začinite po želji uz sol, papar i parmezan.
Izvor: Unsplash
Na kraju, ne zaboravite uz ovaj ukusan obrok počastiti se s nekim finim vinom. S ovim se jelom najbolje slaže suho bijelo vino poput malvazije ili graševine, lagane i osvježavajuće sorte, idealne za ravnotežu kremastog umaka i nježnog okusa lososa.
Dobar tek!
Izvor naslovne fotografije: Freepik