Kad bi postojao jedan tjedan u godini u kojem multitasking u kuhinji postaje olimpijska disciplina, onda bi to bio tjedan prije Uskrsa.
Uz kombinaciju potrebe da "se sve stigne", pritiska da stol izgleda kao iz Pinterest snova i činjenice da svi doma stalno nešto grickaju – i dobili smo pravi recept za živčani slom. Ili… možete proučiti naš novi tjedni meni koji će vam spasiti živce, vrijeme i blagdansku čaroliju.

Zato smo osmislili pametan, sezonski, preukusan i ultra-praktičan tjedni meni za Uskrsni tjedan. U nastavku otkrijte obroke koje ćete željeti ponoviti i koji traju danima, a istovremeno imaju onaj neodoljivi proljetni hygge feeling.
Ponedjeljak: Varivo od leće s mrkvom i koromačem

Sastojci:
- 200 g crvene ili zelene leće
- 2 mrkve
- 1 manji koromač
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 lovorov list
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol, papar
- 1 l povrtnog temeljca
- Integralni kruh za posluživanje
Priprema:
- Luk, češnjak i mrkvu nasjeckaj na kockice. Koromač tanko nareži.
- U loncu zagrij maslinovo ulje, dodaj luk i prži dok ne postane staklast.
- Dodaj češnjak, mrkvu, koromač, lovor i mljevenu papriku.
- Kratko dinstaj pa dodaj leću i podlij s temeljcem.
- Kuhaj 25–30 min dok leća ne omekša.
- Posoli, popapri i posluži uz tostirani integralni kruh.
Utorak: Quiche s tikvicama i sirom

Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog ili prhkog tijesta
- 2 tikvice
- 150 g sira (gauda, feta ili trapist)
- 3 jaja
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- Maslinovo ulje
- Sol, papar, origano
Priprema:
- Tikvice nareži na tanke ploške, preprži na maslinovom ulju.
- Tijesto raširi u kalup i probuši vilicom.
- Umuti jaja, vrhnje, začine i naribani sir.
- Rasporedi tikvice po tijestu i prelij smjesom.
- Peci na 180 °C oko 35 minuta, dok ne porumeni.
Bonus savjet: Ostatke spremite za hladnjak – iduće jutro su još bolji!
Srijeda: Sendviči s ostatkom quichea + mini salata od rikole

Sastojci:
- Ostatci quichea (narezani na komade)
- 4 integralna peciva ili tostirani kruh
- 1 šalica rikole
- 1 žličica senfa
- 1 žličica meda
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sok 1/2 limuna
- Sol, papar
Priprema:
- Komadiće quichea lagano zagrij.
- Peciva prereži, premaži senfom i ubaci quiche kao punjenje.
- Rikolu začini limunom, maslinovim uljem, medom, soli i paprom.
- Posluži sendvič uz salatu – idealno za brzi ručak.
Četvrtak: Pita s gljivama i porilukom

Sastojci:
- 1 pakiranje kora za savijače
- 400 g gljiva (šampinjoni ili bukovače)
- 1 poriluk
- 2 jaja
- 200 g kiselog vrhnja
- Maslac ili maslinovo ulje
- Sol, papar, timijan
Priprema:
- Gljive i poriluk nasjeckaj i preprži na ulju dok ne omekšaju.
- U zdjeli pomiješaj jaja, vrhnje, začine i ohlađene gljive.
- Slagati kore u nauljeni lim: svaku premazati smjesom, pa opet koru.
- Završi s korom i ostatkom nadjeva. Peci 35 min na 180 °C.
Petak: Rolada od špinata punjena sirom i kuhanim jajima
Estetski wow, a iznenađujuće jednostavno. Kao zelena štruca, ali fancy.

Sastojci za roladu:
- 400 g svježeg špinata (ili 250 g smrznutog, odmrznutog i ocijeđenog)
- 4 jaja
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 žlice glatkog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Sol, papar
Sastojci za nadjev:
- 250 g svježeg sira (npr. skuta ili posni sir)
- 100 g krem sira (npr. ABC, Philadelphia)
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 3 kuhana jaja
- Sol, papar
Subota: Proljetna sarmica od kiselog zelja punjena sezonskim povrćem i bulgurom
Lakša verzija tradicionalne sarme.

Sastojci (za cca 10 sarmica):
- 10 većih listova kiselog zelja
- 150 g bulgura
- 1 mrkva
- 1 tikvica
- 1 manji poriluk (bijeli dio)
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol, papar, peršin
- Po želji: 1 žlica sjeckanih oraha ili sjemenki suncokreta za hrskavost
Za umak (opcionalno):
- 200 ml pasirane rajčice
- 1 režanj češnjaka
- Maslinovo ulje, sol, šećer
Priprema:
- Pripremi listove zelja. Isperi ih u hladnoj vodi ako su jako kiseli i po potrebi ih kratko prokuhaj da omekšaju.
- U kipućoj slanoj vodi skuhaj bulgur (omjer 1:2). Kuhaj oko 10 minuta, zatim ocijedi.
- Mrkvu i tikvicu naribaj, poriluk nareži na kolutiće.
- Na ulju kratko prodinstaj povrće, začini paprikom, solju i paprom. Pomiješaj s kuhanim bulgurom.
- Na svaki list stavi žlicu nadjeva, zamotaj poput klasične sarme.
- Sarmice složi u lonac. Po želji zalij rajčicom pomiješanom s malo češnjaka, soli i maslinovog ulja.
- Kuhaj na laganoj vatri 30–40 minuta, poklopljeno.
- Posluži toplo, uz kiselo vrhnje ili jogurt.
Nedjelja: Janjetina s mladim krumpirom + proljetna salata od rotkvica i graška

Sastojci:
- 1,2 kg janjetine (but ili rebra)
- 1 kg mladih krumpira
- 4 režnja češnjaka
- Grančice ružmarina
- Maslinovo ulje, sol, papar
Za salatu:
- 1 šalica očišćenog graška (kuhanog)
- 1 vezica rotkvica (narezane na tanke kolutiće)
- Sok pola limuna
- Maslinovo ulje, sol, papar, sjeckani peršin
Priprema:
- Janjetinu natrljaj češnjakom, ružmarinom, solju i paprom.
- Posloži u lim zajedno s opranim mladim krumpirima.
- Zalij maslinovim uljem i peci na 200 °C oko 1,5–2 h.
- Povremeno podlijevaj vlastitim sokovima.
Salata:
- Grašak i rotkvice pomiješaj, začini limunom, uljem, soli i peršinom.
- Posluži hladno, kao svjež balans janjetini.
Sretan Uskrs i dobar tek!
Izvor naslovne fotografije: Pexels