MENU

Hit recept: novogodišnja sarma gotova u pola sata

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 1. siječnja 2025.

Novogodišnji tjedan jednostavno ne može proći bez jednog brzinskog recepta za sarmu – idealnog za svaku multitasking kuhinju.

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 1. siječnja 2025.

Odmah da vam kažemo, ovo nije recept za tradicionalnu rolanu sarmu, već za takozvanu lažnu sarmu. Radi se o jednostavnom i brzom receptu uz kojeg sarmu možete pripremiti u malo više od 30 minuta i sve uz pomoć jednog lonca. Već znate da su nam takvi recepti omiljeni.  

Izvor: Pexels

Da, kada zamislite novogodišnji dan (a kod nekih i Staru godinu) zamislite rolanu sarmu koja se satima lagano krčkala u loncu i koju ste delikatno motali u zelje kako bi dobili savršene loptice. Ali, tradicije su tu da ih (ponekad) malo upgradeamo. Pogotovo kada nemamo vremena.

Možda je ovo prilika da isprobate neke nove tradicije i isprobate naš recept za modernu sarmu. 

Sastojci

Izvor: Pexels

Priprema

  1. Na otopljenu mast bacite sjeckani špek, češnjak i luk. Dinstajte dok ne omekša i luk ne postane proziran.
  2. Dodajte meso i kiseli kupus narezan na kvadratiće. Pomiješajte i odmah dodajte nekuhanu rižu, začine, pasiranu rajčicu i vodu. Sve dobro promiješajte i poklopite. 
  3. Kuhajte na jačoj vatri oko 30ak minuta
  4. Koristite svježi peršin za dekoraciju i pire krumpir ili tostirani kruh za prilog.

Ovu lažnu sarmu jedete kao varivo. Nema onih “smotuljaka” na tanjuru, ali kad razmislite malo bolje, tako i onako svaku sarmu odmah narežete nožem čim ju stavite na tanjur

Ovaj recept vam zapravo olakšava i pripremu i jelo. Samo će sada biti teže pratiti tko je pojeo koliko sarmica.  

Što se tiče esencijalnog dijela ovog recepta, odnosno zelja, mi nekako preferiramo varaždinsko zelje. Prilikom pripreme pazite na kiselost. Ako je prejaka, isperite listove s malo vode. 

Dobar tek - i sretna Nova!

Izvor naslove fotografije: Pexels

#RECEPT #SARMA #NOVAGODINA #MULTITASKINGKITCHEN

Preporučeni sadržaj