Jeste li ikada razmišljali o tome koliko hrane tjedno bacite? Jer joj je prošao rok, jer ju niste dobro skladištili ili ste zaboravili da ste ju uopće kupili. Ne znamo za vas, ali znamo za Hrvate općenito.
Prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u Hrvatskoj se godišnje po glavi stanovnika baci 71 kilogram hrane.
Ako je i vas mama učila da je grijeh bacati hranu (ok, možete ili ne morate biti religiozni, ali citiram mamu) ili se samo osjećate stvarno loše kada nešto skupo platite pa onda poslije bacite, možda je vrijeme da se potrudite učiti kako iskoristiti ostatke hrane.
Za početak, ako vam je od prethodnog kuhanja ostalo hrane, jednostavno ju spremite u hladnjak i sljedeći dan servirajte kao obrok ili barem međuobrok, uz recimo, novi prilog.
U nastavku donosimo još korisnih ideja o tome kako prenamijeniti višak od kuhanja ili kako iskoristiti svježe namirnice kojima ističe rok valjanost.
Povrće koje se smežuralo u hladnjaku
Znate ono, pojedete pola paprike u sendviču i zaboravite na ostatak, sve dok se jadna ne smežura? Ovo je naša ideja. Uzmite sve to povrće, narežite ga, začinite i pecite u pećnici. Nakon toga da možete ili poslužiti uz neki prilog i salatu ili ga ubaciti u blender i pripremiti ukusnu umak za njoke, tjesteninu ili čak gustu juhu.
Previše kuhanog mesa
Od viška kuhanog mesa možete u par koraka napraviti ukusnu domaću paštetu. Dovoljno je samo u sjeckalicu staviti meso, češnjak, limunov sok, peršin, soli i papar po želji i žličicu senfa ili krem sira. Ali nemojte da vam onda i ta pašteta stoji danima. Isto tako, višak kuhanog mesa možete dodati u varivo od mahuna ili kelja.
Ono kad ne znaš mjeru za tjesteninu za jednu osobu
Je li vam se ikada dogodilo da ste uspjele skuhati savršenu količinu tjestenine? Osobno, mislim da je skoro pa nemoguće. Srećom pa se višak tjestenine i riže najlakše pretvori u novo jelo. Za tjesteninu je dovoljno samo pripremiti brzinski umak od rajčice, pesto ili npr. bolonjez, a od riže napravite slasne kuglice.
Isto tako, ostatku tjestenine i riže možete dodati sezonsko povrće koje imate u frižideru, slanutak te napravite dresing po želji, npr. od jogurta kojemu uskoro ističe rok trajanja.
Uvenula salata
Ako se u vašem hladnjaku nađe salata koja je malo uvenula, rikola koja malo dulje stoji ili špinat koji više nije onako fino hrskav - i dalje ima načina da ih pripremite i uživate u okusu. Za početak, operite salatu u hladnoj vodi, dodajte ju u blender s malo začina, orašastih plodova (nije bitno kojih), malo limunovog soka i češnjaka te maslinovog ulja. Od te salate začas možete dobiti ukusni umak za tjestetinu ili namaz za kruh, ako napravite gušću smjesu.
Sto lica krumpira
Ako vam je ostalo viška krumpira kojeg ste već skuhali, a niste ga pojeli, možete ga narezati i za sljedeći dan pripremiti hladnu salatu s lukom ili ga spremiti u hladnjak pa sljedeći dan napraviti pire ili čak pripremiti domaće njoke i spremiti ih u škrinju. Ako ste ekstra inspirirane i pune volje za kuhanje, tu su i knedle.
Ali kuhani krumpir je i super baza koje možete koristiti za vege polpete, od kelja, tikvice ili tune.
Višak juhe nikad nije višak
Višak juhe uvijek možete koristiti kao temeljac za variva ili rižoto. Odmah ćete osigurati i intenzivniji okus jelu. Isto tako, juhu možete i zamrznuti pa pojesti par dana poslije.
Smeđe banane koje nitko ne voli u novom ruhu
Znate one banane koje izbjegavate u supermarketu? E baš one, lagano smeđe, savršene su za napraviti sočan banana bread ili palačinke od banana i zobenih pahuljica. Možete ju i narezati i spremiti u zamrzivač pa koristiti za smoothie.
Male promjene
Činjenica je da nije realno očekivati da nikada više nećete baciti baš ništa od namirnica. Ali svakako vas pozivam da se potrudite i iskoristite ono što imate kod kuće ili ono što neće moći još dugo stajati. Stvarno je šteta bacati hranu koju, budimo realni, danas dosta skupo platite. Uključite malo kreativnosti i iskoristite namirnice maksimalno.
Izvor naslovne fotografije: Pexels