Ako postoji jedno “gorivo” bez kojeg kuća ujutro ne funkcionira – to je kava. Ona mala šalica na početku dana nije samo ritual, nego i trenutak u kojem mama ima svojih 5 minuta mira prije nego što krene školska užurbanost, poruke na poslu i ostali kaos. Zato na Svjetski dan kave slavimo ovaj napitak koji je osvojio svijet.
Kava – od zrna do šalice
Kava raste na zimzelenom grmu Coffea, a plodovi kave zapravo su crvene bobice, poznate kao “coffee cherries”. Unutra se kriju dvije sjemenke – ono što mi zovemo zrna kave. Nakon berbe, zrna se suše, prže i melju – a sve to utječe na konačan okus u šalici.

Najpoznatije vrste su:
- Arabica – aromatična, blaža, s više voćnih i cvjetnih nota.
- Robusta – snažnija, s više kofeina i gorkastim okusom.
Legenda kaže da je kavu otkrio pastir Kaldi u Etiopiji kad je primijetio da njegove koze skaču puno veselije nakon što bi pojele bobice kave. Danas se kava uzgaja u više od 70 zemalja, a Brazil, Vijetnam i Kolumbija vodeći su proizvođači.
Kratka povijest kave
Prva kavana otvorena je u 15. stoljeću u Jemenu, a u 17. stoljeću kava dolazi u Europu i ubrzo postaje popularno piće intelektualaca, umjetnika i trgovaca. Beč, Venecija i Istanbul razvili su kulturu kavana kakvu poznajemo i danas – mjesta na kojima se pije, priča i planira svijet.

Blagodati kave
Umjerena konzumacija kave (2–3 šalice dnevno) povezuje se s brojnim benefitima:
- poboljšava fokus i koncentraciju
- bogata je antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala
- može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti
- podiže raspoloženje
Ali zapamtite: zadnji kofein popijte najkasnije 6 sati prije spavanja, jer u suprotnom može ometati kvalitetu sna. Dakle, ako idete u krevet u 23 h, zadnja kava neka bude do 17 h.
Koliko kave je previše?
Stručnjaci kažu da je gornja granica oko 400 mg kofeina dnevno – što otprilike odgovara 3–4 šalice kave. Ipak, osjetljivost varira – nekome i jedna popodnevna kava poremeti san, dok drugi mogu popiti espresso u 21 h i spavati kao bebe.

Matcha, yerba mate i ostale alternative
U vremenu kada matcha latte, yerba mate, crni i zeleni čajevi postaju sve popularniji kao “zdravije” alternative, mi u Mamageru kažemo – hvala, ali ne hvala. Volimo i njih, ali nema do real deal turske kave ujutro. Onaj miris, onaj prvi gutljaj – to je tradicija i navika koju ništa ne može zamijeniti.
Specialty kave u Zagrebu – Mamager favoriti
Ako ste kavoljubac koji voli isprobavati nove okuse, Zagreb je pun specialty coffee mjesta. Neka naša must-try su:
- Cogito Coffee – domaći brend poznat i van Hrvatske, s kavama iz Etiopije, Kostarike, Kolumbije…
- Eli’s Caffe – pionir specialty scene, radi od 2005. i još uvijek oduševljava.
- Quahwa – raj za sve koji žele probati egzotične arome i alternativne metode pripreme.
- Monocycle Coffee – mali, ali s vrhunskom kavom i naglaskom na održivost.
Recepti: kava za doručak, ručak i desert
Znamo da kavu pijete, ali ste li je probali jesti? Evo tri recepta s kojima kavu možete doživjeti na potpuno novi način – od keksa za doručak, preko glavnog jela, do torte za desert. Bio bi red da, povodom proslave, isprobate barem jedan od ovih recepata.
1. Coffee cookies (za doručak ili uz popodnevnu kavu)
Hrskavi keksi s blagim okusom kave – taman da se umaču u cappuccino.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 80 g šećera
- 1 jaje
- 2 žlice instant kave (otopljene u žlici vode)
- 1 žličica praška za pecivo
Priprema:
- Miksajte omekšali maslac i šećer, dodajte jaje i kavu.
- Ubacite brašno i prašak za pecivo, zamijesite tijesto.
- Oblikujte kuglice, pecite 12 min na 180 °C.
2. Torta od kave (za popodnevni desert)
Kremasta torta koja spaja kavu i mascarpone – podsjeća na tiramisu, ali u torta verziji.
Sastojci:
- 200 g piškota
- 300 ml jake crne kave (ohlađene)
- 500 g mascarponea
- 200 ml vrhnja za šlag
- 100 g šećera u prahu
- kakao u prahu za posip
Priprema:
- Umutite mascarpone, šlag i šećer u kremu.
- Piškote kratko umačite u kavu i slažite u kalup.
- Premažite kremom, ponovite slojeve.
- Završite kremom i pospite kakaom. Ohladite barem 3 sata.

3. Goveđi steak s kavom i začinima (za ručak ili večeru)
Neobična kombinacija – marinada od kave daje mesu bogat, zemljani okus i nevjerojatnu aromu.
Sastojci:
- 2 goveđa odreska (ribeye ili ramstek)
- 100 ml jake crne kave
- 2 žlice sojinog umaka
- 1 žlica meda
- 1 češanj češnjaka
- svježi timijan, papar
Priprema:
- Pomiješajte kavu, sojin umak, med, nasjeckani češnjak i timijan.
- U toj marinadi ostavite meso barem 2 sata.
- Ispecite odreske na jakoj tavi 3–4 min sa svake strane.
- Poslužite uz pire od batata ili povrće iz pećnice.
Proslavite i vi svjetski dan kave!
Kava je trenutak pauze, ritual, društveni običaj i mala dnevna sreća. Bilo da ste tim turske, espressa ili flat white kave, ona je tu da nas digne kad padnemo.
A ako je probate u kolačićima, torti ili čak uz steak – vidjet ćete da je još svestranija nego što ste mislili. Samo ne preporučujemo da ih sva tri jedete u istom danu (osim ako ste na ozbiljnoj kofeinskoj misiji).
Fun fact za kraj: druga najprodavanija roba na svijetu, odmah iza nafte, je – kava. Ako vam se čini da bez nje ne možete – niste jedini, cijeli svijet je u istom klubu.
Izvor naslovne fotografije: Pexels