MENU

Tko je čovjek koji je inspirirao Gordona Ramsaya? Marco Pierre White stiže na Weekend Food Festival

Autor: Mamager Objavljeno: 5. veljače 2025.

Dolazak Marca Pierrea Whitea na Weekend Food Festival nije samo prilika da ga vidimo uživo, nego i fantastičan trenutak u kojem Hrvatska potvrđuje svoje mjesto na globalnoj gastronomskoj karti. 

Autor: Mamager Objavljeno: 5. veljače 2025.

Weekend Food Festival, najuzbudljiviji gastronomski događaj u regiji, vraća se u Rovinj od 11. do 13. travnja, donoseći vrhunske chefove, inovacije i okuse koji oblikuju budućnost kulinarstva. 

No, jedna vijest ipak nadmašuje sve ostale – dolazak Marca Pierrea Whitea, čovjeka koji je ne samo promijenio gastronomiju, već i stvorio neke od najpoznatijih chefova današnjice.

Izvor: Weekend Food Festival 

Tko je Marco Pierre White i zašto je njegova priča legendarna?

Ako ste ikada gledali Gordona Ramsaya kako urla u kuhinji, znajte da je i on jednom bio mladi kuhar pod palicom Whitea – i jedini kojem je mentor bacio tanjur tjestenine u lice! 

Marco Pierre White postao je najmlađi chef s tri Michelinove zvjezdice, a njegova knjiga White Heat i danas je nezaobilazno štivo za svakog ozbiljnog kuhara. Osim što je redefinirao fine dining, White je rock zvijezda kulinarstva – neukrotiv, beskompromisan i potpuno predan zanatu.

Savršenstvo na tanjuru bio je njegov imperativ, a ipak na vrhuncu svoje karijere napustio je restoransku scenu i buntovnički odbacio sva priznanja institucija vrativši zvjezdice. Mentorirao je najveće kulinarske zvijezde, uključujući Gordona Ramsaya, Phila Howarda i Hestona Blumenthala, a njegova knjiga White Heat smatra se biblijom vrhunskih chefova. 

Dolazak Marca Pierrea Whitea u Rovinj prilika je za domaću i regionalnu publiku da iz prve ruke sazna tko je čovjek koji je inspirirao generacije chefova i promijenio sliku kulinarstva.

Domaći chefovi Mate Janković i Tom Gretić ne skrivaju oduševljenje

„Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam početkom '90-ih uzeo u ruke njegovu knjigu White Heat – shvatili smo tada da kuharstvo nije samo francuska sterilna brigada, već i gerila i gusarstvo. Fasciniralo me kako je sve okrenuo naglavačke, pratio sam ga godinama. Njegov bunt protiv kuharskog establishmenta, odbijanje zvjezdica – sve je imalo smisla. Definirao me i zauvijek ću mu biti zahvalan“, rekao je Tomislav Gretić, jedan od najistaknutijih domaćih chefova. 

Izvor: Weekend Food Festival 

O inspirativnom utjecaju Marca Pierre Whitea na gastronomsku scenu nadovezao se i Mate Janković, chef i vlasnik restorana Sol.

Marco Pierre White je čovjek koji je odgojio cijele generacije chefova koji su danas jednako veliki. Prvi je Britanac s tri Michelinove zvjezdice, chef koji je obilježio cijelu jednu etapu gastronomije i ostavio neizbrisiv trag u svijetu gastronomije, istaknuo je Mate Janković koji će u sklopu Weekend Food Festivala u petak, 11. travnja u 18 sati na glavnoj pozornici u staroj Tvornici duhana Rovinj voditi 1 na 1 razgovor s legendarnim chefom.

Izvor: Weekend Food Festival 

Weekend Food Festival - nezaobilazna gourmet destinacija

Weekend Food Festival u tri dosadašnja izdanja razvio se u dinamičnu platformu koja okuplja sve relevantne sudionike u lancu hrane – od vrhunskih domaćih i svjetskih chefova,  stručnjaka iz gastronomije i ugostiteljstva do proizvođača i inovatora, kao i sve zaljubljenike u gastronomiju. 

U proljetnom Rovinju stvorio se prostor za dijalog, razmjenu ideja i istraživanje novih trendova, čineći festival nezaobilaznim mjestom za sve kojima je hrana poslovanje, strast ili način života.

Izvor: Weekend Food Festival 

S misijom da izgradi najuzbudljiviju i najkvalitetniju scenu oko gastronomije, festival kombinira bogat program panela, masterclassova i showcooking radionica, omogućujući posjetiteljima da steknu nova znanja, istraže inovativne ideje i uživaju u vrhunskim doživljajima. 

U protekle tri godine Weekend Food Festival ugostio je neka od najpoznatijih imena domaće i svjetske gastronomije. Na rovinjsku pozornicu stali su Massimo Bottura, chef slavnog restorana Osteria Francescana i Ana Roš koja je slovensku kuhinju dovela u svjetski fokus, kao i inovatori poput Rasmusa Munka, Dabiza Muñoza i Franca Pepea. Prošlogodišnje izdanje donijelo je iznimne nastupe i razgovore chefova poput Alejandra Serrana, Paula Ivića, Matije Bogdana, Hrvoja Zirojevića i mnogih drugih.

Uz bogat edukativni i zabavni program, Weekend Food Festival poznat je i po svojoj expo zoni, u kojoj se izlagači iz Hrvatske i svijeta predstavljaju s najnovijim proizvodima, delicijama, vinima i craft pićima.

Izvor: Weekend Food Festival 

Prilika za sve – od entuzijasta do profesionalaca!

Ovogodišnji festivalski program, za razliku od prijašnjih, nadograđen je i posebno prilagođen različitim posjetiteljima. Tako će profesionalci i stručnjaci imati priliku sudjelovati u ekskluzivnim masterclassovima i radionicama te saznati sve o novim trendovima u gastronomiji. Entuzijasti će uživati u inspirativnim predavanjima i showcooking radionicama, dok će gala večere, koje pripremaju svjetski poznati chefovi, pružiti jedinstveni gastronomski doživljaj. Ugostitelji i predstavnici industrije moći će se povezati s kolegama, razmijeniti ideje i otkriti inovacije koje podižu poslovanje na novu razinu.

Izvor: Weekend Food Festival 

Bilo da ste profesionalac željan novih znanja, entuzijast koji želi naučiti više o lokalnoj kuhinji ili jednostavno želite uživati u okusima Istre, ovaj festival nudi nešto za svakoga.

Ulaznice osigurajte na službenoj web stranici www.weeekendfoodfestival.com, a sve novosti možete pratiti i na službenim FB i IG kanalima.

Izvor naslovne fotografije: Weekend Food Festival 

#WEEKEND FOOD FESTIVAL #GASTRONOMIJA #CHEF #MARCO PIERRE WHITE #ROVINJ #HRVATSKA

Preporučeni sadržaj