Znaš onaj osjećaj kad na kraju tjedna otvoriš hladnjak i pola stvari te gleda s rokom trajanja “jučer”? E pa ovaj tjedan, odlučili smo reći “ne” bacanju hrane i “da” pametnom kuhanju jer dobra organizacija ne znači više posla, nego manje otpada.
Zašto Zero Waste tjedan?
U Hrvatskoj se, prema podacima Europske komisije, godišnje baci više od 70 kilograma hrane po osobi. Iako često mislimo da su za to krivi restorani i trgovine, zapravo više od polovice otpada nastaje u kućanstvima. Dakle, kod nas doma.
Kuhanje u “zero waste” stilu ne znači da odjednom moramo postati gurui održivosti, već da naučimo bolje planirati obroke, koristiti ostatke i poštovati namirnice koje imamo. Dobar plan tjednih jela nije samo prijatelj tvog novčanika, nego i planeta.

Zato smo ovaj Mamager Zero Waste tjedan posvetili receptima koji su jednostavni, ukusni, i što je najvažnije: iskorištavaju baš sve.
Ponedjeljak: Piletina “day after” wrapovi s povrćem i umakom od jogurta
Jer ništa ne spašava ponedjeljak kao pametno isplaniran ručak od nedjeljnog pečenja. Ostatke piletine pretvori u sočne wrapove koji su jednako dobri svježi ili zapakirani za ponijeti na posao.
Sastojci:
- Ostatak pečene piletine (oko 200–250 g, natrgane na komadiće)
- 1 mrkva, naribana
- 1/2 crvene paprike, narezane na trakice
- Par listova zelene salate
- 2–3 žlice jogurta
- 1 žličica senfa
- 1/2 žličice meda
- Sol, papar, limunov sok
- Tortille ili tanke lepinje
Postupak:
- U maloj posudi pomiješaj jogurt, senf, med, sol, papar i par kapi limuna (to je tvoj umak).
- Piletinu pomiješaj s povrćem i umakom.
- Nadjev stavi na tortille, zarolaj i po želji kratko zapeći na tavi.
Ako wrapove zamotaš u papir za pečenje i staviš u hladnjak, ostaju svježi do dva dana, idealno za meal prep. Još jedan zero waste savjet - kosti od piletine iskoristi za domaći pileći temeljac (baza za juhu, rižoto ili umak).

Utorak: Krem juha od stabljika brokule i krumpira
Ne bacaj stabljike brokule. One su prepune vlakana i vitamina! Kuhane i usitnjene u blenderu daju savršeno kremastu juhu.
Sastojci:
- Stabljike 1 brokule (može i par cvjetova ako ih imaš)
- 2 krumpira
- 1 manji luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- 600 ml povrtnog temeljca
- Sol, papar, muškatni oraščić
Postupak:
- Na ulju poprži luk dok ne postane staklast.
- Dodaj oguljene i narezane stabljike brokule i krumpir, pa kratko propirjaj.
- Ulij temeljac i kuhaj 20 minuta dok povrće ne omekša.
- Sve usitni štapnim mikserom, dodaj začine i posluži s kapljicom maslinovog ulja.
Stabljika brokule ima gotovo isti udio vitamina C kao i cvjetovi, samo ju je potrebno dulje kuhati.

Srijeda: “Peel pesto” od listova rotkvice i stabljika bilja
Ovaj pesto je dokaz da “zero waste” može biti i gourmet, okusom pun, mirisan i bolji od klasičnog, jer koristi ono što inače završi u smeću.
Sastojci:
- 1 šalica listova rotkvice ili stabljika peršina
- 1/2 šalice oraha ili badema
- 1 češanj češnjaka
- 4 žlice maslinovog ulja
- Sok pola limuna
- Sol i papar
Postupak:
- Sve ubaci u blender i miksaj dok ne dobiješ gusti pesto.
- Posluži s tjesteninom, pečenim povrćem ili kao namaz.
Listovi rotkvice imaju više kalcija nego sama rotkvica i gorkasto svjež okus koji odlično paše uz orašaste plodove.

