MENU

Tjedni meni za jednu osobu: Brzi i jednostavni recepti za svaki dan

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 22. prosinca 2024.

Živite sami i ne da vam se kuhati, ne znate koje količine koristiti i kako se snaći u receptima koji su za “cijelu obitelji”? Evo jedan tjedni meni i za vas, nismo vas zaboravile!

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 22. prosinca 2024.

Jedno je kuhati za cijelu obitelj, a drugo je kuhati samo za sebe. Sve ima svoje mane i prednosti. Dok kuhate za puno ljudi, imate pritisak da sve ispadne dobro, a dok kuhate samo za sebe nemate volje, jer kao, samo ćete vi jesti, zašto da se trudite i smišljate toplu vodu. 

Eto, piše vam osoba koja živi sama i uživa u spremanju delicija sama za sebe. Ok, ako ćemo iskreno, kako koji dan. Nije da sam svaki dan inspirirana. Ali smatram da je bitno počastiti se tu i tamo ukusnim domaćim jelom. 

Zašto ne biste uzeli vremena i spremili malu “gozbu” samo za sebe? 

Disclaimer: i u ovim receptima smo pazile da su brzi, ukusni i zanimljivih okusa. Nitko ne želi provesti pola dana u kuhinji, bilo da kuhate samo za sebe, obitelj, prijatelje ili pola susjedstva.  Ali opet, želite se kvalitetno hraniti i paziti da ne jedete samo brzu hranu, onu smrznutu iz dućana ili pak naručivati nešto iz restorana svaki dan. Evo popis mojih omiljenih single porcija i brzinskih recepata za nutritivni ručak.

Izvor: Pexels

Ponedjeljak

Kao velikoj ljubiteljici rajčica, nema mi do shakshuke. A vrlo je lako dozirati porciju taman da imate za ručak i za neku polu večeru malo kasnije u danu. 

Dakle na maslinovo ulje stavite nasjeckanu polovicu ljubičastog luka, jedan mladi luk i jedan veći češanj češnjaka. Kada sve omekša, ubacite u to jednu limenku sjeckanih rajčica (pelata), sol, papar, origano, žlicu šećera. Kada umak bude dovoljno gust, u tavi napravite kuhačom dvije “rupe” i u njih ubacite sirova jaja. Poklopite poklopcem i držite na laganoj vatri oko 8 minuta. Jaje se kuha u umaku, ali bitno je da žumanjak ostane tekući, tako da nemojte pretjerati. Na kraju u tavu ubacite Grana Padano ili neki drugi polutvrdi sir po izboru i na vrh bacite svježeg bosiljka. Sa strane kao salatu poslužite rikolu, super se slaže uz shakshuku. 

Izvor: Pexels

Utorak

Utorak mi je dan za prokulice. Namirnicu koju sam izbjegavala skoro 25 godina života, sve dok ju nisam isprobala u ovoj dobitnoj kombinaciji. Prokulice kuhate u vodi ili još bolje, pečete u pećnici (prerežite ih na pola) i kombinirajte s rižom preprženom na soja sosu i mladom luku te posebno prženom pancetom i jajem na oko. Ovdje je recept koji mi je za vrijeme studentskih dana bio omiljeni go to. 

Detaljniji recept je OVDJE.

Izvor: Pexels

Srijeda

Još jedan super single obrok je domaći pesto u kombinaciji s tjesteninom ili njokama. Možete lako odrediti koliko ćete pesta napraviti – nije da ćete uzeti veliku posudu kupovnog i ona vam propadne jer ga ne možete jesti tri dana zaredom. Ovdje ga sami pripremate. Točnije rečeno, miksate. 

Dakle u blender – rikola i baby špinat pola pola (jedna šaka bit će dovoljno za jednu osobu), 6 do 7 listova svježeg bosiljka, šaka oraha ili badema, limunov sok, mala žlica meda, sol, papar, timijan, origano, češanj češnjaka, maslinovo ulje, parmezan. Blendati skupa. Skuhati tjesteninu i dok je još vruća ubaciti pesto na nju. Naknadno dodati narezani avokado i malo feta sira na vrh. Odličan i aromatičan recept. Poslije ga znam čak mazati i na krekere za užinu. 

Izvor: Pexels

Četvrtak

Ovaj članak ne može proći bez omiljenog rice bowl recepta. Najbolje da uzmete unaprijed marinirane kozice koje kratko bacite na tavicu, a možete ih i sirove ubaciti u bowl. Skuhajte rižu i brokulu. Na tavi pržite papriku ili tikvicu narezanu na trakice. Posebno karamelizirajte luk na tavici. Šampinjone suho pržite na tavi i poklopite – samo će pustiti vodu. Na kraju na njih bacite protisnuti češnjak. Dok je riža kuhana, stavite ju u posudicu - bowl i uredno posložite ostatak povrća, kozice i svježi avokado. Nema mi boljeg! Ako uzmete obične kozice, svakako ih sami začinite. Najbolja je kombinacija terijaki umaka, blagog chili umaka i svježeg đumbira.  

Izvor: Privatna arhiva

Petak

Taman kad ste zaboravili na prokulice, možete ih opet iskoristiti na drugačiji način. Opet ih reži na pola i u pećnicu. Prelijte maslinovim uljem, acetom balsamicom, senfom i medom. Dodajte im sjeckane bademe, indijske ili pekan orahe. Peći ih 20 minuta na 200 stupnjeva. Na kraju ubacite sušene brusnice pa u pećnicu na još par minuta.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Lindsay Ostrom (@pinchofyum)

Subota

Već smo jednom rekle da nam je subota dan za pizzu. Ali raditi cijelo tijesto za jednu osobu? Nije nemoguće, ali ipak malo naporno. Zato je ova tortilja pizza super zamjena za ljude koji kuhaju samo za sebe. 

Dakle u papir za pečenje staviti dvije tortilje i gore sve one dodatne koje i inače stavljate. I u pećnicu na 180, na nekih 10 do 15 minuta. Umjesto tortilje možete koristiti i kupovno listano tijesto.

Nedjelja 

Za nedjelju, tradicionalno juha, iako živite sami. Ovog puta to je juha od batata i mrkve. 

Batat, mrkvu i luk nasjeckajte i stavite u lonac s uljem, dodate češnjak, đumbir, korijander. Zalijete sve povrtnim temeljcem i dok sve bude kuhano, usitnite štapnim mikserom, dodajte i žlicu kiselog vrhnja, a ako vam ostane mrkve, složite pomfrit. Da, od mrkve. Narežite ju na tanje trakice i pomiješajte mješavinom ulja, začina i ribanog parmezana. Posložite uredno na papir za pečenje i dodatno pospite parmezanom. Pecite dok ne bude hrskavo. 

Izvor: Privatna arhiva

P.S. isprike na ne tako profesionalnim slikama, ali neka bude autentično. Sva sam ova jela i sama pripremala i isprobala. Neka nisu izgledala „svjetski“ kao ona koja vidite na Instagramu, ali mogu vam sa sigurnošću reći da su bila ukusna. A to je ipak malo bitnije.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #SOLOKUHANJE #IDEJE ZA KUHANJE

Preporučeni sadržaj