MENU

Leća umjesto mesa – isprobajte vegansku verziju mesne štruce

Autor: Ela Radić Objavljeno: 8. kolovoza 2024.

Današnji recept dio je veganske prehrane. Naime, radit ćemo mesnu štrucu, ali bez mesa. Umjesto mesa, koristit ćemo leću, koja je u ovoj verziji jela glavni izvor proteina.

Autor: Ela Radić Objavljeno: 8. kolovoza 2024.

Mesna štruca je inače vrlo popularno američko jelo, i teško će se pronaći kod nas. No ako želite isprobati neko novo jelo s puno proteina (da, iako nema mesa), imamo novi recept za vas.

Osim što u ovom receptu leća zamijenjuje meso, u njega ćemo još ubaciti luk, mrkvu i papriku, te ukusnu mješavinu začina koja uključuje kim, čili u prahu i korijander. 

U nastavku provjerite koji su sve sastojci potrebni te okušajte u pripremi ovog ukusnog i zdravog jela.  

Izvor: Pinterest

Recept za vegansku mesnu štrucu

Sastojci: 

Priprema: 

  1. Prvo ćemo isprati leću u velikom mrežastom cjedilu. Zatim ćemo uliti četiri šalice vode u veliki lonac s lećom i malo soli, zakuhati, te smanjiti vatru na nisku. Kuhamo oko 30 minuta ili dok leća ne upije većinu vode i ne postane meka. Potom ćemo leću ocijediti i ostaviti sa strane.  
  2. Pomiješat ćemo brašno od lanenog sjemena i 1/3 šalice vode u manjoj posudi i staviti u hladnjak jer će nam kasnije pomoći će da se štruca poveže.  
  3. Sad ćemo ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva te nauljiti kalup za pogaču. 
  4. U veliku tavu na srednju vatru dodat ćemo pola žlice maslinovog ulja. Kada je ulje vruće, ubacit ćemo češnjak, luk, papriku, mrkvu, jalapeno papričicu i korijander; pirjat ćemo 5-7 minuta ili dok luk ne postane proziran, a mrkva malo omekša.
  5. Sad je red na začinima, a nakon što ih ubacimo, kuhat ćemo još 30 sekundi te prebaciti u veliku zdjelu i staviti na stranu.
  6. Zatim ćemo mikserom ili kuhačom izmiksati oko 2 šalice kuhane leće. Prebacit ćemo ih u zdjelu s pirjanim povrćem, te umiješati preostalu leću zajedno sa zobi, zobenim brašnom i brašnom od lanenih sjemenki s vodom (iz hladnjaka). Dodajemo sol i papar po želji.
  7. Smjesu ćemo staviti u pripremljeni kalup za pogaču, dobro zagladiti kako bismo bili sigurni da se peče ravnomjerno, te pustiti da se peče 45 minuta.
  8. Nakon toga pogaču izvlačimo iz pećnice i pustimo da se hladi 10-15 minuta, a tek je onda vadimo iz posude.
  9. Poslužimo uz pire krumpir.

Dobar tek!

View this post on Instagram

A post shared by Plant Based News (@plantbasednews)

Izvor naslovne fotografije: Pinterest

#RECEPTI #MESNAŠTRUCA

Preporučeni sadržaj