Uvijek sam mislila da za napraviti tortu treba biti slastičarski ekspert i da ako ne pogodiš sve savršeno u gram da će se torta raspasti čim podigneš kalup. Nije da mi se u prošlosti nije dogodilo nešto slično, pa smo tortu kod kuće jeli žlicom. Ali evo, sad kad se sjetim, i to je postala zabavna uspomena. Svi oko stola, svatko sa svojom žlicom i jedemo tatinu rođendansku tortu iz kalupa.
Torte nas čine sretnima jer ih većinom povezujemo uz slavlja, proslave rođendana, posebne prigode ili jednostavne trenutke uživanja, čak i onda kada ne ispadnu savršeno.
Ali uz ovaj recept vam garantiram uspjeh! Torta je zdrava, kremasta, ne previše, ali opet dovoljno slatka. I jednostavna za pripremu! Doslovno sve što želite od torte.
Potrebni sastojci
Biskvit (suhi sastojci)
- 200 g zobenog brašna (ili samljevenih zobenih pahuljica)
- 50 g bademovog brašna
- 50 g kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
Biskvit (mokri sastojci)
- 3 velika jaja
- 150 ml bademovog mlijeka (ili drugog biljnog mlijeka)
- 100 ml javorovog sirupa ili meda
- 80 ml kokosovog ulja (otopljenog)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Ganache glazura
- 150 g tamne čokolade (min. 70 % kakaa)
- 150 ml kokosovog mlijeka (iz konzerve)
Dodatno
- Svježe bobičasto voće, nasjeckani orašasti plodovi ili kokosove pahuljice za ukras
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite kalup za tortu (promjera 20-22 cm) i obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte zobeno brašno, bademovo brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol, odnosno sve suhe sastojke.
- U drugoj zdjeli umutite jaja, dodajte bademovo mlijeko, javorov sirup, kokosovo ulje i vaniliju.
- Polako umiješajte suhe sastojke u mokre, pazeći da ne ostanu grudice.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.
- Pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite biskvit da se potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa, a za to vrijeme bacite se na pripremu ganache glazure
- Nasjeckajte tamnu čokoladu i stavite je u zdjelu.
- Zagrijte kokosovo mlijeko iz konzerve do vrenja, zatim prelijte preko čokolade.
- Ostavite 5 minuta, a zatim miješajte dok ne dobijete glatku kremu.
- Premažite ohlađeni biskvit čokoladnim ganacheom i ukrasite bobičastim voćem, orasima ili kokosovim pahuljicama po želji.
Kao i u svakom receptu, postoje i dodatni trikovi, koje vam neke kuharice neće otkriti kako vam kolač ne bi ispalo savršen kao njima. Ali ne i kod Mamager recepata, mi smo otvorena knjiga/kuharica.
Dakle, ako želite dodatnu sočnost, prelijte biskvit s nekoliko žlica svježe iscijeđenog soka od naranče prije nanošenja ganachea. Ako pak želite gušću kremu, ostavite ganache da odstoji u hladnjaku 20-30 minuta prije nanošenja.
Možete koristiti druga biljna mlijeka ili brašna (npr. heljdino ili rižino), okus će i dalje biti fantastičan. Isto tako, za dodatnu aromu torte umjesto običnih mljevenih zobenih pahuljica za brašno, možete samljeti i domaću granolu i kojoj smo već pisale. Samo nabavite dobar blender.
Izvor naslovne fotografije: Pexels