Postoji nekoliko vrsta ljudi u svijetu prehrane. Oni koji jedu ono što vole bez grižnje savjesti i oni koji broje svaku kaloriju. No, postoje i oni koji uvijek love novi superfood trend i, naravno, dokumentiraju ga na Instagramu. Ako ste posljednjih godina otvorili bilo koju društvenu mrežu, sigurno ste vidjeli chia puding u svim mogućim bojama – od nježnih pastelnih do neonskih nijansi koje izgledaju kao da su iz laboratorija Willyja Wonke.
Ali hajde da se bacimo na bitno: jesu li chia sjemenke zaista vrijedne takvog hypea ili su još jedna zdrava iluzija zapakirana u lijepu “marketinšku ambalažu”?

Povijest chia sjemenki
Chia sjemenke, dobivene iz biljke Salvia hispanica, stoljećima su cijenjene zbog svojih nutritivnih vrijednosti. Nekoć glavna namirnica drevnih civilizacija poput Asteka i Maja, vratile su se posljednjih godina kao moćna superhrana. Volimo ih jer su prepune esencijalnih hranjivih tvari, vlakana i omega-3 masnih kiselina, nude bezbroj zdravstvenih dobrobiti kao i kulinarskih mogućnosti.
U nastavku donosimo više o svim dobrobitima chia sjemenki te kreativnim načinima kako ih uključiti u svoju prehranu, uključujući i jedan jednostavan recept.

Glavne prednosti chia sjemenki
Prednosti chia sjemenki su brojne, a ovdje smo nabrojali nekoliko:
Superhrana bogata nutrijentima
Usprkos svojoj maloj veličini, chia sjemenke su prepune esencijalnih nutrijenata, uključujući vlakna, proteine, kalcij, magnezij i antioksidanse. Samo 2 žlice chia sjemenki osiguravaju značajan dio dnevnog preporučenog unosa mnogih vitamina i minerala.
Omega-3 masne kiseline
Chia sjemenke jedan su od najbogatijih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, posebice alfa-linolenske kiseline (ALA). Omega-3 su neophodne za zdravlje srca, rad mozga i smanjenje upale u tijelu, što čini chia sjemenke vrijednim dodatkom svakoj prehrani.
Prehrambena vlakna
Chia sjemenke izvrstan su izvor dijetalnih vlakana, s visokim udjelom topivih vlakana koja stvaraju tvar sličnu gelu kada se pomiješaju s tekućinom. Ovaj gel može pomoći u poticanju osjećaja sitosti, pomoći probavi i reguliranju razine šećera u krvi.
Hidracija i sitost
Kada se namoče u vodi ili drugim tekućinama, chia sjemenke apsorbiraju tekućinu do deset puta veću od svoje težine, tvoreći tvar sličnu gelu koja pomaže zadržati vlagu u probavnom traktu. To može pospješiti hidrataciju i osjećaj sitosti, čineći chia sjemenke vrijednim saveznikom u kontroli tjelesne težine i općem blagostanju.

Kako koristiti chia sjemenke
Mnogi se pitaju jesu li cijele ili mljevene chia sjemenke najbolje za postizanje najveće prehrambene koristi. Odgovor? Oboje je super! Stoga upotrijebite način koji je najprikladniji za vaš recept.
Za razliku od lanenih sjemenki, koje vaše tijelo teško razgrađuje i treba ih konzumirati u mljevenom obliku kako bi apsorbirale hranjive tvari, površina chia sjemenki je osjetljiva i lako se razgradi kada je izložena vlazi.

Kako uključiti chia sjemenke u svoju prehranu
Ove male sjemenke su vrlo svestrane pa je dosta lako uključiti ih u razna jela. Neki od najpopularnijih načina pripreme chia sjemenki su puding, smoothieji, kao i džem.
Puding od chia sjemenki
Kombinirajte chia sjemenke sa svojim omiljenim mlijekom (idealno bademovo ili kokosovo mlijeko), zaslađivačem i dodacima okusa poput ekstrakta vanilije ili kakaovog praha kako biste napravili kremasti puding od chia sjemenki. Ostavite u hladnjaku preko noći za ukusan i hranjiv doručak ili međuobrok.
Smoothieji i sokovi s chia sjemenkama
Dodajte žlicu chia sjemenki u svoj omiljeni smoothie ili sok za dodatnu količinu vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina. Sjemenke će se neprimjetno uklopiti u piće, dodajući teksturu i hranjivost bez mijenjanja okusa.

Pečenje
Uključite chia sjemenke u domaća peciva poput muffina, kruha i kolačića za dodatnu teksturu i hranjivu vrijednost. Chia sjemenke mogu se koristiti kao vezivno sredstvo umjesto jaja u veganskim receptima, što ih čini svestranim sastojkom za pečenje na biljnoj bazi.
Salate i parfe od jogurta
Pospite chia sjemenke po salatama, parfeima od jogurta ili zobenim pahuljicama za hranjivu hrskavu hranu. Sjemenke dodaju teksturu i okus dok pružaju zdravu dozu vlakana i esencijalnih hranjivih tvari.

Džem od chia sjemenki i malina
Sastojci:
- 1 šalica svježih ili smrznutih malina
- 2 žlice chia sjemenki
- 1-2 žlice meda ili javorovog sirupa (po želji, ovisno o slatkoći)
- 1 žličica limunovog soka (po želji)
Upute:
- U loncu zagrijte maline na srednje jakoj vatri dok se ne počnu raspadati i puštati sok uz povremeno miješanje.
- Zgnječite maline vilicom ili gnječilicom za krumpir do željene gustoće.
- Umiješajte chia sjemenke, med ili javorov sirup (ako koristite) i sok od limuna.
- Kuhajte smjesu dodatnih 5-10 minuta, često miješajući, dok se ne zgusne do konzistencije džema.
- Maknite s vatre i pustite da se potpuno ohladi prije prebacivanja u staklenku ili spremnik.
- Ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat da se džem stegne prije posluživanja.
- Uživajte u svom domaćem pekmezu od chia sjemenki na tostu, jogurtu, zobenim pahuljicama ili kao preljev za palačinke i vafle.

Chia sjemenke su nutritivna snaga prepuna esencijalnih nutrijenata, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Uključivanjem chia sjemenki u svoju prehranu, možete uživati u širokom rasponu zdravstvenih dobrobiti dok svojim omiljenim jelima dodajete teksturu, okus i hranjivost.
Dakle, ako ih već imate na svojoj kuhinjskoj polici, vrijeme je da ih konačno iskoristite za nešto drugo osim fotogeničnih doručaka na Instagramu.
I ne, ne morate postati wellness guru da biste ih jeli. Samo ih ubacite u svoju svakodnevnu prehranu i uživajte u svim njihovim benefitima!
Izvor naslovne fotografije: Pexels