MENU

Kako napraviti čokoladnu tortu bez bijelog brašna: jednostavni vodič

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 23. prosinca 2024.

Čokoladna torta jedna je od najomiljenijih slastica diljem svijeta, mogli bi reći klasik u svijetu deserata. Ovo je recept za jednu koju ćete moći jesti bez grižnje savjesti jer ne sadrži bijelo brašno, ni rafinirani šećer.

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 23. prosinca 2024.

Uvijek sam mislila da za napraviti tortu treba biti slastičarski ekspert i da ako ne pogodiš sve savršeno u gram da će se torta raspasti čim podigneš kalup. Nije da mi se u prošlosti nije dogodilo nešto slično, pa smo tortu kod kuće jeli žlicom. Ali evo, sad kad se sjetim, i to je postala zabavna uspomena. Svi oko stola, svatko sa svojom žlicom i jedemo tatinu rođendansku tortu iz kalupa. 

Torte nas čine sretnima jer ih većinom povezujemo uz slavlja, proslave rođendana, posebne prigode ili jednostavne trenutke uživanja, čak i onda kada ne ispadnu savršeno.

Ali uz ovaj recept vam garantiram uspjeh! Torta je zdrava, kremasta, ne previše, ali opet dovoljno slatka. I jednostavna za pripremu! Doslovno sve što želite od torte.

Izvor: Pexels

Potrebni sastojci

Biskvit (suhi sastojci)

Biskvit (mokri sastojci)

Ganache glazura

Dodatno

Izvor: Pexels

Postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite kalup za tortu (promjera 20-22 cm) i obložite papirom za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte zobeno brašno, bademovo brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol, odnosno sve suhe sastojke.
  3. U drugoj zdjeli umutite jaja, dodajte bademovo mlijeko, javorov sirup, kokosovo ulje i vaniliju.
  4. Polako umiješajte suhe sastojke u mokre, pazeći da ne ostanu grudice.
  5. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.
  6. Pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
  7. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa, a za to vrijeme bacite se na pripremu ganache glazure
  8. Nasjeckajte tamnu čokoladu i stavite je u zdjelu.
  9. Zagrijte kokosovo mlijeko iz konzerve do vrenja, zatim prelijte preko čokolade.
  10. Ostavite 5 minuta, a zatim miješajte dok ne dobijete glatku kremu.
  11. Premažite ohlađeni biskvit čokoladnim ganacheom i ukrasite bobičastim voćem, orasima ili kokosovim pahuljicama po želji.
Izvor: Pexels

Kao i u svakom receptu, postoje i dodatni trikovi, koje vam neke kuharice neće otkriti kako vam kolač ne bi ispalo savršen kao njima. Ali ne i kod Mamager recepata, mi smo otvorena knjiga/kuharica.

Dakle, ako želite dodatnu sočnost, prelijte biskvit s nekoliko žlica svježe iscijeđenog soka od naranče prije nanošenja ganachea. Ako pak želite gušću kremu, ostavite ganache da odstoji u hladnjaku 20-30 minuta prije nanošenja.

Možete koristiti druga biljna mlijeka ili brašna (npr. heljdino ili rižino), okus će i dalje biti fantastičan. Isto tako, za dodatnu aromu torte umjesto običnih mljevenih zobenih pahuljica za brašno, možete samljeti i domaću granolu i kojoj smo već pisale. Samo nabavite dobar blender. 

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#MULTITASKINGKITCHEN #ČOKOLADA #ČOKOLADNATORTA #ZDRAVI RECEPT

Preporučeni sadržaj