Postoji puno recepata koji mi samo stoje u saved items na Instagramu i čekaju neke bolje dane da ih napokon pripremim. Ali postoje i oni koje sam isprobala čim sam ih našla i koje sam čak i zapisala u svoju bilježnicu s receptima. A jednom kada dospijete u bilježnicu – važni ste. I vrlo vjerojatno, famoznog okusa.

Ponedjeljak – volite tofu, samo to još ne znate
Isprobala sam ga u svim bojama i oblicima. Ovo je daleko najbolja kombinacija, dosad. Ostavljam mu prostora jer u spomenutim saved receptima ima još milijun njih s tofuom.
Stvar je samo u umaku. Tofu možete uzeti obični ili dimljeni. Možete na njega staviti neki teret da ispusti višak vode, a i ne morate. Bitno je samo da ga dobro marinirate, odnosno pripremite u dobrom umaku.
Umak:
- Maslinovo ulje
- Soja sos
- Češnjak
- Svježi đumbir
- Slatko ljuti chili umak
- Malo vode
- Med
Priprema:
Na vruću tavu prvo bacite tofu da dobije koricu, na tavu nakon toga stavite prvo maslinovo ulje i onda ostatak marinade i pustite da se umak malo reducira. Poslužite s bulgurom i salatom. Sastojke marinade možete i pomiješati pa namočiti tofu na pola sata pa tek onda na tavu, ali ako nemate vremena i ovako – odmah na tavu, će biti dobro.

Utorak – tjestenina s piletinom i pistacijama
Prošli smo tjedan radile recepte s namirnicama o ograničenom cijenom i sada vam nonšalantno ubacim ovu skupu pistaciju u recept, znam. Ali stvarno se isplati!
Sastojci:
- Pistacije
- Maslinovo ulje
- Sok od limuna
- Svježi bosiljak
- Češnjak
- Parmezan
- Tjestenina
- Piletina
- Ricotta
Postupak:
- U blender ubacite – pistacije, ulje, limunov sok, parmezan, češnjak, listove bosiljka. Izblendanu smjesu ručno pomiješajte s ricottom.
- Na tavi malo prepecite piletinu. Na sokovima koju je piletina pustila zagrijte umak i u isto vrijeme skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi. Kuhanu tjesteninu bacite na tavu s ostatkom i dodajte malo vode od tjestenine. I gotovo!
Srijeda – krem juha od batata i kokosa
Znate da, već tradicionalno, uvijek u tjedni meni nastojimo staviti i neko jelo na žlicu. Ali ovaj recept je vanserijski. Svakako probajte. Garantiram da će vam biti stalni gost tjednog menija.
Sastojci:
- 2 srednja batata
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 komadić đumbira
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 500 ml povrtnog temeljca
- 1 žličica curry praha
- ½ žličice dimljene paprike
- Sol, papar po ukusu
- Sok pola limete
- Maslinovo ulje
- Sjemenke sezama ili bučine sjemenke za dekoraciju
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200°C. Batat operi, prereži na pola, premaži maslinovim uljem i peci oko 30 minuta dok ne omekša.
- U loncu na malo maslinovog ulja poprži nasjeckani luk, češnjak i naribani đumbir dok ne zamirišu.
- Žlicom izvadi mekani batat iz kore i dodaj ga u lonac.
- Ubaci curry prah i dimljenu papriku, promiješaj da se začini kratko tostiraju.
- Ulij kokosovo mlijeko i temeljac, kuhaj još 5 minuta.
- Makni s vatre i usitni štapnim mikserom u kremastu juhu.
- Dodaj sok limete i prilagodi začine po ukusu.
- Posluži s prepečenim sjemenkama i malo kokosovog mlijeka ili grčkog jogurta za dekoraciju.

Četvrtak - tjestenine nikad dosta
Jelo koje mi nikada ne može dosaditi? Bilo što s tjesteninom. Ne mogu si pomoći, obožavam ju. Na linku su dva odlična recepta, pa vam za četvrtak dajem na biranje da izaberete koji vam bolje zvuči.
Petak – još jedna nova kombinacija
Isprobale smo već puno verzija lasagna, ali ovo je kombinacija u koju ubacujemo omiljenu butternut tikvu. Detalji recepta dostupni su na videu.
Subota – slasni rižoto
O njemu sam već pisala, on je prvi recept iz bilježnice, dakle ima dvostruku čast. Radi se o rižotu sa suhim voćem i orašastim plodovima, recept je OVDJE.

Nedjelja – omiljeno jelo iz djetinjstva
Znate one neke okuse i mirise koji vas automatski vraćaju u određeni trenutak. Kod mene su to mamine knedle sa šljivama i okus prženih krušnih mrvica sa šećerom i cimetom. Ovdje je recept, a ako nemate šljive, uvijek ih možete puniti džemom (iako, nije to to, trebaju to biti sočne šljive iz kojih curi sok.)
Nadam se da će vam recepti biti od pomoći u planiranju još jednog tjednog menija.
Izvor naslovne fotografije: Pexels