Krastavci su tijekom ljeta jedno od najpopularnijih povrća, a volimo ih iz više razloga. Šalica krastavaca sadrži otprilike oko 14 kalorija, sastoji se od 96% vode i odličan je za hidrataciju, a prepun je i vitamina poput A, B i C. Najviše C vitamina nalazi se u kori pa ga umjesto guljenja, jednostavno dobro operite.
Volimo ga dodati u vodu, koktele, sve vrste salata i kao prilog mnogim jelima. Kako bi krastavac učinili još uzbudljivijim pripremili smo jednu laganu, i malo drugačiju, ljetnu salatu koju trebate isprobati.
Izvor: Pexels
Hranjiva vegetarijanska salata
Ova vegetarijanska salata može biti glavno jelo ili ju možete poslužiti i kao prilog. Kako bi salata imala više proteina u nju smo dodali kvinoju koja je poznata po tome što ima više proteina od većina žitarica.
Kombinirajte to s hrpom fitonutrijenata i vlakana iz svježeg povrća, maslinovim uljem punim dobrih masti i više proteina iz feta sira, ova salata čini visoko hranjivo glavno jelo.
Recept za salatu od kvinoje i krastavaca s fetom, koprom i mentom
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje
- 1 ¾ šalice vode
- Sol i papar
- 2 velika češnja češnjaka, oguljena i stavljena kroz prešu ili mljevena
- ¼ šalice maslinovog ulja, plus dodatak za prelijevanje
- 3 žlice svježeg, procijeđenog soka od limuna
- 1 žlica bijelog octa
- 2-3 krastavca srednje veličine
- 1 manja vezica rotkvica
- ¼ šalice nasjeckanih listova mente (više po ukusu)
- ¼ šalice nasjeckanog kopra (još po ukusu)
- 100 g fete
Izvor: Pexels
Upute:
- Očistite kvinoju pod hladnom vodom (najbolje u cjedilu, miješajući s prstima). Ispirite dok voda ne postane bistra i dobro ocijedite.
- Stavite ispranu kvinoju u veliki lonac s 1 ¾ šalice vode i pola žličice soli. Pustite kvinoju da zakuha, zatim poklopite i smanjite vatru. Kuhajte dok se sva voda ne upije i kvinoja ne postane mekana.
- Isključite vatru i pustite da odstoji 5-10 minuta poklopljena, zatim lagano promiješajte vilicom. Prebacite u veliku zdjelu i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu ili pokrijte i ostavite na hladnom do 3 dana.
- U maloj posudi za mjerenje pomiješajte protisnuti češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, ocat, ¼ žličice soli i papar. Kušajte, dodajte još soli ako smatrate da treba. Stavite na stranu.
- Ako su vam krastavci širi od 2 cm, prerežite ih po dužini na pola. Narežite krastavce i dodajte ih u zdjelu s kvinojom.
- Rotkvice operite i narežite na tanke ploške. Dodajte kvinoji.
- Prelijte dressing preko salate i dobro promiješajte.
- Ubacite metvicu i kopar i kušajte, dodajte još limuna, octa, soli ili papra ako smatrate da je salati potrebno. Okusi će postati suptilniji kako salata odstoji.
- Narežite ili izmrvite feta sir i posipajte po vrhu salate.
- Poslužite salatu prelivenu dodatnom kapljicom maslinovog ulja i velikim prstohvatom soli (po želji).
Najbolje ju je pojesti u roku od sat ili dva, dok je menta svježa i zelena, ali ostatke možete čuvati u hladnjaku 1 ili 2 dana.
Izvor: Pinterest
Napomene
Kako salata odstoji, kvinoja će upiti okus i vlagu, pa ćete je htjeti ponovno kušati prije posluživanja, dodajući još komponenti vinaigrette-a kako biste pojačali okuse ako je potrebno.
Ova salata se dobro uklapa i sa raznim drugim sastojcima poput:
- kalamata masline
- slanutak (može svježi ili pečen u pećnici)
- cherry rajčice
- ukiseljeni crveni luk ili ljutika
- svježi peršin ili bosiljak
Izvor naslovne fotografije: Pinterest