MENU

Vege tjedni meni: 7 cjelovitih i proteinski bogatih ručkova

Autor: Mamager Objavljeno: 2. kolovoza 2025.

Odmah za početak, disclamer. Ljudi koji ne jedu meso nisu osuđeni samo na priloge. Evo jedan tjedni meni koji to dokazuje.

Autor: Mamager Objavljeno: 2. kolovoza 2025.

Vegetarijanska prehrana posljednjih godina sve je popularnija – ne samo iz etičkih i ekoloških razloga, već i zbog njenih potencijalnih zdravstvenih dobrobiti. Istraživanja pokazuju da prehrana bazirana na biljkama može pomoći u snižavanju razine kolesterola, regulaciji krvnog tlaka i smanjenju rizika od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Uz pravilno planiranje, vegetarijanska prehrana može biti iznimno bogata nutrijentima, osobito vlaknima, antioksidansima i biljnim proteinima.

Suprotno uvriježenom mišljenju, vegetarijanci ne jedu samo “priloge”. Biljna prehrana može biti raznolika, ukusna i nutritivno cjelovita. Ovaj tjedni meni nudi sedam recepata koji sadrže kvalitetne izvore biljnih proteina poput leće, graha, tofua, sira i orašastih plodova, uz izbalansiran udio povrća i zdravih masti. Jedan od recepata je i veganski, za one koji žele napraviti dodatni korak prema biljnoj prehrani.

Ponedjeljak: Salata od pečene leće, batata i rikole

Sastojci:

Priprema:

  1. Leću skuhajte u vodi bez soli (20-25 min) dok ne omekša, ali ostane čvrsta.
  2. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Batat, papriku i tikvicu stavite na lim, začinite i prelijte maslinovim uljem. Pecite 25-30 min.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu leću, pečeno povrće, rikolu, feta sir i sjemenke.
  4. Po želji dodajte limunov sok i maslinovo ulje.
Izvor: Pexels

Utorak: Punjene paprike s kvinojom, crnim grahom i sirom 

Sastojci:

Priprema:

  1. Kvinoju skuhajte prema uputama.
  2. Na tavi popržite nasjeckani luk i češnjak, dodajte crni grah, kumin i kuhanu kvinoju. Začinite po ukusu.
  3. Paprike prerežite na pola, očistite i napunite smjesom.
  4. Pospite sirom i pecite na 180 °C oko 25 min dok se sir ne rastopi i paprike omekšaju.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Magdalena Biadacz ☕️ (@zapach_kawy)

Srijeda: Tofu i pečeno povrće u kremastom umaku uz integralnu tjesteninu 

Sastojci:

Priprema:

  1. Povrće narežite i pecite u pećnici 25 minuta na 200 °C.
  2. Tofu kratko popržite na tavi do zlatne boje (prije toga ga malo “osušite” papirnatim ručnicima).
  3. Na drugoj tavi pirjajte luk i češnjak, dodajte biljno mlijeko, prehrambeni kvasac, senf i začine. Pustite da se zgusne.
  4. Ubacite pečeno povrće i tofu u umak (možete sve i blendati zajedno). Pomiješajte s kuhanom tjesteninom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Foodlovee (@foodlovee14)

Četvrtak: Curry od slanutka s kokosovim mlijekom

Sastojci:

Priprema:

  1. Na ulju dinstajte luk, češnjak i đumbir. Dodajte curry pastu.
  2. Umiješajte povrće i pirjajte 5 minuta.
  3. Dodajte slanutak i kokosovo mlijeko (u limenci), kuhajte 15-20 minuta.
  4. Poslužite s malo svježeg limuna i začinskim biljem.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Brisk Kitchen (@thebriskkitchen)

Petak: Zapečene zapečene tikvice punjene lećom i rajčicama 

Sastojci:

Priprema:

  1. Tikvice prerežite po dužini, izdubite unutrašnjost.
  2. Na tavi popržite luk, češnjak, dodajte rajčicu i leću. Začinite i pirjajte 10 minuta.
  3. Napunite tikvice nadjevom, pospite sirom i pecite 25 minuta na 190 °C.
Izvor: Pexels

Subota: Heljdina salata s dimljenim tofuom i orasima

Sastojci:

Priprema:

  1. Heljdu skuhajte i ohladite.
  2. Tofu narežite na trakice i kratko popržite.
  3. Pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli.
  4. Prelijte dresingom od ulja, limunovog soka i malo senfa.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ???????????????? (@dishmagnz)

Nedjelja: Musaka od patlidžana s lećom i bešamelom od bademovog mlijeka 

Sastojci:

Povrtna podloga:

Nadjev od leće:

Bešamel umak:

Priprema:

  1. Narežite patlidžane na tanke ploške po dužini. Posolite ih i ostavi 15 minuta da puste vodu i gorčinu, zatim ih obrišite papirnatim ručnikom.
  2. Lagano ih premažite s malo maslinovog ulja i ispecite na grill tavi ili u pećnici (10-ak minuta po strani dok omekšaju i dobiju boju).
  3. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, pirjajte nasjeckani luk, češnjak i naribanu mrkvu dok ne omekšaju.
  4. Dodajte koncentrat rajčice, pasatu, začine i kuhanu leću. Kuhajte sve zajedno 10–15 minuta, da se poveže u gustu smjesu.
  5. Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje/margarin, dodajte brašno i dobro promiješajte.
  6. Malo po malo dodavajte biljno mlijeko, stalno miješajući da ne nastanu grudice.
  7. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kad se umak zgusne, maknite s vatre i dodajte naribani sir (ili vegansku zamjenu).
  8. U vatrostalnu posudu stavite sloj patlidžana, zatim sloj nadjeva od leće, i tako redom dok ne potrošite sve.
  9. Na vrh ravnomjerno prelijte bešamel umak (po želji pospite još sira).
  10. Pecite u pećnici na 180 °C oko 30–35 minuta, dok površina ne dobije zlatnu koricu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @creaturzelle

Vegetarijanska prehrana ne znači dosadne salate i priloge – ovi recepti dokazuju da vege ručkovi mogu biti kompletni, ukusni i nutritivno snažni. Korištenjem raznih biljnih proteina poput leće, tofua, graha, kvinoje i jaja, svaki obrok u ovom tjednom planu pruža ravnotežu makronutrijenata, bez pretjeranog oslanjanja na ugljikohidrate. Idealno za one koji žele jesti zdravije, osjećati se lakše i ujedno uživati u svakom zalogaju.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

 

#VEGERECEPT #VEGETARIJANSTVO #VEGANSTVO #TJEDNIMENI

Preporučeni sadržaj