MENU

Ovo je savršen obrok za detoksikaciju nakon blagdana

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 8. siječnja 2025.

Ovih dana svi smo u potrazi za laganim detoksikacijskim obrocima koji nude kreativnu eksploziju okusa i zdravlja. Donosimo recept koji je idealan za predah od teške blagdanske hrane jer je bogat vlaknima, proteinima i svježim okusima.

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 8. siječnja 2025.

Nakon svih kolača, bakalara, francuske salate, narezaka, teškog mesa i, jednostavno rečeno, previše hrane za vrijeme blagdana, trebam nam nešto lagano, a opet hranjivo. Zdravo, a ukusno. 
Tijelo traži takve obroke kako bi se vratilo u ravnotežu, a glava je vjerojatno isto zadovoljna s takvom opcijom jer se većina nas početkom godine okrene nešto zdravijoj prehrani kako bi zadovoljili novogodišnje odluke
I neovisno o odlukama o zdravoj prehrani, ovo je pravo vrijeme da se okrenemo jednostavnim jelima koja su bogata povrćem, proteinima i zdravim sastojcima, jer to je uvijek dobra odluka za naša tijela.

Izvor: Pexels

Upravo zato vam donosimo recept za salatu s pečenim povrćem, piletinom (ili tofuom), obogaćenu ukusnim dresingom – savršeni lagani ručak za obnovu energije. 

Ovaj obrok ne samo da je lako probavljiv, već je i prepun okusa, a priprema je toliko jednostavna da ga možete pripremiti i usred užurbanog dana, ali i ponijeti sa sobom na posao. Bez obzira jeste li ljubitelj mesa ili preferirate biljne proteine, ovaj recept prilagođava se svima što ga čini idealnim izborom za zdrav i ukusan obrok.

Sastojci (za 2 osobe):

•    1 tikvica, narezana na ploške
•    1 crvena paprika, narezana na trakice
•    1 mrkva, narezana na tanke štapiće
•    1/2 glavice brokule ili cvjetače, razdvojene na male cvjetove
•    200 g pilećih prsa ili tofua (po izboru, mi preferiramo dimljeni), narezanih na manje komade
•    1 žlica maslinovog ulja
•    Sol, papar, mljevena paprika i sušeni origano po ukusu
•    100 g miješane zelene salate (rukola, matovilac, baby špinat ili kristalka)
•    1/2 svježeg krastavca, narezanog na tanke kriške
•    10 cherry rajčica, prepolovljenih


Sastojci za dresing:

•    150 g grčkog jogurta
•    Sok od 1/2 limuna
•    1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan ili protisnut
•    1 žličica meda ili javorovog sirupa
•    1 žličica maslinovog ulja
•    Mala žlica senfa
•    Prstohvat soli i papra

Izvor: Pexels

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200° C. Na lim za pečenje stavite tikvicu, papriku, mrkvu i brokulu.
  2. Povrće lagano premažite maslinovim uljem i pospite solju, paprom, mljevenom paprikom i origanom.
  3. Ako koristite piletinu, komadiće mesa stavite među povrće. Ako koristite tofu, njega također posložite na lim i začinite istim začinima.
  4. Pecite u pećnici 20–25 minuta, povremeno promiješajte, dok povrće ne omekša, a piletina ili tofu ne budu zlatno pečeni.
  5. Dok se povrće i meso/tofu peku, operite i osušite miješanu zelenu salatu i narežite krastavac i cherry rajčice te ih pomiješajte s lisnatom salatom u velikoj zdjeli.
  6. Pripremite dresing posebno. U maloj zdjelici pomiješajte grčki jogurt, sok od limuna, protisnuti češnjak, med (ili javorov sirup), maslinovo ulje, senf, sol i papar i dobro izmiješajte da dobijete kremastu teksturu.
  7. Na bazu od zelene salate i povrća rasporedite pečeno povrće i komadiće piletine ili tofua i prelijte sve pripremljenim jogurt-dresingom i lagano promiješajte.
  8. Po želji, salatu možete dodatno obogatiti sjemenkama (poput suncokreta ili bundeve) ili orasima za hrskavost.
Izvor: Pexels

Povrće i meso/tofu možete posuti sjemenkama sezama ili dodati malo soja sosa prije pečenja, za dodatnu aromu. Ako pak volite jače začine, možete dodati curry ili Aglio & Peperoncino iz Harrise

Pečeno povrće i piletinu/tofu možete pripremiti dan ranije i čuvati u hladnjaku pa samo pripremiti salatu i dodati dressing idući dan. Takva organizacija obroka je idealna za one koji nose ručak na posao.
Ovaj recept je iznimno lagan i dosta fleksibilan pa možete sve ovo isprobati i sa svojom kombinacijom povrća ili nekog drugog dresinga.  

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#MULTITASKINGKITCHEN #DETOKS #ZDRAVI RUČAK

Preporučeni sadržaj