Četvrtak: Goveđi rižoto od ostataka pečenog mesa i povrća
Ništa ne vraća energiju nakon dugog dana kao tanjur toplog rižota, pogotovo ako se napravi od onoga što je ostalo od jučer.
Sastojci:
- 1 šalica riže (po mogućnosti arborio)
- 200 g ostataka pečene govedine, nasjeckane na sitno
- 1 manji luk
- 1 mrkva
- 1 stabljika celera
- 700 ml domaćeg temeljca (ili vode)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica senfa
- Sol, papar
- Parmezan po želji
Postupak:
- Na maslinovom ulju pirjaj nasjeckani luk, mrkvu i celer dok ne omekšaju.
- Dodaj rižu, kratko ju tostiraj pa postepeno dolijevaj temeljac, miješajući dok ne upije tekućinu.
- Kad je riža skoro kuhana, ubaci govedinu i žličicu senfa (za dubinu okusa).
- Po želji dodaj parmezan i posluži toplo.
Jeste li znale da je rižoto“zero waste jelo” od svog nastanka? Talijanske nonne su ga kuhale upravo da potroše sve što su imale u hladnjaku.

Petak: Panzanella – talijanska salata od starog kruha
Ako imaš stari kruh koji je postao tvrd, ne bacaj ga. Talijani ga pretvaraju u sočnu salatu!
Sastojci:
- 2 šnite starog kruha (natrgane)
- 2 rajčice
- 1/2 krastavca
- 1/4 ljubičastog luka
- Maslinovo ulje, jabučni ocat, sol, papar
- Šaka svježeg bosiljka
Postupak:
- Kruh natrgaj i kratko poprži na suhoj tavi.
- U zdjeli pomiješaj nasjeckano povrće, začine i ulje.
- Dodaj kruh i dobro promiješaj da upije sokove.
Inače, u Toskani se Panzanella tradicionalno radila ljeti kako bi se iskoristio višak rajčica i kruha. Ovo jelo nek bude tvoj dio ljeta usred jeseni.

Subota: Popečci od mrkvinih listova i sjemenki suncokreta
Ako si mislila da su listovi mrkve samo za kompost, razmisli opet! Ovi popečci dokaz su da se i “zeleni otpad” može pretvoriti u proteinsku večeru.
Sastojci:
- 1 šalica sitno nasjeckanih listova mrkve
- 1 mrkva, naribana
- 1 jaje
- 2 žlice zobenih pahuljica
- 1 žlica suncokretovih sjemenki
- Sol, papar, limunov sok
Postupak:
- Pomiješaj sve sastojke, oblikuj male popečke.
- Ispeci ih na malo ulja, 3-4 minute sa svake strane.
Listovi mrkve bogati su kalijem i klorofilom, a okusom podsjećaju na peršin, savršeni za pesto ili popečke.

Nedjelja: Varivo od listova cvjetače i crvene leće
Toplo, kremasto i prepuno hranjivih tvari. Ovo varivo je pravi recept u kojem se ništa ne baca, već koristi svaki dio cvjetače, do zadnjeg lista.
Sastojci:
- Listovi 1 cvjetače (nasjeckani na trakice)
- 1 šalica crvene leće
- 1 manji luk
- 1 mrkva
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica kurkume
- 1/2 žličice kumina
- 1/2 žličice dimljene paprike
- 1 žlica maslinovog ulja
- 800 ml povrtnog temeljca
- Sol, papar
- Sok pola limuna (za kraj)
Postupak:
- Na maslinovom ulju pirjaj luk, češnjak i naribanu mrkvu dok ne omekšaju.
- Dodaj kurkumu, kumin i papriku, pa kratko promiješaj da začini zamirišu.
- Ubaci opranu leću i listove cvjetače, podlij temeljcem i kuhaj 20 minuta dok sve ne omekša.
- Na kraju dodaj limunov sok, sol i papar po ukusu.
Ako želiš kremastiju teksturu, izdvoji šalicu variva, izmiksaj štapnim mikserom i vrati natrag u lonac. I da, crvena leća ne treba namakanje i kuha se brzo, a bogata je željezom, magnezijem i biljnim proteinima.

Zero waste kuhanje: više od trenda
Zero waste kuhanje nije samo trend, nego način da smanjimo stres, troškove i bacanje hrane, a uz malo mašte, svaki ostatak može postati nova ideja za ručak.
Zato ovaj tjedan ne gledaj u hladnjak kao u “što mi sve fali da skuham xy”, nego kao u “što sve još mogu iskoristiti”. Vrijeme je da naučimo kuhati s onim što već imamo. 
Izvor naslovne fotografije: Pexels
 
                










