Osim što u pripremi poznatih meksičkih jela koristimo raznolikost okusa i namirnica, ona su vrlo prilagodljiva svakom ukusu, stoga svatko može složiti kombinaciju koja mu najbolje odgovara. Začini i ljuti okusi specifičnost su ove kuhinje, a meksička jela često nude i zanimljive kombinacije tekstura okusa.
Umaci ili salse također su jedna od zanimljivosti koja nudi posebno bogatstvo okusa. Nekoliko najpoznatijih umaka su razne vrste salse uglavnom napravljene od čili papričica, rajčice, avokada i začina, a tradicionalno se koriste kao prilog uz mesna jela, uz tortilje ili kao preljev za tacose ili burritos. Guacamole umak također je dio tradicijske meksičke kuhinje, a priprema se od zrelih avokada, soka limete i začina.
U nastavku otkrijte kako napraviti najukusniji guacamole umak.
Recept za ukusan guacamole umak
Sastojci:
- 1 zreli avokado
- 1 limeta (može i limun)
- Sol
- 1 luk
- Korijander
- Čili po želji
Izvor: Unsplash
Priprema:
- Avokado prerežite na pola, izvadite mu košticu i unutrašnju mesnu teksturu stavite u zdjelu. Usitnite ga štapnim mikserom sve dok ne dobijete gustu kremastu teksturu
- Iscjedite sok jedne limete ili limuna kako biste dobili blagu kiselost specifičnu za ovaj umak. Ovaj kiselkasti sok pomaže održati trajnost avokada kako ne bi prebrzo oksidirao.
- Na kraju dodajte soli po želji, a dodatno možete koristiti malo korijandera i čilija i usitnjenog luka, kako biste dobili bogat okus savršen za prilagođavanje brojnim jelima.
- Poslužite guacamole umak uz tortilja čips (nachose), tacose ili uz jednostavna jela poput mesa ili ribe na grillu.
- Konzumirajte ga svježeg jer avokado jako brzo oksidira i izgubi svoju specifičnu zelenu boju.
Izvor naslovne fotografije: Unsplash