Bundeva, buča, hokaido, muškatna, butternut. Ne znam kako ju vi zovete i u kojem obliku je vama najbolja, ali buča je namirnica koju u jesen jedem minimalno dva puta tjedno.
Jedna od omraženijih stvari mi je kada se umorna vraćam s posla i onda još usput idem do dućana, pa teglim do doma teške vrećice. Ali svejedno odlučim uzeti i tikvu usput, iako je daleko najteža u toj vrećici. Eto, toliko ju volim.
U proteklih par godina isprobala sam stvarno puno recepata s tikvom ili bučom. Radila sam ju u pećnici, kao umak uz tjesteninu, kao prilog, juhu, dodavala je u deserte. Iz mora tih recepata izdvojila su se dva koja jednostavno obožavam i toliko su ukusni i jednostavni da zaslužuju da se proširi malo riječ o njima.
Juha od buče
Prvi recept je cozy comfort juhica, jer jesen nije jesen dok se ova juha ne nađe u tanjuru.
Sastojci
- Jedna manja tikva (butternut je meni osobno najdraža)
- 1 ljubičasti luk
- 3 češnja češnjaka
- Manji komad svježeg đumbira (cca za 2 velike žlice kad se nareže na sitno)
- 1 povrtna kocka
- Chilli pahuljice
- Sol, papar
- Grčki jogurt
- Maslinovo ulje, žlica maslaca
Postupak
- Tikvu ogulite, očistite od koštica i narežite na manje kockice.
- Na tavi rastopite maslac i malo maslinovog ulja. Dinstajte luk dok ne omekša, nakon toga kratko ubacite češnjak i kada počnete osjećati njegov miris, u lonac ubacite i sitno narezani svježi đumbir. Na sve to dodajte chili pahuljica po volji.
- U lonac ubacite nasjeckanu tikvu i zalijte povrtnih temeljcem. Treba biti taman toliko tekućine da prekrije tikvu.
- Kuhajte na srednjoj vatri sve dok tikva skroz ne omekša.
- Sklonite s vatre i prebacite u blender ili usitnite štapnim mikserom.
- Vratite na vatru i po potrebi posolite i popaprite (probajte prije jer povrtna kocka u sebi sadrži dosta začina)
- Poslužite s grčkim ili tekućim jogurtom, par kapi bučinog ulja i preprženim kruhom, dvopekom ili grisinima.
Slatki kruh od buče
Daleko, ali ono najdalje, najdraži jesenski desert je ovaj slatki kruh s bučom. Sočan, mirisan, ukusan i što je najvažnije, jednostavan za pripremiti.
Sastojci
- 300 grama pirea ob buče
- 200 grama mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
- 2 žličice pumpkin spice začina ili cimeta
- 2 žlice meda
- 2 jaja
- 100 grama maslaca
- 1 dl soka od naranče
- Korica 1 naranče
- Orasi, bademi, lješnjaci po želji
Postupak
- Pripremite pire od buče. Ogulite ju, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok skroz ne omekša pa ju usitnite vilicom.
- U posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sol, narančinu koricu i pumpkin spice ili cimet. Jako dobar pumpkin spice možete pronaći u Harissi.
- U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke - pire od bundeve (čekajte da se malo ohladi), med, jaja, otopljeni maslac i sok od naranče.
- Dodajte mokre sastojke suhima i dobro pomiješajte (bit će lagano tekuće).
- Kada je smjesa homogena dodajte unutra sjemenke ili orašasto voće po želji.
- Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Smjesu ulijte u kalup za kruh koji ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom, ili na kalup stavite papir za pečenje.
- Pecite 30 minuta (isprobajte tako što ćete čačkalicu ubosti u tijesto na kraju pečenja, ako čačkalica izađe suha, kruh je spreman).
- Poslužite s maslacem od kikirikija, lješnjaka ili domaćim džemom od malina, za doručak, večeru ili užinu.
Naša je preporuka da uvijek pokušate konzumirati i kupovati namirnice koje su trenutno u sezoni, tako da nemojte da ova jesen prođe, a da se bundeva ne nađe na vašem stolu. Nemojte da propadne ako ste ju izrezbarili povodom Noći vještica i stavili na prozor na jednu noć. Ubacite ju u lonac i uživajte u njenom okusu.
Izvor naslovne fotografije: Pexels