MENU

Tjedni meni: ideje za lagane proljetne obroke

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 8. ožujka 2025.

Stigao nam je ožujak, a s njime i ljepše vrijeme, više sunca i buđenje uspavane prirode. Naše misli prirodno lete prema ukusnim sezonskim namirnicama uz koje ćemo strpljivije dočekati proljeće i napraviti fenomenalna lagana jela. Istražite naše prijedloge.

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 8. ožujka 2025.

Znamo i vjerujemo da svi mamageri (i tatageri) često zamišljaju svakodnevicu u kojoj ne gube dragocjene sate razbijajući glavu oko vječnog pitanja: Što danas kuhati? Upravo zato je ovdje naš tjedni meni uz koji ćete se lakše inspirirati (i organizirati).

Ako se dobro pripremite, u hladnjaku vas čekaju sve potrebne namirnice, a vi samo prebacite u petu brzinu i složite savršen, lagan, proljetni ručak

Ako ste roditelji zatrpani obavezama ili netko tko bi radije uživao u proljetnom suncu nego gubio sate u kuhinji, ovo je vodič koji će vam sačuvati zdrav razum. Lagan, sezonski, brz i toliko dobar da ćete poželjeti jesti svaki dan kod kuće. Spremni? Polijećemo!

Izvor: Pexels

Ponedjeljak: Svježa salata s piletinom i hrskavim sjemenkama

Ponedjeljak ne mora biti sinonim za loše raspoloženje i tešku hranu. Osvježite se laganom salatom koja je sve osim dosadna. Pomiješajte baby špinat, rikolu i cherry rajčice s komadićima pečene piletine, preprženim bučinim sjemenkama i dresingom od limuna i maslinovog ulja.

Sastojci:

Priprema:

  1. Piletinu začinite i ispecite na grill tavi ili u pećnici dok ne postane zlatnosmeđa. Narežite na trakice.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte špinat, rikolu, cherry rajčice i piletinu.
  3. Posipajte preprženim bučinim sjemenkama i prelijte dresingom od maslinovog ulja i limunovog soka.
  4. Poslužite odmah!

Bonus savjet: Ispecite veću količinu piletine unaprijed – bit će vam spas u idućim danima.

Izvor: Pexels

Utorak: Rižoto s mladim graškom, mentom i parmezanom

Lagani rižoto koji vrišti proljeće. Mladi grašak, svježa menta i bogati parmezan čine ga kremastim, mirisnim i savršenim za utorak kada vam treba nešto što ne zahtijeva previše truda, ali ipak izgleda kao da ste se potrudili. Ukoliko želite, obogatite rižoto komadićima piletine što vam je ostala od jučerašnje salate.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na maslacu popržite luk dok ne požuti.
  2. Dodajte rižu i pržite minutu dok ne upije masnoću.
  3. Postupno dolijevajte vrući temeljac, neprestano miješajući.
  4. Pred kraj dodajte grašak i kuhajte još par minuta.
  5. Maknite s vatre, umiješajte parmezan i svježu mentu, začinite solju i paprom.
  6. Poslužite toplo.

Mamager trik: Umjesto vode koristite temeljac i dobro promiješajte.

Izvor: Pexels

Srijeda: Curry s tikvicama i kokosovim mlijekom

Lagani, ali aromatični curry s tikvicama, mrkvom i mladim graškom u kremastom umaku od kokosovog mlijeka, đumbira i curry paste. Poslužite s basmati rižom.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju popržite curry pastu i đumbir.
  2. Dodajte tikvice, mrkvu i grašak te pirjajte par minuta.
  3. Ulijte kokosovo mlijeko, začinite solju i paprom te kuhajte 10-ak minuta dok povrće ne omekša.
  4. Poslužite s basmati rižom.

Dodatni savjet: Dodajte svježi korijander za još bolji okus!

Četvrtak: Pečene tikvice punjene ricottom i svježim začinskim biljem

Tikvice prepolovite, izdubite i napunite smjesom od ricotte, svježeg bosiljka, češnjaka i parmezana. Pecite dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu.

Sastojci:

Priprema:

  1. Tikvice prepolovite i izdubite sredinu.
  2. Pomiješajte ricottu, bosiljak, češnjak i parmezan te začinite.
  3. Napunite tikvice smjesom i pecite na 180°C oko 20 minuta.

Savjet: Posipajte s malo limunove korice za dodatnu svježinu!

Izvor: Pexels

Petak: Pečena riba s aromatičnim povrćem

Riba po vašem izboru pečena s mladim krumpirom, šparogama i limunom. Minimalno truda, maksimalan okus!

Sastojci:

Priprema:

  1. Krumpire začinite maslinovim uljem, soli i paprom te pecite 20 min na 200°C.
  2. Dodajte ribu i šparoge, posložite kriške limuna i pecite još 15 min.

Mamager trik: Dodajte grančicu svježeg ružmarina za bogatiji miris!

Izvor: Pexels

Subota: Tjestenina s gamberima i povrćem

Ukoliko vam je ostalo povrća od jučer, nemojte ga baciti. Dodajte ga u tjesteninu s gamberima koja nam je na vikend meniju. Subotom nikada nemamo vremena za kompleksne ručkove jer vječito jurimo privatne obaveze koje ne stignemo odraditi preko tjedna i zato je brzinski, a istovremno hranjiv i ukusan ručak poput tjestenine s gamberima i puno povrća idealan izbor.

Sastojci:

Priprema:

  1. Gambere ispecite na malo maslinovog ulja na tavi.
  2. Tjesteninu skuhajte al dente te ju ocijedite.
  3. Dodajte ju gamberima i povrću te sve zajedno još malo kuhajte dok se sastojci ne sjedine.
  4. Začinite po želji.
Izvor: Pexels

Nedjelja: Domaća proljetna juha s rezancima i hrskavim tostom

Nedjelja uvijek traži comfort food, zato ni ovaj put nećemo preskočiti tradiciju. Skuhajte laganu pileću ili povrtnu juhu sa svježim povrćem i domaćim rezancima. Uz nju poslužite tostirani kruh premazan maslinovim uljem i češnjakom.

Sastojci:

Priprema:

  1. Zakuhajte temeljac, dodajte povrće i kuhajte 10 min.
  2. Ubacite rezance i kuhajte još 5 min.
  3. Kruh tostirajte, prelijte maslinovim uljem i natrljajte češnjakom.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #LAGANIOBROK #BRZI RUČAK #RECEPTI

Preporučeni sadržaj