Samo veliki ljubitelji sira suosjećaju s nama i znaju da je parmezan skoro ko vegeta, isto se miješa u sve. Dijelimo s vama jedan prejednostavan recept za domaći parmezan, za one dane kada nam se ne da dati 6 eura za blok Grana Padano sira, a opet želimo taj prekrasan okus na svojoj tjestenini, gustoj juhi, pizzi, umaku s mesom – što god nabrojali, parmezan nam paše kao dodatak.
Sastojci:
- 100 grama indijskog oraha
- 30 grama prehrambenog kvasca (a možete i više)
- žličica soli
- malo češnjaka u prahu
Postupak:
- Indijske orahe lagano prepržite na tavi dok ne boju zlatnu boju
- Prebacite ih u blender skupa s prehrambenim kvascem
- Dodajte sol i češnjak u prahu, a kožete dodati i neke dodatne začine koje volite
- Blendajte sve skupa i vaš parmezan je spreman
Ovako pripremljena zamjena za parmezan može stajati 3 do 4 tjedna, a zalihe možete spremiti i u zamrzivač. Brojni food blogeri kunu se u ovaj recept i njegovu sličnost parmezanu. Mi smo ga isprobale i ispao je stvarno dobar! Prehrambeni kvasac nas inače jako podsjeća na parmezan, a volimo ga koristiti jer je pun proteina, vitamina B i minerala!
Dodatna alternativa parmezanu su i sjemenke konoplje.
Nisu zamjene za sir ni tako loše
Što se pak tiče zamjena za sireve općenito, danas ih možete pronaći gotovo svugdje i svakako preporučamo da isprobate različite verzije, pogotovo ako vam smeta laktoza ili općenito izbjegavate mliječne proizvode jer to ne znači da se morate odreći sira (ili barem okusa sira).
Najčešće baze za veganske sireve su indijski oraščići, bademi, kokos, sjemenke suncokreta, soja ili škrob od krumpira i tapioke, najviše zbog teksture, a za okus se koriste već spomenuti nutritivni kvasac, kao i limunov sok, češnjak i različito začinsko bilje. Također, veganski sirevi su često bogati zdravim masnoćama i mineralima, a istovremeno ne sadrže kolesterol i laktozu, što ih čini pogodnim za aspolutno svakog.
Istina je da ništa ne može zamijeniti intenzivnu gorgonzolu, kremasti camembert ili omiljeni cheddar, ali uvijek se isplati isprobati nešto novo i zdravije. Pogotovo ako s time možete eksperimentirati sami u svojoj multitasking i multifunkcionalnoj kuhinji.
Izvor naslovne fotografije: Pexels