Mediteranska prehrana već desetljećima slovi kao jedna od najzdravijih na svijetu — bogata maslinovim uljem, svježim povrćem, ribom, cjelovitim žitaricama i biljnim proteinima. Nutricionisti je preporučuju svima koji žele zdravo srce, stabilnu energiju i dugotrajan osjećaj sitosti. Ukratko, savršena je za zaposlene mame, tate i sve nas koji želimo jesti pametno, ali bez odricanja od užitka.
A sad, krenimo u tjedan pun sunca, okusa i jednostavnih recepata koji mirišu na Dalmaciju, Italiju i Grčku.
Ponedjeljak: Pečena orada s maslinovim uljem i limunom
Lagano, mirisno i elegantno jelo za početak tjedna. Klasična mediteranska kombinacija koja nikad ne razočara.
Sastojci:
- 2 svježe orade (ili brancina)
- 1 limun
- 3 žlice maslinovog ulja
- šaka svježeg peršina
- 2 češnja češnjaka
- sol, papar
- par cherry rajčica
Postupak:
- Očisti ribu, posoli je iznutra i izvana, napuni kriškama limuna, peršinom i jednim zgnječenim češnjem češnjaka.
- Položi na papir za pečenje, dodaj cherry rajčice i pokapaj maslinovim uljem.
- Pecite 25 minuta na 200 °C dok ne porumeni.
- Poslužite s blitvom i krumpirom.
Ako nemaš svježu ribu — zamrznutu najprije posuši papirnatim ubrusom, pa će se lijepše zapeći.
Utorak: Grčka musaka s tikvicama i feta sirom
Laganija verzija tradicionalne musake, s više povrća i manje mesa — kremasta, sočna i savršena za dan kad želiš “nešto iz pećnice”.
Sastojci:
- 2 veće tikvice
- 250 g mljevene puretine
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- 150 g feta sira
- 200 ml grčkog jogurta
- 1 jaje
- sol, papar, origano
Postupak:
- Tikvice nareži na tanke ploške i lagano ih posoli.
- Na tavi preprži luk i češnjak, dodaj mljeveno meso i začine.
- U vatrostalnu posudu slaži slojeve: tikvice, meso, feta sir, pa opet tikvice.
- Prelij mješavinom jogurta i jajeta, pa peci 35 minuta na 190 °C.
Ako voliš jači okus, dodaj u umak svježe cherry rajčice.
Srijeda: Salata od tune, kvinoje i maslina
Idealna “lunchbox” salata za posao — svježa, hranjiva i gotova za 15 minuta.
Sastojci:
- 1 šalica kuhane kvinoje
- 1 konzerva tune
- ½ crvene paprike
- šaka cherry rajčica
- 8–10 maslina
- 1 žlica kapara
- sok ½ limuna
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
Postupak:
- Skuhaj kvinoju prema uputama.
- U većoj zdjeli pomiješaj sve sastojke i začini.
- Posluži hladno, uz komad integralnog kruha.
Napravi dvostruku količinu — ova salata bez problema stoji u hladnjaku 2 dana i još je bolja kad se okusi prožmu.
Četvrtak: Tjestenina s pečenim povrćem i pestom od rikole
Jednostavna, ali nevjerojatno aromatična pasta koja koristi svu ljepotu pečenog sezonskog povrća.
Sastojci:
- 250 g integralne tjestenine
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 1 manja mrkva
- 1 crveni luk
- 1 šaka rikole
- 1 češanj češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice sjemenki suncokreta
- 1 žlica limunovog soka
Postupak:
- Povrće nareži i peci 20 minuta na 200 °C.
- Za pesto izmiksaj rikolu, češnjak, maslinovo ulje, limun i sjemenke suncokreta.
- Umiješaj pečeno povrće i pesto u tjesteninu.
Ako želiš kremastiju teksturu — dodaj žlicu vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Petak: Domaći brudet s bijelom ribom i palentom
Klasično jelo s Jadrana koje miriše na bakinu kuhinju — toplo, mirisno i savršeno za petak.
Sastojci:
- 500 g bijele ribe (oslić, ugor, škarpina)
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 200 ml soka od rajčice
- 100 ml bijelog vina
- 2 žlice maslinovog ulja
- svježi peršin, lovor
- sol, papar
- palenta za prilog
Postupak:
- Na maslinovom ulju propirjaj luk i češnjak.
- Dodaj vino, rajčicu i začine. Kad prokuha, ubaci ribu.
- Kuhaj 20 minuta na laganoj vatri bez miješanja (samo protresi posudu).
- Posluži s palentom i limunom.
Ako brudet ostane za sutra — još je bolji. Okusi se prožmu i postane gušći.
Subota: Piletina u mediteranskoj marinadi s povrćem
Ručak koji se sam napravi dok ti rješavaš ostatak subotnjih obaveza — pećnica odradi svoje.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa
- 1 tikvica, 1 paprika, 1 luk
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica suhog origana
- sok ½ limuna
- 1 žličica meda
- sol, papar
Postupak:
- Mariniraj piletinu u maslinovom ulju, limunu, medu i začinima.
- Dodaj narezano povrće i sve stavi u posudu za pečenje.
- Pecite 30 minuta na 200 °C.
Dodaj i par cherry rajčica – njihov sok tijekom pečenja napravi mini umak.

Nedjelja: Mediteransko pečenje s mesnim okruglicama, rajčicom i mozzarellom
Sočne mesne okruglice u bogatom umaku od rajčice, zapečene s mozzarellom i svježim bosiljkom — mirisno, zasitno i baš onako kako nedjeljni ručak treba biti.
Sastojci:
- 500 g mljevene junetine (ili miješanog mesa)
- 1 jaje
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žličica origana
- sol i papar po ukusu
- 400 ml pasirane rajčice
- 1 manja glavica luka
- 1 žličica šećera (za balans kiselosti)
- 150 g mozzarelle (svježe ili ribane)
- šaka svježeg bosiljka
- 2 žlice maslinovog ulja
Postupak:
- Pomiješaj mljeveno meso, jaje, krušne mrvice, origano, češnjak, sol i papar te oblikuj male okruglice.
- Na tavi ugrij maslinovo ulje i kratko poprži okruglice sa svih strana, tek toliko da dobiju boju.
- U istoj tavi propirjaj nasjeckani luk, dodaj pasiranu rajčicu, šećer i malo soli. Kuhaj 10 minuta da se zgusne.
- Okruglice prebaci u posudu za pečenje, prelij umakom i pospi mozzarellom.
- Peci 25 minuta na 190 °C, dok se sir ne otopi i sve ne zamiriše.
- Na kraju dodaj svježi bosiljak i posluži s komadom domaćeg kruha ili palentom.
Ako želiš bogatiji okus, u umak dodaj pola čaše crnog vina i žličicu koncentrata od rajčice prije pečenja – dobit ćeš dublji, puniji okus bez puno truda.
Mediteranska prehrana nije dijeta – to je stil života. U njoj ima mjesta za čašu vina, komad kruha i desert – ali i puno povrća, svježe ribe i maslinovog ulja. Nakon ovog tjedna, možda ćeš i ti osjetiti da ti tijelo diše lakše, a kuhinja miriši na more.
Izvor naslove fotografije: Pexels