Free cookie consent management tool by TermsFeed Generator
MENU

Comfort food tjedan: 7 toplih, kremastih, rustikalnih jela koja vraćaju energiju

Autor: Mamager Objavljeno: 10. listopada 2025.

Kad vani zahladi, grijanje škripi, a dani postanu kraći, nema ništa bolje od tanjura toplog, mirisnog jela koje grije iznutra – dobrodošli u Mamager Comfort food tjedan!

Autor: Mamager Objavljeno: 10. listopada 2025.

Ako je suditi po temperaturama i mirisu u zraku – ljeto je stvarno gotovo. Dani su kraći, kiša češća, a sezona grijanja već je počela (i da, opet nas je iznenadila). Zato je pravo vrijeme da se ugrijemo i iznutra – uz jela koja ne samo da su zasitna i hranjiva, nego i ona koja mirišu na dom, deku i onaj osjećaj “sve je ok”.

Ovaj Comfort food tjedni meni posvećen je upravo tome: toplim, kremastim, rustikalnim jelima koja vraćaju energiju i smiruju dušu.

Ponedjeljak: Gulaš od leće i povrća

Savršen početak tjedna – bogat, aromatičan i pun biljnih proteina. Leća je prava jesenska zvijezda, lako probavljiva i zasitna.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na malo maslinovog ulja prodinstajte luk, mrkvu i celer.
  2. Dodajte češnjak, začine i kratko propirjajte.
  3. Ubacite leću, rajčicu i temeljac, kuhajte 25 minuta dok se ne zgusne.
  4. Po želji dodajte žlicu grčkog jogurta prilikom serviranja.
Izvor: Pexels

Utorak: Zapečeni krumpir s mljevenim mesom i sirom

Ono starinsko jelo “na žlicu i na vilicu” koje svi vole. Sočno, toplo i taman pikantno.

Sastojci:

Priprema:

  1. Skuhajte krumpir u kori, ogulite i narežite na ploške.
  2. Na tavi ispržite luk i meso, dodajte začine.
  3. Slažite slojeve: krumpir, meso, sir, pa opet krumpir.
  4. Prelijte vrhnjem, pospite ostatkom sira i pecite 25 min na 200 °C.
Izvor: Pexels

Srijeda: Rižoto s gljivama i parmezanom

Klasični comfort food u jesenskom ruhu – kremasti rižoto s mirisnim šumskim gljivama.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na maslacu dinstajte luk, dodajte gljive i pirjajte 10 min.
  2. Dodajte rižu, miješajte dok ne postane staklasta.
  3. Ulijevajte temeljac po malo, stalno miješajući.
  4. Kad je rižoto kremast, dodajte parmezan i žlicu maslaca.
Izvor: Pexels

Četvrtak: Piletina u senf umaku s medom

Slatko-slani umak koji paše uz sve – piletinu, rižu, krumpir, čak i povrće. Idealno jelo za cijelu obitelj.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na ulju prepržite piletinu do zlatne boje.
  2. U zdjelici pomiješajte senf, med i vrhnje, prelijte preko mesa.
  3. Kuhajte još 5–7 min dok se umak ne zgusne.
  4. Poslužite uz rižu ili pire od batata.
Izvor: Pexels

Petak: Pasta s kremastim umakom od pečene tikve

Jesenski twist na klasičnu tjesteninu. Tikva u umaku daje divnu boju i kremastu teksturu, bez previše vrhnja.

Sastojci:

Priprema:

  1. Tikvu ispecite u pećnici dok ne omekša.
  2. U blenderu izmiksajte s češnjakom, mlijekom i parmezanom.
  3. Umak kratko zagrijte, dodajte tjesteninu i promiješajte.

p.s. ako vam djeca inače “ne vole” tikvu, ovaj umak će je pretvoriti u nešto što će tražiti i drugi put.

Izvor: Pexels

Subota: Salata od kvinoje i pečenog povrća

Lagani, ali hranjivi ručak za subotu – kad želimo nešto zdravo, ali bez previše kuhanja.

Sastojci:

Priprema:

  1. Povrće ispecite u pećnici 20 min na 200 °C.
  2. Kvinoju skuhajte po uputama.
  3. Pomiješajte sve sastojke, dodajte feta sir i limunov sok.
Izvor: Pexels

Nedjelja: Apple crumble – točka na tjedan

Bez deserta, nema pravog comfort food tjedna, pa vama ostavljamo ideju na nedjelju, a mi vam donosimo jedan desert.

Topla, mirisna kombinacija jabuka, cimeta i hrskavih mrvica – idealna uz popodnevnu kavu.

Sastojci:

Priprema:

  1. Jabuke narežite, pomiješajte s cimetom i šećerom, stavite u posudu za pečenje.
  2. Pomiješajte zob, med i maslac, rasporedite po jabukama.
  3. Pecite 25 minuta na 190 °C, dok ne porumeni.
Izvor: Pexels

Jesen je godišnje doba kada comfort food postaje naša mala emocionalna podrška u tanjuru. Ovaj tjedni meni donosi upravo to: toplinu, jednostavnost i okuse koji griju.
Jer ponekad je najbolji način da preživimo ponedjeljak upravo tanjur toplog gulaša i osjećaj da smo (barem na trenutak) usporili.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #COMFORT FOOD #JESEN #RECEPTI

Preporučeni sadržaj