MENU

Tjedni meni: 7 jednostavnih recepata koje ćeš zauvijek željeti ponavljati

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 3. svibnja 2025.

Donosimo ti još jednu kulinarsku inspiraciju za one dane kad je multitasking jedina konstanta, a miris (brzog) domaćeg ručka još jedina stvar koja ti može spasiti dan.

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 3. svibnja 2025.

Zaboravi snimanje “food haula” za Instagram i recepte s popisom od milijun sastojaka koji uključuje “miso pastu iz organskog dućana u Japanu”. Ako si roditelj, poduzetnik, zaposlenik s rokovima ili samo mamager s ograničenom količinom živaca i vremena, znaš da se kuhanje tijekom tjedna često svodi na “što mogu izvući iz hladnjaka bez da zaplačem”.

Srećom, postoji izlaz. On se zove “funkcionalna hrana koja ne gubi dušu”. Ili u prijevodu: jednostavni recepti koje ne mrziš pripremati, koje tvoji ukućani ne odbijaju jesti i koje nećeš proklinjati dok pereš suđe

To su oni recepti koji uđu u tvoju svakodnevicu tiho, bez drame, ali tu ostanu zauvijek. U nastavku donosimo top 7 mamagertastičnih prijedloga takvih jela.

Izvor: Pexels

Ponedjeljak: Leća na mediteranski s rajčicom i peršinom

Zaboravi na dosadnu leću. Ova verzija prepuna je okusa i svježine. Rajčica, začinsko bilje i maslinovo ulje pretvaraju skromnu leću u zvijezdu tanjura. Idealna je za lagani ručak koji grije dušu, ali ne opterećuje želudac.

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Leću isperi i kuhaj u posoljenoj vodi 20–25 minuta (ne prekuhati).
  2. Na maslinovom ulju poprži luk i češnjak.
  3. Dodaj rajčicu, začine i kuhaj 10 min.
  4. Umiješaj kuhanu leću, dodaj peršin i prokuhaj još par minuta.

Utorak: Grillani šampinjoni s aromatičnim kus-kusom

Ovo je jelo za dane kad želiš jesti nešto fino, ali bez stresa. Sočni šampinjoni i mirisni kus-kus čine savršen duo za brz, ali elegantan obrok. Veganski, jednostavan i potpuno fotogeničan.

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Šampinjone nareži i grillaj na tavi ili roštilju s malo maslinovog ulja.
  2. Kus-kus prelij vrućim temeljcem, poklopi 5–7 min.
  3. Rahliti vilicom, dodaj limun, začine i nasjeckano začinsko bilje.
  4. Posluži šampinjone preko kus-kusa.

Iskoristi ostatke tako da dodaš ostatak kus-kusa i gljiva u omlet ili fritaju i dobit ćeš instant fancy doručak!

Srijeda: Pileći fajitas iz tave

Kao da si na meksičkoj večeri, ali kod kuće, u pidžami. Šarena mješavina piletine, paprika i začina gotova je za manje od pola sata i tjera cijelu kuću da miriše nevjerojatno. Djeca vole slagati svoje tortilje, a odrasli cijene brzinu i okus.

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Piletinu nareži na trakice, posoli i začini.
  2. Na vrućoj tavi prži meso dok ne porumeni.
  3. Dodaj narezane paprike i luk, pirjaj dok ne omekšaju.
  4. Pošpricaj limetom, posluži u tortilji.

Četvrtak: Burgeri s puretinom i umakom od grčkog jogurta

Ovo jelo su zdravija verzija burgera koji ne žrtvuju okus. Sočna puretina u kombinaciji s kremastim, osvježavajućim jogurt-umakom pruža savršen balans. Idealan obrok za obiteljsku večeru kad svi žele nešto „konkretno“, ali lagano.

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Pomiješaj puretinu s jajem, mrvicama, senfom i začinima.
  2. Oblikuj pljeskavice i peci na tavi.
  3. Umak: grčki jogurt, češnjak i limun.
  4. Slaganje: pecivo, umak, burger, salata.

Petak: Tuna polpete s krumpirom i tikvicama

Jednostavno, hranjivo i savršeno za iskorištavanje konzervirane tune s malo mašte. Hrskave izvana, mekane iznutra – ove polpete osvajaju i male i velike. Poslužene s jogurtom ili svježom salatom, brzo postaju obiteljski favorit.

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Pomiješaj sve sastojke, oblikuj polpete.
  2. Paniraj u mrvicama, prži na malo ulja.
  3. Posluži uz jogurt umak ili salatu.

Bonus savjet: ako ti ostane puno toga od ručka, nareži polpete na trakice i ubaci u sendvič i imaš super laganu večeru ili čak doručak za sutra.

Subota: Varivo od mahuna s krumpirom, mrkvom i zaprškom od češnjaka

Klasik iz bakine kuhinje u novom, nježnom ruhu. Slatke mahune i krumpir obavijeni su aromatičnom zaprškom s češnjakom koja daje toplinu i dubinu okusa. Utješno, jednostavno i totalno retro na najbolji način.

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Mahune očisti i nasjeckaj, krumpir i mrkvu oguli i nareži.
  2. Kuhaj sve povrće u posoljenoj vodi 20–25 min.
  3. Na ulju poprži češnjak, dodaj brašno i crvenu papriku (zaprška).
  4. Umiješaj u varivo i kuhaj još 5–10 min.

Nedjelja: Wrap s lososom i krem sirom

Brz, svjež i fancy – ovaj wrap donosi dašak bistroa u tvoju kuhinju. Dimljeni losos, krem sir i malo zelenila stvaraju savršen balans između jednostavnosti i luksuza. Idealan za brz ručak ili chic večeru bez dugog kuhanja.

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Tortilju premaži krem sirom.
  2. Dodaj losos, listove špinata, kapare i kap limunovog soka.
  3. Zarolaj čvrsto, prereži po dijagonali.

Ako ti ostane puno ostataka, ne bacaj ih, nego losos i sir ubaci u mini quiche i imaš spreman ručak za još jedan dosadni ponedjeljak koji viri iza ugla.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #MULTITASKINGKITCHEN #JEDNOSTAVNIRECEPTI #BRZI RUČAK

Preporučeni sadržaj