MENU

Ljetni tjedni meni: 7 laganih jela za tjedan bez razmišljanja o tome "što ćemo danas jesti"

Autor: Mamager Objavljeno: 19. srpnja 2025.

U nastavku vam donosimo sedmodnevni ručak plan, s detaljnim receptima koji uključuju sirove kombinacije, hladne salate, voće u slanim jelima i autentične dalmatinske recepte – sve u duhu ljeta.

Autor: Mamager Objavljeno: 19. srpnja 2025.

Ljeto je idealno vrijeme da prehranu osvježimo jelima bogatima sezonskim namirnicama. Kuhanje ne mora biti naporno niti dugo – hladna jela, sirove salate, lagani proteini i povremeni tradicionalni klasici stvaraju savršenu ravnotežu.

Pratite naš Mamager tjedni multitasking meni kako vam nadolazeći tjedan ne bi bio samo niz recepata, već vaša mala kulinarska priča.

Izvor: Pexels

PONEDJELJAK: Dalmatinski brudet s palentom

Za početak, malo dalmatinske klasike, bilo da ste ostali u gradu ili pobjegli na obalu. 

Sastojci (za 4 osobe):

Priprema:

  1. Narežite luk na listiće i pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekša i postane staklast.
  2. Dodajte sitno sjeckani češnjak, rajčicu (ili pelate), koncentrat i lovor. Kuhajte 10 min.
  3. Dodajte ribe očišćene i narezane na komade. Lagano protresite posudu (ne miješajte).
  4. Ulijte vino, smanjite vatru, poklopite i kuhajte 25–30 minuta.
  5. Za palentu: zakuhajte 800 ml posoljene vode, lagano sipajte palentu i miješajte 5–7 minuta.
  6. Poslužite uz brudet.

UTORAK: Lagana salata u zanimljivoj kombinaciji

Ljeti su nam salate svakako go to jela jer ne zahtjevaju puno pripreme i tako su lagane i ukusne. Na linku ispod pronađite recept na naš ljetni favorit. Lubenica, menta, feta i avokado? Sve odjednom? O da.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ana Negoita (@essen_paradies)

SRIJEDA: Soparnik 

Još jedno tradicionalno jelo koje se lako sprema. Možete se čak i poigrati s punjenjem.

Sastojci:

Priprema:

  1. Blitvu očistite, nasjeckajte i lagano posolite. Ostavite 15 min, pa iscijedite višak vode.
  2. Dodajte joj sitno sjeckani češnjak i maslinovo ulje.
  3. Tijesto umijesite od brašna, vode i malo soli – podijelite na dva dijela.
  4. Razvaljajte oba dijela tanko. Na prvi sloj stavite punjenje, pokrijte drugim i spojite rubove.
  5. Pecite 20–25 min na 220°C dok ne porumeni. Na kraju premažite maslinovim uljem.
  6. Režite na rombove i poslužite hladno.

ČETVRTAK: Opet salata - ovaj put s mesom

Ovu smo salatu ljetos pripremile već minimalno 10 puta. Lagano, osvježavajuće i gotovo u trenu. Detaljni recept dostupan je OVDJE

Izvor: Pexels

PETAK: Raw salata s krastavcem i sezamom

U nizu laganih jela, ovdje se našla i viralna krastavac salata.

Sastojci:

Priprema:

  1. Krastavce narežite na tanke trakice guljačem.
  2. Pomiješajte ostale sastojke u zdjeli (osim sezama).
  3. Prelijte preko krastavaca, lagano promiješajte.
  4. Pospite tostiranim sezamom i odmah poslužite.

Ako vam ovo nije dovoljno zasitno (sasvim razumljivo), jelu dodajte komad pečene piletine ili marinirani tofu

Izvor: Pexels

SUBOTA: Tingul 

Ako niste upoznati s dalmatinskim narativom, tingul je dalmatinski gulaš od piletine.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju dinstajte sitno sjeckani luk do zlatne boje.
  2. Dodajte pileće komade, pecite dok ne dobiju boju.
  3. Dodajte pelate, vino, češnjak i začine. Kuhajte poklopljeno 45–60 minuta.
  4. Umak mora biti gust. Poslužite uz pire ili tjesteninu.

NEDJELJA: Renesansni ragù

Da, dobro ste pročitali. Renesansni ragù ili Ragù Bolognese jedan od najpoznatijih recepata na svijetu, a OVDJE se nalazi jedan od najbolje inačice recepta, na svijetu. Talijani odobravaju.

Izvor: Pexels

Uživanje u ljetu nije potpuno bez dobre hrane. Ovaj tjedni jelovnik pruža kombinaciju svježih, tradicionalnih, kreativnih i laganih jela za svaki dan. Prilagodite začine i količine prema vlastitom ukusu, a slobodno mijenjajte proteine ili povrće prema dostupnosti na tržnici. I ne zaboravite – domaće maslinovo ulje, kap vina i šaka svježeg peršina čine čuda za svaki tanjur!

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #MULTITASKINGKITCHEN #LJETO #LJETNIRECEPTI

Preporučeni sadržaj