Znamo i vjerujemo da svi mamageri (i tatageri) često zamišljaju svakodnevicu u kojoj ne gube dragocjene sate razbijajući glavu oko vječnog pitanja: Što danas kuhati? Upravo zato je ovdje naš tjedni meni uz koji ćete se lakše inspirirati (i organizirati).
Ako se dobro pripremite, u hladnjaku vas čekaju sve potrebne namirnice, a vi samo prebacite u petu brzinu i složite savršen, lagan, proljetni ručak.
Ako ste roditelji zatrpani obavezama ili netko tko bi radije uživao u proljetnom suncu nego gubio sate u kuhinji, ovo je vodič koji će vam sačuvati zdrav razum. Lagan, sezonski, brz i toliko dobar da ćete poželjeti jesti svaki dan kod kuće. Spremni? Polijećemo!

Ponedjeljak: Svježa salata s piletinom i hrskavim sjemenkama
Ponedjeljak ne mora biti sinonim za loše raspoloženje i tešku hranu. Osvježite se laganom salatom koja je sve osim dosadna. Pomiješajte baby špinat, rikolu i cherry rajčice s komadićima pečene piletine, preprženim bučinim sjemenkama i dresingom od limuna i maslinovog ulja.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa
- 2 šake baby špinata
- 1 šaka rikole
- 10 cherry rajčica, prepolovljenih
- 2 žlice preprženih bučinih sjemenki
- 3 žlice maslinovog ulja
- Sok 1 limuna
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Piletinu začinite i ispecite na grill tavi ili u pećnici dok ne postane zlatnosmeđa. Narežite na trakice.
- U velikoj zdjeli pomiješajte špinat, rikolu, cherry rajčice i piletinu.
- Posipajte preprženim bučinim sjemenkama i prelijte dresingom od maslinovog ulja i limunovog soka.
- Poslužite odmah!
Bonus savjet: Ispecite veću količinu piletine unaprijed – bit će vam spas u idućim danima.

Utorak: Rižoto s mladim graškom, mentom i parmezanom
Lagani rižoto koji vrišti proljeće. Mladi grašak, svježa menta i bogati parmezan čine ga kremastim, mirisnim i savršenim za utorak kada vam treba nešto što ne zahtijeva previše truda, ali ipak izgleda kao da ste se potrudili. Ukoliko želite, obogatite rižoto komadićima piletine što vam je ostala od jučerašnje salate.
Sastojci:
- 200 g arborio riže
- 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 šalica mladog graška
- 1 mali luk, sitno nasjeckan
- 2 žlice maslaca
- 50 g parmezana, naribanog
- 1 šaka svježe mente, sitno nasjeckane
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Na maslacu popržite luk dok ne požuti.
- Dodajte rižu i pržite minutu dok ne upije masnoću.
- Postupno dolijevajte vrući temeljac, neprestano miješajući.
- Pred kraj dodajte grašak i kuhajte još par minuta.
- Maknite s vatre, umiješajte parmezan i svježu mentu, začinite solju i paprom.
- Poslužite toplo.
Mamager trik: Umjesto vode koristite temeljac i dobro promiješajte.

Srijeda: Curry s tikvicama i kokosovim mlijekom
Lagani, ali aromatični curry s tikvicama, mrkvom i mladim graškom u kremastom umaku od kokosovog mlijeka, đumbira i curry paste. Poslužite s basmati rižom.
Sastojci:
- 1 tikvica, narezana na kockice
- 1 mrkva, narezana na kolutiće
- ½ šalice mladog graška
- 200 ml kokosovog mlijeka (dodajte još po potrebi)
- 1 žlica crvene curry paste
- 1 žličica naribanog đumbira
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
- Skuhana basmati riža za posluživanje
Priprema:
- Na maslinovom ulju popržite curry pastu i đumbir.
- Dodajte tikvice, mrkvu i grašak te pirjajte par minuta.
- Ulijte kokosovo mlijeko, začinite solju i paprom te kuhajte 10-ak minuta dok povrće ne omekša.
- Poslužite s basmati rižom.
Dodatni savjet: Dodajte svježi korijander za još bolji okus!
Četvrtak: Pečene tikvice punjene ricottom i svježim začinskim biljem
Tikvice prepolovite, izdubite i napunite smjesom od ricotte, svježeg bosiljka, češnjaka i parmezana. Pecite dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu.
Sastojci:
- 2 veće tikvice
- 150 g ricotte
- 1 šaka svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog
- 1 režanj češnjaka, protisnut
- 30 g parmezana, naribanog
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Tikvice prepolovite i izdubite sredinu.
- Pomiješajte ricottu, bosiljak, češnjak i parmezan te začinite.
- Napunite tikvice smjesom i pecite na 180°C oko 20 minuta.
Savjet: Posipajte s malo limunove korice za dodatnu svježinu!

Petak: Pečena riba s aromatičnim povrćem
Riba po vašem izboru pečena s mladim krumpirom, šparogama i limunom. Minimalno truda, maksimalan okus!
Sastojci:
- 2 fileta ribe po izboru (losos, oslić, brancin)
- 200 g mladog krumpira, narezanog na polovice
- 1 veza šparoga
- 1 limun, narezan na ploške
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar
Priprema:
- Krumpire začinite maslinovim uljem, soli i paprom te pecite 20 min na 200°C.
- Dodajte ribu i šparoge, posložite kriške limuna i pecite još 15 min.
Mamager trik: Dodajte grančicu svježeg ružmarina za bogatiji miris!

Subota: Tjestenina s gamberima i povrćem
Ukoliko vam je ostalo povrća od jučer, nemojte ga baciti. Dodajte ga u tjesteninu s gamberima koja nam je na vikend meniju. Subotom nikada nemamo vremena za kompleksne ručkove jer vječito jurimo privatne obaveze koje ne stignemo odraditi preko tjedna i zato je brzinski, a istovremno hranjiv i ukusan ručak poput tjestenine s gamberima i puno povrća idealan izbor.
Sastojci:
- 250 g pakiranja zamrznutih gambera
- 150 g tjestenine (mi biramo špagete, ali vi možete odabrati bilo koju drugu vrstu)
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- Pakiranje zamrznutog povrća
- Nekoliko žlica maslinovog ulja
- Začini po želji
Priprema:
- Gambere ispecite na malo maslinovog ulja na tavi.
- Tjesteninu skuhajte al dente te ju ocijedite.
- Dodajte ju gamberima i povrću te sve zajedno još malo kuhajte dok se sastojci ne sjedine.
- Začinite po želji.

Nedjelja: Domaća proljetna juha s rezancima i hrskavim tostom
Nedjelja uvijek traži comfort food, zato ni ovaj put nećemo preskočiti tradiciju. Skuhajte laganu pileću ili povrtnu juhu sa svježim povrćem i domaćim rezancima. Uz nju poslužite tostirani kruh premazan maslinovim uljem i češnjakom.
Sastojci:
- 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 mrkva, nasjeckana
- 1 tikvica, naribana
- 100 g domaćih rezanaca
- 2 kriške kruha
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
Priprema:
- Zakuhajte temeljac, dodajte povrće i kuhajte 10 min.
- Ubacite rezance i kuhajte još 5 min.
- Kruh tostirajte, prelijte maslinovim uljem i natrljajte češnjakom.
Izvor naslovne fotografije: Pexels