Free cookie consent management tool by TermsFeed Generator
MENU

Zero waste tjedan: 7 ideja za ručak koji koristi baš sve, bez bacanja!

Autor: Mamager Objavljeno: 31. listopada 2025.

Manje otpada, više okusa! Zero waste tjedan donosi 7 jednostavnih recepata koji pretvaraju ostatke hrane u gurmanske obroke.

Autor: Mamager Objavljeno: 31. listopada 2025.

Znaš onaj osjećaj kad na kraju tjedna otvoriš hladnjak i pola stvari te gleda s rokom trajanja “jučer”? E pa ovaj tjedan, odlučili smo reći “ne” bacanju hrane i “da” pametnom kuhanju jer dobra organizacija ne znači više posla, nego manje otpada.

Zašto Zero Waste tjedan?

U Hrvatskoj se, prema podacima Europske komisije, godišnje baci više od 70 kilograma hrane po osobi. Iako često mislimo da su za to krivi restorani i trgovine, zapravo više od polovice otpada nastaje u kućanstvima. Dakle, kod nas doma.
Kuhanje u “zero waste” stilu ne znači da odjednom moramo postati gurui održivosti, već da naučimo bolje planirati obroke, koristiti ostatke i poštovati namirnice koje imamo. Dobar plan tjednih jela nije samo prijatelj tvog novčanika, nego i planeta.

Izvor: Pexels

Zato smo ovaj Mamager Zero Waste tjedan posvetili receptima koji su jednostavni, ukusni, i što je najvažnije: iskorištavaju baš sve.

Ponedjeljak: Piletina “day after” wrapovi s povrćem i umakom od jogurta

Jer ništa ne spašava ponedjeljak kao pametno isplaniran ručak od nedjeljnog pečenja. Ostatke piletine pretvori u sočne wrapove koji su jednako dobri svježi ili zapakirani za ponijeti na posao.

Sastojci:

Postupak:

  1. U maloj posudi pomiješaj jogurt, senf, med, sol, papar i par kapi limuna (to je tvoj umak).
  2. Piletinu pomiješaj s povrćem i umakom.
  3. Nadjev stavi na tortille, zarolaj i po želji kratko zapeći na tavi.

Ako wrapove zamotaš u papir za pečenje i staviš u hladnjak, ostaju svježi do dva dana, idealno za meal prep. Još jedan zero waste savjet - kosti od piletine iskoristi za domaći pileći temeljac (baza za juhu, rižoto ili umak).

Izvor: Pexels

Utorak: Krem juha od stabljika brokule i krumpira

Ne bacaj stabljike brokule. One su prepune vlakana i vitamina! Kuhane i usitnjene u blenderu daju savršeno kremastu juhu.

Sastojci:

Postupak:

  1. Na ulju poprži luk dok ne postane staklast.
  2. Dodaj oguljene i narezane stabljike brokule i krumpir, pa kratko propirjaj.
  3. Ulij temeljac i kuhaj 20 minuta dok povrće ne omekša.
  4. Sve usitni štapnim mikserom, dodaj začine i posluži s kapljicom maslinovog ulja.

Stabljika brokule ima gotovo isti udio vitamina C kao i cvjetovi, samo ju je potrebno dulje kuhati.

Izvor: Pexels

Srijeda: “Peel pesto” od listova rotkvice i stabljika bilja

Ovaj pesto je dokaz da “zero waste” može biti i gourmet, okusom pun, mirisan i bolji od klasičnog, jer koristi ono što inače završi u smeću.

Sastojci:

Postupak:

  1. Sve ubaci u blender i miksaj dok ne dobiješ gusti pesto.
  2. Posluži s tjesteninom, pečenim povrćem ili kao namaz.

Listovi rotkvice imaju više kalcija nego sama rotkvica i gorkasto svjež okus koji odlično paše uz orašaste plodove.

Izvor: Pexels

Četvrtak: Goveđi rižoto od ostataka pečenog mesa i povrća

Ništa ne vraća energiju nakon dugog dana kao tanjur toplog rižota, pogotovo ako se napravi od onoga što je ostalo od jučer.

Sastojci:

Postupak:

  1. Na maslinovom ulju pirjaj nasjeckani luk, mrkvu i celer dok ne omekšaju.
  2. Dodaj rižu, kratko ju tostiraj pa postepeno dolijevaj temeljac, miješajući dok ne upije tekućinu.
  3. Kad je riža skoro kuhana, ubaci govedinu i žličicu senfa (za dubinu okusa).
  4. Po želji dodaj parmezan i posluži toplo.

Jeste li znale da je rižoto“zero waste jelo” od svog nastanka? Talijanske nonne su ga kuhale upravo da potroše sve što su imale u hladnjaku.

Izvor: Pexels

Petak: Panzanella – talijanska salata od starog kruha

Ako imaš stari kruh koji je postao tvrd, ne bacaj ga. Talijani ga pretvaraju u sočnu salatu!

Sastojci:

Postupak:

  1. Kruh natrgaj i kratko poprži na suhoj tavi.
  2. U zdjeli pomiješaj nasjeckano povrće, začine i ulje.
  3. Dodaj kruh i dobro promiješaj da upije sokove.

Inače, u Toskani se Panzanella tradicionalno radila ljeti kako bi se iskoristio višak rajčica i kruha. Ovo jelo nek bude tvoj dio ljeta usred jeseni.

Izvor: Pexels

Subota: Popečci od mrkvinih listova i sjemenki suncokreta

Ako si mislila da su listovi mrkve samo za kompost, razmisli opet! Ovi popečci dokaz su da se i “zeleni otpad” može pretvoriti u proteinsku večeru.

Sastojci:

Postupak:

  1. Pomiješaj sve sastojke, oblikuj male popečke.
  2. Ispeci ih na malo ulja, 3-4 minute sa svake strane.

 Listovi mrkve bogati su kalijem i klorofilom, a okusom podsjećaju na peršin, savršeni za pesto ili popečke.

Izvor: Pexels

Nedjelja: Varivo od listova cvjetače i crvene leće

Toplo, kremasto i prepuno hranjivih tvari. Ovo varivo je pravi recept u kojem se ništa ne baca, već koristi svaki dio cvjetače, do zadnjeg lista.

Sastojci:

Postupak:

  1. Na maslinovom ulju pirjaj luk, češnjak i naribanu mrkvu dok ne omekšaju.
  2. Dodaj kurkumu, kumin i papriku, pa kratko promiješaj da začini zamirišu.
  3. Ubaci opranu leću i listove cvjetače, podlij temeljcem i kuhaj 20 minuta dok sve ne omekša.
  4. Na kraju dodaj limunov sok, sol i papar po ukusu.

Ako želiš kremastiju teksturu, izdvoji šalicu variva, izmiksaj štapnim mikserom i vrati natrag u lonac. I da, crvena leća ne treba namakanje i kuha se brzo, a bogata je željezom, magnezijem i biljnim proteinima.

Izvor: Pexels

Zero waste kuhanje: više od trenda

Zero waste kuhanje nije samo trend, nego način da smanjimo stres, troškove i bacanje hrane, a uz malo mašte, svaki ostatak može postati nova ideja za ručak.
Zato ovaj tjedan ne gledaj u hladnjak kao u “što mi sve fali da skuham xy”, nego kao u “što sve još mogu iskoristiti”. Vrijeme je da naučimo kuhati s onim što već imamo. 

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #ZEROWASTE #KUHANJE #IDEJE ZA KUHANJE #JEDNOSTAVNOKUHANJE

Preporučeni sadržaj