Dio blagdana je iza nas, dio je ispred. Teško da znamo koji je dan, ali znamo da moramo nešto pojesti, iako smo puni još od Badnjaka. Tražimo nešto brzo, lagano nutritivno i praktično za ručak, uz namirnice koje su lako dostupne i koje možda već imamo kod kuće. Ovo je interblagdanski tjedni meni sa 7 ideja za ručak, uključujući trikove kako iskoristiti ostatke i uštedjeti vrijeme.
Ponedjeljak: pečena piletina s povrćem
Započnite tjedan jednostavnim obrokom. Pečena piletina s krumpirom, mrkvom, lukom i celerom pravi je klasik.
Komadiće piletine začinite s maslinovim uljem, soli, paprom i začinskim biljem (timijan, ružmarin). Povrće nasjeckajte, začinite i rasporedite oko piletine. Pecite na 200 °C oko 45 minuta.
Utorak: tortilje s piletinom i povrćem
Ostaci od ponedjeljka pretvaraju se u brzinski ručak.
U tortilju stavite nasjeckanu piletinu od jučer, svježu salatu, kukuruz iz konzerve i malo grčkog jogurta ili majoneze. Zamotajte i poslužite!
Srijeda: krem juha od bundeve s hrskavim kruhom
Topla i hranjiva juha idealna je za hladne dane, a tikvu ćete pronaći u svakom dućanu u ovo vrijeme. U naš postojeći recept, možete dodati i mrkvu. Okusi se super slažu.
Četvrtak: tjestenina s tunom i limunom
Ovaj obrok je brz i jednostavan, idealan za ovaj tjedan kada nam se više ne da puno vremena biti u kuhinji (nakon proteklog kad smo jednostavno morali pripremiti barem šest vrsta kolača).
Skuhajte tjesteninu i okladite ju. Nakon toga u nju ubacite komade tune, svježe krastavce, slanutak iz konzerve, cherry rajčice, malo soka od limuna, maslinovog ulja, začina i tahinija. U tjesteninu dodajte svježi peršin ili bosiljak.
Petak: pečena riba s blitvom i krumpirom
Idealan recept ako se i u vašem kućanstvu petkom jede isključivo riba – jedan brz i zdrav obrok koji unosi dašak Mediterana u vaš tjedan. Filete bijele ribe (npr. oslić ili brancin) začinite i pecite u pećnici 20 minuta. Skuhajte blitvu i krumpir, začinite maslinovim uljem i češnjakom. Ovdje svakako savjetujemo i čašu vina.
Subota: zapečeni njoki s povrćem
Za vikend se malo razmazite toplim i zasitnim obrokom. Skuhajte njoke i pomiješajte ih s umakom od rajčice i povrća (tikvica, paprika, šampinjoni). Posložite u vatrostalnu posudu, pospite sirom i zapecite.
Nedjelja: rižoto s povrćem i ostacima ribe
Ako imate ostatke ribe od petka, iskoristite ih za lagani rižoto. U tavi pržite luk i češnjak, dodajte rižu i postepeno dolijevajte povrtnu juhu ili onu koju tradicionalno pripremate nedjeljom (pileća, goveđa). Ubacite grašak, mrkvu i ostatke ribe, pa kuhajte dok riža ne omekša. Umjesto ribe, možete se poslužiti i piletinom ili tofuom.
Ako se koji od ovih dana odlučite da na komad kruha samo bacite dvije žlice francuske salate i komad šunke, apsolutno vas razumijemo. Opustite se, blagdani su!
Izvor naslovne fotografije: Pexels