MENU

Ako tražite ukusan i lagan ljetni obrok, ova juha od tikvica će vas oduševiti!

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 7. kolovoza 2024.

Kada su u pitanju uskusni i osvježavajući ljetni obroci, uglavnom ne treba puno filozofije. Ljeto je sezona koja obiluje svježim voćem i povrćem, a mnogi uz samo malo truda mogu i sami uzgojiti neke od njih. 

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 7. kolovoza 2024.

Tikvice su svakako jedna od glavnih ljetnih zvijezda na gastro sceni, a mi vam predlažemo da ovaj tjedan isprobate malo drugačije jelo koje može poslužiti kao predjelo ili čak kao lagana večera. Radi se o juhi od tikvica.

Tikvice su vrlo zahvalna namirnica jer je puno mogućnosti za pripremu obroka s njima. Od popularnih popečaka, palačinki s tikvicama, rižota, salate i slično, tikvice su uvijek dobar izbor. Imaju vrlo malo kalorija i izrazito visok udio vode i vlakana što vam može pomoći u cilju održavanja tjelesne težine. Također su vrlo zasitne i sjajnog okusa koji će voljeti gotovo svi.

Pomalo neutralan okus daje im dodatnu prednost i omogućuje da ih kombinirate na puno različitih načina. U nastavku istražite koji sastojci će vam biti potrebni za izradu domaće juhe od tikvica.

Izvor: Pexels

Recept za juhu s tikvicama

Sastojci:

Opcionalno: 1 češanj češnjaka, parmezan i svježi peršin ili bosiljak za dekoraciju.

Izvor: Pexels

Upute:

  1. Tikvice operite, ogulite koru i narežite na kockice.
  2. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na maslinovom ulju 4-5 minuta.
  3. Zatim dodajte kockice tikvica i sve skupa pirjajte još desetak minuta.
  4. Kada se sve sjedini i omekani, dodajte češnjak po želji ili nastavite s temeljcem do vrenja.
  5. Sve zajedno kuhajte otprilike 20 minuta dok smjesa ne postane potpuno homogena i sastojci skroz mekani i raskuhani.
  6. Odmaknite lonac od vatre i dobivenu juhu dodatno usitnite uz štapni mikser. Dodajte vrhnje, sol, papar i željene začine, a zatim vratite na laganu vatru te nastavite s miješanjem još nekoliko minuta.
  7. Ukoliko želite da vam juha bude kremastije teksture, dodajte više vrhnja, a bogatiji okus postići ćete i s malo parmezana.

Dobar tek!

 

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#RECEPTI #JUHA #TIKVICE

Preporučeni sadržaj