MENU

Salata od kvinoje i krastavaca s fetom je savršena za vruće dane

Autor: Tina King Objavljeno: 13. kolovoza 2024.

Ljeto se zahuktalo, pa je vrijeme da se rashladite jednostavnom salatom od krastavaca. 

Autor: Tina King Objavljeno: 13. kolovoza 2024.

Krastavci su tijekom ljeta jedno od najpopularnijih povrća, a volimo ih iz više razloga. Šalica krastavaca sadrži otprilike oko 14 kalorija, sastoji se od 96% vode i odličan je za hidrataciju, a prepun je i vitamina poput A, B i C. Najviše C vitamina nalazi se u kori pa ga umjesto guljenja, jednostavno dobro operite.

Volimo ga dodati u vodu, koktele, sve vrste salata i kao prilog mnogim jelima. Kako bi krastavac učinili još uzbudljivijim pripremili smo jednu laganu, i malo drugačiju, ljetnu salatu koju trebate isprobati.

Izvor: Pexels

Hranjiva vegetarijanska salata

Ova vegetarijanska salata može biti glavno jelo ili ju možete poslužiti i kao prilog. Kako bi salata imala više proteina u nju smo dodali kvinoju koja je poznata po tome što ima više proteina od većina žitarica. 

Kombinirajte to s hrpom fitonutrijenata i vlakana iz svježeg povrća, maslinovim uljem punim dobrih masti i više proteina iz feta sira, ova salata čini visoko hranjivo glavno jelo.

Recept za salatu od kvinoje i krastavaca s fetom, koprom i mentom

Sastojci:

Izvor: Pexels

Upute:

  1. Očistite kvinoju pod hladnom vodom (najbolje u cjedilu, miješajući s prstima). Ispirite dok voda ne postane bistra i dobro ocijedite.
  2. Stavite ispranu kvinoju u veliki lonac s 1 ¾ šalice vode i pola žličice soli. Pustite kvinoju da zakuha, zatim poklopite i smanjite vatru. Kuhajte dok se sva voda ne upije i kvinoja ne postane mekana. 
  3. Isključite vatru i pustite da odstoji 5-10 minuta poklopljena, zatim lagano promiješajte vilicom. Prebacite u veliku zdjelu i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu ili pokrijte i ostavite na hladnom do 3 dana.
  4. U maloj posudi za mjerenje pomiješajte protisnuti češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, ocat, ¼ žličice soli i papar. Kušajte, dodajte još soli ako smatrate da treba. Stavite na stranu.
  5. Ako su vam krastavci širi od 2 cm, prerežite ih po dužini na pola. Narežite krastavce i dodajte ih u zdjelu s kvinojom. 
  6. Rotkvice operite i narežite na tanke ploške. Dodajte kvinoji.
  7. Prelijte dressing preko salate i dobro promiješajte. 
  8. Ubacite metvicu i kopar i kušajte, dodajte još limuna, octa, soli ili papra ako smatrate da je salati potrebno. Okusi će postati suptilniji kako salata odstoji. 
  9. Narežite ili izmrvite feta sir i posipajte po vrhu salate. 
  10. Poslužite salatu prelivenu dodatnom kapljicom maslinovog ulja i velikim prstohvatom soli (po želji).

Najbolje ju je pojesti u roku od sat ili dva, dok je menta svježa i zelena, ali ostatke možete čuvati u hladnjaku 1 ili 2 dana.

Izvor: Pinterest

Napomene

Kako salata odstoji, kvinoja će upiti okus i vlagu, pa ćete je htjeti ponovno kušati prije posluživanja, dodajući još komponenti vinaigrette-a kako biste pojačali okuse ako je potrebno.

Ova salata se dobro uklapa i sa raznim drugim sastojcima poput:

 

Izvor naslovne fotografije: Pinterest


 

#RECEPTI #SALATA #KVINOJA #KRASTAVAC

Preporučeni sadržaj