MENU

Tjedni meni: recepti koji su nas iznenadili

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 8. veljače 2025.

Donosimo popis recepata koje smo isprobale i za koje nam se dogodila ljubav na prvi zalogaj. 

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 8. veljače 2025.

Postoji puno recepata koji mi samo stoje u saved items na Instagramu i  čekaju neke bolje dane da ih napokon pripremim. Ali postoje i oni koje sam isprobala čim sam ih našla i koje sam čak i zapisala u svoju bilježnicu s receptima. A jednom kada dospijete u bilježnicu – važni ste. I vrlo vjerojatno, famoznog okusa. 

Izvor: Pexels

Ponedjeljak – volite tofu, samo to još ne znate

Isprobala sam ga u svim bojama i oblicima. Ovo je daleko najbolja kombinacija, dosad. Ostavljam mu prostora jer u spomenutim saved receptima ima još milijun njih s tofuom.

Stvar je samo u umaku. Tofu možete uzeti obični ili dimljeni. Možete na njega staviti neki teret da ispusti višak vode, a i ne morate. Bitno je samo da ga dobro marinirate, odnosno pripremite u dobrom umaku. 

Umak:

Priprema

Na vruću tavu prvo bacite tofu da dobije koricu, na tavu nakon toga stavite prvo maslinovo ulje i onda ostatak marinade i pustite da se umak malo reducira. Poslužite s bulgurom i salatom. Sastojke marinade možete i pomiješati pa namočiti tofu na pola sata pa tek onda na tavu, ali ako nemate vremena i ovako – odmah na tavu, će biti dobro.

Izvor: Pexels

Utorak – tjestenina s piletinom i pistacijama

Prošli smo tjedan radile recepte s namirnicama o ograničenom cijenom i sada vam nonšalantno ubacim ovu skupu pistaciju u recept, znam. Ali stvarno se isplati!

Sastojci:

Postupak:

  1. U blender ubacite – pistacije, ulje, limunov sok, parmezan, češnjak, listove bosiljka. Izblendanu smjesu ručno pomiješajte s ricottom. 
  2. Na tavi malo prepecite piletinu. Na sokovima koju je piletina pustila zagrijte umak i u isto vrijeme skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi. Kuhanu tjesteninu bacite na tavu s ostatkom i dodajte malo vode od tjestenine. I gotovo!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Luke Magro (@luke_magro_)

Srijeda – krem juha od batata i kokosa

Znate da, već tradicionalno, uvijek u tjedni meni nastojimo staviti i neko jelo na žlicu. Ali ovaj recept je vanserijski. Svakako probajte. Garantiram da će vam biti stalni gost tjednog menija

Sastojci:

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200°C. Batat operi, prereži na pola, premaži maslinovim uljem i peci oko 30 minuta dok ne omekša.
  2. U loncu na malo maslinovog ulja poprži nasjeckani luk, češnjak i naribani đumbir dok ne zamirišu.
  3. Žlicom izvadi mekani batat iz kore i dodaj ga u lonac.
  4. Ubaci curry prah i dimljenu papriku, promiješaj da se začini kratko tostiraju.
  5. Ulij kokosovo mlijeko i temeljac, kuhaj još 5 minuta.
  6. Makni s vatre i usitni štapnim mikserom u kremastu juhu.
  7. Dodaj sok limete i prilagodi začine po ukusu.
  8. Posluži s prepečenim sjemenkama i malo kokosovog mlijeka ili grčkog jogurta za dekoraciju.
Izvor: Pexels
Četvrtak - tjestenine nikad dosta

Jelo koje mi nikada ne može dosaditi? Bilo što s tjesteninom. Ne mogu si pomoći, obožavam ju. Na linku su dva odlična recepta, pa vam za četvrtak dajem na biranje da izaberete koji vam bolje zvuči.

Petak – još jedna nova kombinacija

Isprobale smo već puno verzija lasagna, ali ovo je kombinacija u koju ubacujemo omiljenu butternut tikvu. Detalji recepta dostupni su na videu. 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Roxy + Ben (@roxyandben)

Subota – slasni rižoto

O njemu sam već pisala, on je prvi recept iz bilježnice, dakle ima dvostruku čast. Radi se o rižotu sa suhim voćem i orašastim plodovima, recept je OVDJE.

Izvor: Pexels

Nedjelja – omiljeno jelo iz djetinjstva

Znate one neke okuse  i mirise koji vas automatski vraćaju u određeni trenutak. Kod mene su to mamine knedle sa šljivama i okus prženih krušnih mrvica sa šećerom i cimetom. Ovdje je recept, a ako nemate šljive, uvijek ih možete puniti džemom (iako, nije to to, trebaju to biti sočne šljive iz kojih curi sok.)

Nadam se da će vam recepti biti od pomoći u planiranju još jednog tjednog menija. 

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #RECEPTI #BRZI RUČAK

Preporučeni sadržaj