Zaboravi snimanje “food haula” za Instagram i recepte s popisom od milijun sastojaka koji uključuje “miso pastu iz organskog dućana u Japanu”. Ako si roditelj, poduzetnik, zaposlenik s rokovima ili samo mamager s ograničenom količinom živaca i vremena, znaš da se kuhanje tijekom tjedna često svodi na “što mogu izvući iz hladnjaka bez da zaplačem”.
Srećom, postoji izlaz. On se zove “funkcionalna hrana koja ne gubi dušu”. Ili u prijevodu: jednostavni recepti koje ne mrziš pripremati, koje tvoji ukućani ne odbijaju jesti i koje nećeš proklinjati dok pereš suđe.
To su oni recepti koji uđu u tvoju svakodnevicu tiho, bez drame, ali tu ostanu zauvijek. U nastavku donosimo top 7 mamagertastičnih prijedloga takvih jela.

Ponedjeljak: Leća na mediteranski s rajčicom i peršinom
Zaboravi na dosadnu leću. Ova verzija prepuna je okusa i svježine. Rajčica, začinsko bilje i maslinovo ulje pretvaraju skromnu leću u zvijezdu tanjura. Idealna je za lagani ručak koji grije dušu, ali ne opterećuje želudac.

Sastojci:
- 200 g zelene ili smeđe leće
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 400 g pelata ili pasirane rajčice
- Maslinovo ulje
- Svježi peršin
- Sol, papar, origano, timijan
Priprema:
- Leću isperi i kuhaj u posoljenoj vodi 20–25 minuta (ne prekuhati).
- Na maslinovom ulju poprži luk i češnjak.
- Dodaj rajčicu, začine i kuhaj 10 min.
- Umiješaj kuhanu leću, dodaj peršin i prokuhaj još par minuta.
Utorak: Grillani šampinjoni s aromatičnim kus-kusom
Ovo je jelo za dane kad želiš jesti nešto fino, ali bez stresa. Sočni šampinjoni i mirisni kus-kus čine savršen duo za brz, ali elegantan obrok. Veganski, jednostavan i potpuno fotogeničan.

Sastojci:
- 400 g šampinjona
- 1 šalica kus-kusa
- 1,5 šalica povrtnog temeljca
- Maslinovo ulje
- Limunov sok
- Peršin, bosiljak, sol, papar
Priprema:
- Šampinjone nareži i grillaj na tavi ili roštilju s malo maslinovog ulja.
- Kus-kus prelij vrućim temeljcem, poklopi 5–7 min.
- Rahliti vilicom, dodaj limun, začine i nasjeckano začinsko bilje.
- Posluži šampinjone preko kus-kusa.
Iskoristi ostatke tako da dodaš ostatak kus-kusa i gljiva u omlet ili fritaju i dobit ćeš instant fancy doručak!
Srijeda: Pileći fajitas iz tave
Kao da si na meksičkoj večeri, ali kod kuće, u pidžami. Šarena mješavina piletine, paprika i začina gotova je za manje od pola sata i tjera cijelu kuću da miriše nevjerojatno. Djeca vole slagati svoje tortilje, a odrasli cijene brzinu i okus.

Sastojci:
- 500 g pilećih prsa
- 2 paprike
- 1 crveni luk
- Maslinovo ulje
- Začini: dimljena paprika, kumin, češnjak u prahu, sol, papar
- Sok limete
- Tortilje za posluživanje
Priprema:
- Piletinu nareži na trakice, posoli i začini.
- Na vrućoj tavi prži meso dok ne porumeni.
- Dodaj narezane paprike i luk, pirjaj dok ne omekšaju.
- Pošpricaj limetom, posluži u tortilji.
Četvrtak: Burgeri s puretinom i umakom od grčkog jogurta
Ovo jelo su zdravija verzija burgera koji ne žrtvuju okus. Sočna puretina u kombinaciji s kremastim, osvježavajućim jogurt-umakom pruža savršen balans. Idealan obrok za obiteljsku večeru kad svi žele nešto „konkretno“, ali lagano.

Sastojci:
- 500 g mljevene puretine
- 1 jaje
- Krušne mrvice
- Sol, papar, senf
- Grčki jogurt, limun, češnjak za umak
- Peciva, salata, povrće po izboru
Priprema:
- Pomiješaj puretinu s jajem, mrvicama, senfom i začinima.
- Oblikuj pljeskavice i peci na tavi.
- Umak: grčki jogurt, češnjak i limun.
- Slaganje: pecivo, umak, burger, salata.
Petak: Tuna polpete s krumpirom i tikvicama
Jednostavno, hranjivo i savršeno za iskorištavanje konzervirane tune s malo mašte. Hrskave izvana, mekane iznutra – ove polpete osvajaju i male i velike. Poslužene s jogurtom ili svježom salatom, brzo postaju obiteljski favorit.

Sastojci:
- 2 konzerve tune
- 2 veća krumpira (kuhana i pasirana)
- 1 tikvica (naribana i ocijeđena)
- 1 jaje
- Krušne mrvice
- Sol, papar, peršin
Priprema:
- Pomiješaj sve sastojke, oblikuj polpete.
- Paniraj u mrvicama, prži na malo ulja.
- Posluži uz jogurt umak ili salatu.
Bonus savjet: ako ti ostane puno toga od ručka, nareži polpete na trakice i ubaci u sendvič i imaš super laganu večeru ili čak doručak za sutra.
Subota: Varivo od mahuna s krumpirom, mrkvom i zaprškom od češnjaka
Klasik iz bakine kuhinje u novom, nježnom ruhu. Slatke mahune i krumpir obavijeni su aromatičnom zaprškom s češnjakom koja daje toplinu i dubinu okusa. Utješno, jednostavno i totalno retro na najbolji način.

Sastojci:
- 500 g zelenih mahuna
- 3 krumpira
- 2 mrkve
- 1 luk
- Češnjak (2–3 režnja)
- Brašno, crvena paprika
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Mahune očisti i nasjeckaj, krumpir i mrkvu oguli i nareži.
- Kuhaj sve povrće u posoljenoj vodi 20–25 min.
- Na ulju poprži češnjak, dodaj brašno i crvenu papriku (zaprška).
- Umiješaj u varivo i kuhaj još 5–10 min.
Nedjelja: Wrap s lososom i krem sirom
Brz, svjež i fancy – ovaj wrap donosi dašak bistroa u tvoju kuhinju. Dimljeni losos, krem sir i malo zelenila stvaraju savršen balans između jednostavnosti i luksuza. Idealan za brz ručak ili chic večeru bez dugog kuhanja.

Sastojci:
- Dimljeni losos
- Krem sir
- Mladi špinat ili rikola
- Limunov sok
- Kapare (po želji)
- Tortilje
Priprema:
- Tortilju premaži krem sirom.
- Dodaj losos, listove špinata, kapare i kap limunovog soka.
- Zarolaj čvrsto, prereži po dijagonali.
Ako ti ostane puno ostataka, ne bacaj ih, nego losos i sir ubaci u mini quiche i imaš spreman ručak za još jedan dosadni ponedjeljak koji viri iza ugla.
Izvor naslovne fotografije: Pexels