Free cookie consent management tool by TermsFeed Generator
MENU

Danas slavimo svjetski dan kave: sve što možda niste znali o kavi (i 3 genijalna recepta koja morate probati)

Autor: Mamager Objavljeno: 1. listopada 2025.

Bez obzira pijete li je u miru ili na brzinu, kava je za mnoge od nas onaj prvi i najvažniji ritual dana – a povodom Svjetskog dana kave, vrijeme je da joj odamo počast kakvu zaslužuje.

Autor: Mamager Objavljeno: 1. listopada 2025.

Ako postoji jedno “gorivo” bez kojeg kuća ujutro ne funkcionira – to je kava. Ona mala šalica na početku dana nije samo ritual, nego i trenutak u kojem mama ima svojih 5 minuta mira prije nego što krene školska užurbanost, poruke na poslu i ostali kaos. Zato na Svjetski dan kave slavimo ovaj napitak koji je osvojio svijet.

Kava – od zrna do šalice

Kava raste na zimzelenom grmu Coffea, a plodovi kave zapravo su crvene bobice, poznate kao “coffee cherries”. Unutra se kriju dvije sjemenke – ono što mi zovemo zrna kave. Nakon berbe, zrna se suše, prže i melju – a sve to utječe na konačan okus u šalici.

Izvor: Pexels

Najpoznatije vrste su:

Legenda kaže da je kavu otkrio pastir Kaldi u Etiopiji kad je primijetio da njegove koze skaču puno veselije nakon što bi pojele bobice kave. Danas se kava uzgaja u više od 70 zemalja, a Brazil, Vijetnam i Kolumbija vodeći su proizvođači.

Kratka povijest kave

Prva kavana otvorena je u 15. stoljeću u Jemenu, a u 17. stoljeću kava dolazi u Europu i ubrzo postaje popularno piće intelektualaca, umjetnika i trgovaca. Beč, Venecija i Istanbul razvili su kulturu kavana kakvu poznajemo i danas – mjesta na kojima se pije, priča i planira svijet.

Izvor: Pexels

Blagodati kave

Umjerena konzumacija kave (2–3 šalice dnevno) povezuje se s brojnim benefitima:

Ali zapamtite: zadnji kofein popijte najkasnije 6 sati prije spavanja, jer u suprotnom može ometati kvalitetu sna. Dakle, ako idete u krevet u 23 h, zadnja kava neka bude do 17 h.

Koliko kave je previše?

Stručnjaci kažu da je gornja granica oko 400 mg kofeina dnevno – što otprilike odgovara 3–4 šalice kave. Ipak, osjetljivost varira – nekome i jedna popodnevna kava poremeti san, dok drugi mogu popiti espresso u 21 h i spavati kao bebe.

Izvor: Pexels

Matcha, yerba mate i ostale alternative

U vremenu kada matcha latte, yerba mate, crni i zeleni čajevi postaju sve popularniji kao “zdravije” alternative, mi u Mamageru kažemo – hvala, ali ne hvala. Volimo i njih, ali nema do real deal turske kave ujutro. Onaj miris, onaj prvi gutljaj – to je tradicija i navika koju ništa ne može zamijeniti.

Specialty kave u Zagrebu – Mamager favoriti

Ako ste kavoljubac koji voli isprobavati nove okuse, Zagreb je pun specialty coffee mjesta. Neka naša must-try su:

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Cogito Coffee (@cogitocoffeeroasters)

Recepti: kava za doručak, ručak i desert

Znamo da kavu pijete, ali ste li je probali jesti? Evo tri recepta s kojima kavu možete doživjeti na potpuno novi način – od keksa za doručak, preko glavnog jela, do torte za desert. Bio bi red da, povodom proslave, isprobate barem jedan od ovih recepata.

1. Coffee cookies (za doručak ili uz popodnevnu kavu)

Hrskavi keksi s blagim okusom kave – taman da se umaču u cappuccino.

Sastojci:

Priprema:

  1. Miksajte omekšali maslac i šećer, dodajte jaje i kavu.
  2. Ubacite brašno i prašak za pecivo, zamijesite tijesto.
  3. Oblikujte kuglice, pecite 12 min na 180 °C.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Weekly Cookie - Tuần này bánh gì? (@weeklycookie.vn)

2. Torta od kave (za popodnevni desert)

Kremasta torta koja spaja kavu i mascarpone – podsjeća na tiramisu, ali u torta verziji.

Sastojci:

Priprema:

  1. Umutite mascarpone, šlag i šećer u kremu.
  2. Piškote kratko umačite u kavu i slažite u kalup.
  3. Premažite kremom, ponovite slojeve.
  4. Završite kremom i pospite kakaom. Ohladite barem 3 sata.
Izvor: Pexels

3. Goveđi steak s kavom i začinima (za ručak ili večeru)

Neobična kombinacija – marinada od kave daje mesu bogat, zemljani okus i nevjerojatnu aromu.

Sastojci:

Priprema:

  1. Pomiješajte kavu, sojin umak, med, nasjeckani češnjak i timijan.
  2. U toj marinadi ostavite meso barem 2 sata.
  3. Ispecite odreske na jakoj tavi 3–4 min sa svake strane.
  4. Poslužite uz pire od batata ili povrće iz pećnice.

Proslavite i vi svjetski dan kave!

Kava je trenutak pauze, ritual, društveni običaj i mala dnevna sreća. Bilo da ste tim turske, espressa ili flat white kave, ona je tu da nas digne kad padnemo.

A ako je probate u kolačićima, torti ili čak uz steak – vidjet ćete da je još svestranija nego što ste mislili. Samo ne preporučujemo da ih sva tri jedete u istom danu (osim ako ste na ozbiljnoj kofeinskoj misiji).

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli We all love coffee (@wealllovecoffee)

Fun fact za kraj: druga najprodavanija roba na svijetu, odmah iza nafte, je – kava. Ako vam se čini da bez nje ne možete – niste jedini, cijeli svijet je u istom klubu.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#KAVA #SVJETSKI DAN KAVE #MAMAGER #RECEPTI

Preporučeni sadržaj