MENU

Jedemo sezonski: bundeva u slatkoj i slanoj verziji

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 8. studenog 2024.

Ako je ikada idealno vrijeme za recepte s bundevom, onda je to sada. Isprobajte ju u slatkoj i slanoj verziji. Mi i dalje ne možemo odlučiti koja nam je verzija draža.

recepti s bundevom
Autor: Ivana Radić Objavljeno: 8. studenog 2024.

Bundeva, buča, hokaido, muškatna, butternut. Ne znam kako ju vi zovete i u kojem obliku je vama najbolja, ali buča je namirnica koju u jesen jedem minimalno dva puta tjedno. 

Jedna od omraženijih stvari mi je kada se umorna vraćam s posla i onda još usput idem do dućana, pa teglim do doma teške vrećice. Ali svejedno odlučim uzeti i tikvu usput, iako je daleko najteža u toj vrećici. Eto, toliko ju volim. 

U proteklih par godina isprobala sam stvarno puno recepata s tikvom ili bučom. Radila sam ju u pećnici, kao umak uz tjesteninu, kao prilog, juhu, dodavala je u deserte. Iz mora tih recepata izdvojila su se dva koja jednostavno obožavam i toliko su ukusni i jednostavni da zaslužuju da se proširi malo riječ o njima

Izvor: Pexels

Juha od buče

Prvi recept je cozy comfort juhica, jer jesen nije jesen dok se ova juha ne nađe u tanjuru.

Sastojci

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli GRACE TAYLOR (@gracetaylorr19)

Postupak

  1. Tikvu ogulite, očistite od koštica i narežite na manje kockice.
  2. Na tavi rastopite maslac i malo maslinovog ulja. Dinstajte luk dok ne omekša, nakon toga kratko ubacite češnjak i kada počnete osjećati njegov miris, u lonac ubacite i sitno narezani svježi đumbir. Na sve to dodajte chili pahuljica po volji.
  3. U lonac ubacite nasjeckanu tikvu i zalijte povrtnih temeljcem. Treba biti taman toliko tekućine da prekrije tikvu.
  4. Kuhajte na srednjoj vatri sve dok tikva skroz ne omekša.
  5. Sklonite s vatre i prebacite u blender ili usitnite štapnim mikserom.
  6. Vratite na vatru i po potrebi posolite i popaprite (probajte prije jer povrtna kocka u sebi sadrži dosta začina)
  7. Poslužite s grčkim ili tekućim jogurtom, par kapi bučinog ulja i preprženim kruhom, dvopekom ili grisinima. 
Izvor: Pexels

Slatki kruh od buče

Daleko, ali ono najdalje, najdraži jesenski desert je ovaj slatki kruh s bučom. Sočan, mirisan, ukusan i što je najvažnije, jednostavan za pripremiti. 

Sastojci

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ZELENJAVA (@zelenjava_)

Postupak

  1. Pripremite pire od buče. Ogulite ju, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok skroz ne omekša pa ju usitnite vilicom.
  2. U posudi pomiješajte suhe sastojke -  brašno, prašak za pecivo, sol, narančinu koricu i pumpkin spice ili cimet. Jako dobar pumpkin spice možete pronaći u Harissi. 
  3. U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke -  pire od bundeve (čekajte da se malo ohladi), med, jaja, otopljeni maslac i sok od naranče. 
  4. Dodajte mokre sastojke suhima i dobro pomiješajte (bit će lagano tekuće). 
  5. Kada je smjesa homogena dodajte unutra sjemenke ili orašasto voće po želji. 
  6. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Smjesu ulijte u kalup za kruh koji ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom, ili na kalup stavite papir za pečenje.
  7. Pecite 30 minuta (isprobajte tako što ćete čačkalicu ubosti u tijesto na kraju pečenja, ako čačkalica izađe suha, kruh je spreman). 
  8. Poslužite s maslacem od kikirikija, lješnjaka ili domaćim džemom od malina, za doručak, večeru ili užinu.

Naša je preporuka da uvijek pokušate konzumirati i kupovati namirnice koje su trenutno u sezoni, tako da nemojte da ova jesen prođe, a da se bundeva ne nađe na vašem stolu. Nemojte da propadne ako ste ju izrezbarili povodom Noći vještica i stavili na prozor na jednu noć. Ubacite ju u lonac i uživajte u njenom okusu. 

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#RECEPTI #SEZONSKAPREHRANA #BUNDEVA

Preporučeni sadržaj