Božić je često sinonim za stres: pretrpan kalendar, lista poklona, kuhanje kasno navečer kad djeca zaspu i osjećaj da si uvijek kasniš. Ali što ako odlučimo reći „dosta“ pretrpanim stolovima i rasporedima? Što ako blagdanski ručak ne mora biti maraton, nego trenutak?
Koncept comfort fooda ususret blagdanima dobiva novu dimenziju. To nije više samo toplo jelo nakon dugog dana, nego i obrok koji nosi zen u tanjuru, bez kalorijskog koeficijenta stresa. A kaže se da je vrijeme provedeno oko stola presudno za emocionalno zdravlje obitelji.

U Zagrebu, već u listopadu, Placa Catering odlučio je pokazati kako blagdani mogu izgledati - bez panike. Stolovi prekriveni mini zalogajima, miris cimeta, dekoracije i roast beef - sve u sklopu najranijeg i najzanimljivijeg božićnog domjenka u gradu.
Činjenica da blagdanska atmosfera ne mora biti posljedica histerije nego planiranja, otvara prostor za razmišljanje kako i kod kuće možete transformirati ručak u ritual.
Analogija je jasna: kao što catering tvrtka otvara sezonu ranije kako bi ljudi imali vremena planirati, vi unaprijed možete osmisliti meni koji je jednostavan, ali bogat okusom te tako preuzeti kontrolu nad stolom, a ne da on preuzme vas.

Comfort food za moderno obiteljsko okupljanje
Tradicionalni božićni ručak (kao i priprema istog) često izgleda kao prava bitka: pečenje koje traje cijeli dan, višeslojna jela, nervoza u zraku. Ipak nova definicija comfort fooda ide korak dalje:
- Kremasti umaci s minimalnim sastojcima i maksimalnim efektom
- Dekonstruirana jela: poznati okusi u novoj formi (npr. roast beef u mini verziji)
- Brza priprema, ali s umjetničkim štihom: npr. ručno rađene štrukle ili tart s bundevom i kozjim sirom kao na Placinom meniju.
- Mindful serviranje: hrane koliko je dovoljno, a ljudi koliko je važno.
Znanstvene studije o obiteljskim obrocima pokazuju da je zajednički obrok povezan s višom razinom zadovoljstva i osjećajem povezanosti. Dakle, ručak koji daje, a ne uzima vrijeme, stvarno vrijedi.

Ideja i recept: Mini tart s kremom od bundeve, orasima i kozjim sirom
Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 300 g bundeve (pečene i pasirane)
- 100 g kozjeg sira
- 50 g sjeckanih oraha
- Maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Lisnato tijesto razvaljaj i nareži
- Nanesite kremu od bundeve, dodajte komadiće kozjeg sira i posipajte orasima.
- Pecite 15 minuta dok rubovi ne postanu zlatni.
- Za kraj, stavite kap maslinovog ulja i po želji, grančicu timijana.
- Instant comfort food, minimalan trud.

Comfort food u malo drugačijem izdanju sugerira upravo to: manje “moram”, više “želim”. I imajte na umu ono što nam je i Placa Catering pokazao: da blagdani ne moraju krenuti u prosincu i s panikom. Mogu početi unaprijed, s planom, ukusom i smiješkom.
Tako i vaš božićni meni ne mora biti maraton, nego ugodna opuštena večera za pamćenje.
Na tanjuru i u srcima.
Izvor naslovne fotografije: Placa Catering











