Ako je suditi po temperaturama i mirisu u zraku – ljeto je stvarno gotovo. Dani su kraći, kiša češća, a sezona grijanja već je počela (i da, opet nas je iznenadila). Zato je pravo vrijeme da se ugrijemo i iznutra – uz jela koja ne samo da su zasitna i hranjiva, nego i ona koja mirišu na dom, deku i onaj osjećaj “sve je ok”.
Ovaj Comfort food tjedni meni posvećen je upravo tome: toplim, kremastim, rustikalnim jelima koja vraćaju energiju i smiruju dušu.
Ponedjeljak: Gulaš od leće i povrća
Savršen početak tjedna – bogat, aromatičan i pun biljnih proteina. Leća je prava jesenska zvijezda, lako probavljiva i zasitna.
Sastojci:
- 1 šalica crvene leće
- 1 luk
- 2 mrkve
- 1 režanj češnjaka
- 1/2 korijena celera
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica origana
- 1 konzerva rajčice
- 1 l povrtnog temeljca
Priprema:
- Na malo maslinovog ulja prodinstajte luk, mrkvu i celer.
- Dodajte češnjak, začine i kratko propirjajte.
- Ubacite leću, rajčicu i temeljac, kuhajte 25 minuta dok se ne zgusne.
- Po želji dodajte žlicu grčkog jogurta prilikom serviranja.

Utorak: Zapečeni krumpir s mljevenim mesom i sirom
Ono starinsko jelo “na žlicu i na vilicu” koje svi vole. Sočno, toplo i taman pikantno.
Sastojci:
- 600 g krumpira
- 400 g mljevenog mesa (miješanog)
- 1 luk
- 1 jaje
- 100 g sira (gauda ili cheddar)
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- sol, papar, origano
Priprema:
- Skuhajte krumpir u kori, ogulite i narežite na ploške.
- Na tavi ispržite luk i meso, dodajte začine.
- Slažite slojeve: krumpir, meso, sir, pa opet krumpir.
- Prelijte vrhnjem, pospite ostatkom sira i pecite 25 min na 200 °C.

Srijeda: Rižoto s gljivama i parmezanom
Klasični comfort food u jesenskom ruhu – kremasti rižoto s mirisnim šumskim gljivama.
Sastojci:
- 250 g arborio riže
- 300 g gljiva (šampinjoni, vrganji ili mješavina)
- 1 luk
- 50 g maslaca
- 1 l povrtnog temeljca
- 50 g parmezana
- maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Na maslacu dinstajte luk, dodajte gljive i pirjajte 10 min.
- Dodajte rižu, miješajte dok ne postane staklasta.
- Ulijevajte temeljac po malo, stalno miješajući.
- Kad je rižoto kremast, dodajte parmezan i žlicu maslaca.

Četvrtak: Piletina u senf umaku s medom
Slatko-slani umak koji paše uz sve – piletinu, rižu, krumpir, čak i povrće. Idealno jelo za cijelu obitelj.
Sastojci:
- 4 pileća filea
- 2 žlice senfa (dijon)
- 1 žlica meda
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol, papar
Priprema:
- Na ulju prepržite piletinu do zlatne boje.
- U zdjelici pomiješajte senf, med i vrhnje, prelijte preko mesa.
- Kuhajte još 5–7 min dok se umak ne zgusne.
- Poslužite uz rižu ili pire od batata.

Petak: Pasta s kremastim umakom od pečene tikve
Jesenski twist na klasičnu tjesteninu. Tikva u umaku daje divnu boju i kremastu teksturu, bez previše vrhnja.
Sastojci:
- 250 g tjestenine (penne ili fusilli)
- 300 g pečene tikve (butternut ili hokaido)
- 1 češanj češnjaka
- 100 ml mlijeka ili biljnog napitka
- 50 g parmezana
- maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Tikvu ispecite u pećnici dok ne omekša.
- U blenderu izmiksajte s češnjakom, mlijekom i parmezanom.
- Umak kratko zagrijte, dodajte tjesteninu i promiješajte.
p.s. ako vam djeca inače “ne vole” tikvu, ovaj umak će je pretvoriti u nešto što će tražiti i drugi put.

Subota: Salata od kvinoje i pečenog povrća
Lagani, ali hranjivi ručak za subotu – kad želimo nešto zdravo, ali bez previše kuhanja.
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje
- 1 tikvica, 1 paprika, 1 mrkva
- 100 g feta sira
- maslinovo ulje, limun, sol, papar
Priprema:
- Povrće ispecite u pećnici 20 min na 200 °C.
- Kvinoju skuhajte po uputama.
- Pomiješajte sve sastojke, dodajte feta sir i limunov sok.

Nedjelja: Apple crumble – točka na tjedan
Bez deserta, nema pravog comfort food tjedna, pa vama ostavljamo ideju na nedjelju, a mi vam donosimo jedan desert.
Topla, mirisna kombinacija jabuka, cimeta i hrskavih mrvica – idealna uz popodnevnu kavu.
Sastojci:
- 4 jabuke
- 1 žličica cimeta
- 2 žlice smeđeg šećera
- 100 g zobenih pahuljica
- 50 g maslaca
- 2 žlice meda
Priprema:
- Jabuke narežite, pomiješajte s cimetom i šećerom, stavite u posudu za pečenje.
- Pomiješajte zob, med i maslac, rasporedite po jabukama.
- Pecite 25 minuta na 190 °C, dok ne porumeni.

Jesen je godišnje doba kada comfort food postaje naša mala emocionalna podrška u tanjuru. Ovaj tjedni meni donosi upravo to: toplinu, jednostavnost i okuse koji griju.
Jer ponekad je najbolji način da preživimo ponedjeljak upravo tanjur toplog gulaša i osjećaj da smo (barem na trenutak) usporili.
Izvor naslovne fotografije: Pexels