Free cookie consent management tool by TermsFeed Generator
MENU

Tjedni meni: Mediteranski tjedan ili ono kad tražiš okus ljeta na tanjuru

Autor: Mamager Objavljeno: 17. listopada 2025.

Iako smo već ušli u sezonu deka, grijanja i toplih čajeva, mnogima od nas još uvijek nedostaju mirisi mora, zvuk cvrčaka i okusi ljeta. Pa smo ovaj tjedan u Mamageru odlučili — ako već ne možemo skoknuti do Mediterana, možemo ga barem servirati na tanjur.

Autor: Mamager Objavljeno: 17. listopada 2025.

Mediteranska prehrana već desetljećima slovi kao jedna od najzdravijih na svijetu — bogata maslinovim uljem, svježim povrćem, ribom, cjelovitim žitaricama i biljnim proteinima. Nutricionisti je preporučuju svima koji žele zdravo srce, stabilnu energiju i dugotrajan osjećaj sitosti. Ukratko, savršena je za zaposlene mame, tate i sve nas koji želimo jesti pametno, ali bez odricanja od užitka.

A sad, krenimo u tjedan pun sunca, okusa i jednostavnih recepata koji mirišu na Dalmaciju, Italiju i Grčku.

Ponedjeljak: Pečena orada s maslinovim uljem i limunom

Lagano, mirisno i elegantno jelo za početak tjedna. Klasična mediteranska kombinacija koja nikad ne razočara.

Sastojci:

Postupak:

  1. Očisti ribu, posoli je iznutra i izvana, napuni kriškama limuna, peršinom i jednim zgnječenim češnjem češnjaka.
  2. Položi na papir za pečenje, dodaj cherry rajčice i pokapaj maslinovim uljem.
  3. Pecite 25 minuta na 200 °C dok ne porumeni.
  4. Poslužite s blitvom i krumpirom.

Ako nemaš svježu ribu — zamrznutu najprije posuši papirnatim ubrusom, pa će se lijepše zapeći.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @senadina_kuhinja

Utorak: Grčka musaka s tikvicama i feta sirom

Laganija verzija tradicionalne musake, s više povrća i manje mesa — kremasta, sočna i savršena za dan kad želiš “nešto iz pećnice”.

Sastojci:

Postupak:

  1. Tikvice nareži na tanke ploške i lagano ih posoli.
  2. Na tavi preprži luk i češnjak, dodaj mljeveno meso i začine.
  3. U vatrostalnu posudu slaži slojeve: tikvice, meso, feta sir, pa opet tikvice.
  4. Prelij mješavinom jogurta i jajeta, pa peci 35 minuta na 190 °C.

Ako voliš jači okus, dodaj u umak svježe cherry rajčice.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Erida's Kitchen & Garden (@eridaskitchen)

Srijeda: Salata od tune, kvinoje i maslina

Idealna “lunchbox” salata za posao — svježa, hranjiva i gotova za 15 minuta.

Sastojci:

Postupak:

  1. Skuhaj kvinoju prema uputama.
  2. U većoj zdjeli pomiješaj sve sastojke i začini.
  3. Posluži hladno, uz komad integralnog kruha.

Napravi dvostruku količinu — ova salata bez problema stoji u hladnjaku 2 dana i još je bolja kad se okusi prožmu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Samantha Rowland (@bites_of_wellness)

Četvrtak: Tjestenina s pečenim povrćem i pestom od rikole

Jednostavna, ali nevjerojatno aromatična pasta koja koristi svu ljepotu pečenog sezonskog povrća.

Sastojci:

Postupak:

  1. Povrće nareži i peci 20 minuta na 200 °C.
  2. Za pesto izmiksaj rikolu, češnjak, maslinovo ulje, limun i sjemenke suncokreta.
  3. Umiješaj pečeno povrće i pesto u tjesteninu.

Ako želiš kremastiju teksturu — dodaj žlicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. 

Izvor: Mamager

Petak: Domaći brudet s bijelom ribom i palentom

Klasično jelo s Jadrana koje miriše na bakinu kuhinju — toplo, mirisno i savršeno za petak.

Sastojci:

Postupak:

  1. Na maslinovom ulju propirjaj luk i češnjak.
  2. Dodaj vino, rajčicu i začine. Kad prokuha, ubaci ribu.
  3. Kuhaj 20 minuta na laganoj vatri bez miješanja (samo protresi posudu).
  4. Posluži s palentom i limunom.

Ako brudet ostane za sutra — još je bolji. Okusi se prožmu i postane gušći.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Cook with locals (@cookwithlocals)

Subota: Piletina u mediteranskoj marinadi s povrćem

Ručak koji se sam napravi dok ti rješavaš ostatak subotnjih obaveza — pećnica odradi svoje.

Sastojci:

Postupak:

  1. Mariniraj piletinu u maslinovom ulju, limunu, medu i začinima.
  2. Dodaj narezano povrće i sve stavi u posudu za pečenje.
  3. Pecite 30 minuta na 200 °C.

Dodaj i par cherry rajčica – njihov sok tijekom pečenja napravi mini umak.

Izvor: Pexels

Nedjelja: Mediteransko pečenje s mesnim okruglicama, rajčicom i mozzarellom

Sočne mesne okruglice u bogatom umaku od rajčice, zapečene s mozzarellom i svježim bosiljkom — mirisno, zasitno i baš onako kako nedjeljni ručak treba biti.

Sastojci:

Postupak:

  1. Pomiješaj mljeveno meso, jaje, krušne mrvice, origano, češnjak, sol i papar te oblikuj male okruglice.
  2. Na tavi ugrij maslinovo ulje i kratko poprži okruglice sa svih strana, tek toliko da dobiju boju.
  3. U istoj tavi propirjaj nasjeckani luk, dodaj pasiranu rajčicu, šećer i malo soli. Kuhaj 10 minuta da se zgusne.
  4. Okruglice prebaci u posudu za pečenje, prelij umakom i pospi mozzarellom.
  5. Peci 25 minuta na 190 °C, dok se sir ne otopi i sve ne zamiriše.
  6. Na kraju dodaj svježi bosiljak i posluži s komadom domaćeg kruha ili palentom.

Ako želiš bogatiji okus, u umak dodaj pola čaše crnog vina i žličicu koncentrata od rajčice prije pečenja – dobit ćeš dublji, puniji okus bez puno truda.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nat Bull | Salt & Lavender (@saltandlavender)

Mediteranska prehrana nije dijeta – to je stil života. U njoj ima mjesta za čašu vina, komad kruha i desert – ali i puno povrća, svježe ribe i maslinovog ulja. Nakon ovog tjedna, možda ćeš i ti osjetiti da ti tijelo diše lakše, a kuhinja miriši na more. 

Izvor naslove fotografije: Pexels

#MEDITERAN #MEDITERANSKA KUHINJA #TJEDNIMENI

Preporučeni sadržaj