Romantična večera za Valentinovo zvuči odlično. No samo dok ne shvatiš da imaš samo 20 minuta između poslovnih mailova, dječjeg tantruma i činjenice da bi radije legala na kauč nego sat vremena stajala uz štednjak. Ipak, to ne znači da romantika mora pasti u drugi plan!
Ali što ako postoji način da Valentinovo u kuhinji ne bude još jedan zadatak na predugačkom popisu, nego prava prilika za povezivanje i trenutak za vas dvoje.

Ljubav kroz hranu (i vino)
Hrana i emocije imaju duboku, povijesnu povezanost. U antropološkom smislu, dijeljenje obroka simbol je zajedništva. Kad se kuha u dvoje, mozak oslobađa oksitocin, hormon povezivanja i povjerenja. To je isti onaj koji se oslobađa tijekom zagrljaja. Znanstvenici sa Harvarda potvrdili su da zajedničko pripremanje hrane povećava osjećaj povezanosti u paru. Drugim riječima – ne radi se samo o tome što jedete, nego s kim i kako.
U tom duhu, Valentinovo ne mora biti večera u preskupom restoranu gdje jedete u polumraku u uštogljenoj atmosferi i kasnije jedva oporavite svoje financije. Prava romantika može biti i u domaćoj kuhinji među začinima, čašama vina i rukama koje se slučajno (ili namjerno) dodiruju dok zajedno kuhate.

Kako multitasking u kuhinji može spasiti Valentinovo
Kuhanje u dvoje nije samo ušteda vremena. To je i mali društveni eksperiment u kojem možete testirati svoje strpljenje, kreativnost i smisao za humor. Jedan reže povrće, drugi miješa umak, oboje se smijete lošim kulinarskim pokušajima i nazdravljate preživljavanju još jednog dana u ovoj ludoj kombinaciji roditeljstva, posla i svakodnevice.
Ali multitasking u kuhinji nije samo podjela posla, nego je način da u isto vrijeme stvarate uspomene, razgovarate o svemu i ničemu, i pritom ne osjećate krivnju što “trošite vrijeme na kuhanje” umjesto na posao.
Samo, ključno je pojednostaviti cijelu stvar. Zaboravite komplicirane recepte s milijun koraka. Fokusirajte se na jela koja su brza, intuitivna i ostavljaju prostora za spontano polijevanje umaka (ili vina) i pokoji poljubac preko kuhinjskog otoka.

Poanta nije u savršenstvu, nego u povezanosti. Zato večeras zatvorite laptop, bacite telefon na tihi mod, otvorite bocu vina i krenite kuhati zajedno. Možda neće ispasti Michelinova večera, ali ako se na kraju večeri smijete i jedete nešto što nije zagorjelo – Valentinovo je uspjelo.
I to je jedini recept koji vam stvarno treba.
U nastavku donosimo valentinovski multitasking recept za večeru gotovu u 20 minuta.

Recept: Kremasta tjestenina s kozicama i limunom – 20 minuta do savršenstva
Zašto ovaj recept?
- Izgleda impresivno, ali se priprema gotovo bez truda
- Brz je i elegantan - pravi multitasking pobjednik
- Sadrži sastojke koji se lako nabavljaju i kombiniraju
- Kozice i limun - savršeni spoj svježine i romantične atmosfere
Sastojci (za dvoje, jer tko kuha za više na Valentinovo?)
- 200 g tjestenine (tagliatelle ili spaghetti su idealni)
- 250 g svježih ili smrznutih kozica (ako su smrznute, samo ih malo otopite pod mlazom tople vode)
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- 1/2 šalice ribanog parmezana
- Sok i korica 1 limuna
- Prstohvat čilija u pahuljicama (za malo strasti)
- Sol i papar po ukusu
- Svježi peršin za dekoraciju

Priprema:
- U veliki lonac stavite slanu vodu i zakuhajte je. Ubacite tjesteninu i kuhajte je prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente.
- Dok voda kipi, ugrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i prstohvat čilija. Kad zamiriše (cca 30 sekundi), ubacite kozice i popržite ih 1-2 minute sa svake strane dok ne postanu ružičaste.
- Kad su kozice gotove, smanjite vatru i ulijte vrhnje za kuhanje. Umiješajte ribani parmezan i sok limuna. Pustite da se krčka 2-3 minute dok se ne zgusne.
- Ocijedite tjesteninu (ali sačuvaj malo vode od kuhanja – tvoj tajni sastojak za bolji umak!). Dodajte je u tavu s umakom i kozicama. Ako treba, dodajte par žlica vode od tjestenine da sve bude fino kremasto.
- Začinite solju i paprom, pospite svježim peršinom i malo limunove korice za ekstra aromu.
Dobar tek i #happyvalentinesday!
Izvor naslovne fotografije: Unsplash