MENU

Predblagdanski tjedni meni za Uskrsni tjedan bez stresa

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 12. travnja 2025.

Ako multitasking kitchen nekada ima smisla, onda je to u predblagdansko vrijeme. Tjedan prije velikih blagdana i praznika sve je užurbano i zato smo sastavili meni koji će vas lišiti mozganja i stresa, barem kada je kuhinja u pitanju. Jer nitko ne želi dočekati Uskrs pregoren, prekuhan i s podočnjacima.

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 12. travnja 2025.

Kad bi postojao jedan tjedan u godini u kojem multitasking u kuhinji postaje olimpijska disciplina, onda bi to bio tjedan prije Uskrsa

Uz kombinaciju potrebe da "se sve stigne", pritiska da stol izgleda kao iz Pinterest snova i činjenice da svi doma stalno nešto grickaju – i dobili smo pravi recept za živčani slom. Ili… možete proučiti naš novi tjedni meni koji će vam spasiti živce, vrijeme i blagdansku čaroliju.

Izvor: Pexels

Zato smo osmislili pametan, sezonski, preukusan i ultra-praktičan tjedni meni za Uskrsni tjedan. U nastavku otkrijte obroke koje ćete željeti ponoviti i koji traju danima, a istovremeno imaju onaj neodoljivi proljetni hygge feeling.

Ponedjeljak: Varivo od leće s mrkvom i koromačem

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Luk, češnjak i mrkvu nasjeckaj na kockice. Koromač tanko nareži.
  2. U loncu zagrij maslinovo ulje, dodaj luk i prži dok ne postane staklast.
  3. Dodaj češnjak, mrkvu, koromač, lovor i mljevenu papriku.
  4. Kratko dinstaj pa dodaj leću i podlij s temeljcem.
  5. Kuhaj 25–30 min dok leća ne omekša.
  6. Posoli, popapri i posluži uz tostirani integralni kruh.

Utorak: Quiche s tikvicama i sirom

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Tikvice nareži na tanke ploške, preprži na maslinovom ulju.
  2. Tijesto raširi u kalup i probuši vilicom.
  3. Umuti jaja, vrhnje, začine i naribani sir.
  4. Rasporedi tikvice po tijestu i prelij smjesom.
  5. Peci na 180 °C oko 35 minuta, dok ne porumeni.

Bonus savjet: Ostatke spremite za hladnjak – iduće jutro su još bolji!

Srijeda: Sendviči s ostatkom quichea + mini salata od rikole

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Komadiće quichea lagano zagrij.
  2. Peciva prereži, premaži senfom i ubaci quiche kao punjenje.
  3. Rikolu začini limunom, maslinovim uljem, medom, soli i paprom.
  4. Posluži sendvič uz salatu – idealno za brzi ručak.

Četvrtak: Pita s gljivama i porilukom

Izvor: Pexels

Sastojci:

Priprema:

  1. Gljive i poriluk nasjeckaj i preprži na ulju dok ne omekšaju.
  2. U zdjeli pomiješaj jaja, vrhnje, začine i ohlađene gljive.
  3. Slagati kore u nauljeni lim: svaku premazati smjesom, pa opet koru.
  4. Završi s korom i ostatkom nadjeva. Peci 35 min na 180 °C.

Petak: Rolada od špinata punjena sirom i kuhanim jajima

Estetski wow, a iznenađujuće jednostavno. Kao zelena štruca, ali fancy.

Izvor: Pexels

Sastojci za roladu:

Sastojci za nadjev:

Subota: Proljetna sarmica od kiselog zelja punjena sezonskim povrćem i bulgurom

Lakša verzija tradicionalne sarme. 

Izvor: Pexels

Sastojci (za cca 10 sarmica):

Za umak (opcionalno):

Priprema:

  1. Pripremi listove zelja. Isperi ih u hladnoj vodi ako su jako kiseli i po potrebi ih kratko prokuhaj da omekšaju.
  2. U kipućoj slanoj vodi skuhaj bulgur (omjer 1:2). Kuhaj oko 10 minuta, zatim ocijedi.
  3. Mrkvu i tikvicu naribaj, poriluk nareži na kolutiće.
  4. Na ulju kratko prodinstaj povrće, začini paprikom, solju i paprom. Pomiješaj s kuhanim bulgurom.
  5. Na svaki list stavi žlicu nadjeva, zamotaj poput klasične sarme.
  6. Sarmice složi u lonac. Po želji zalij rajčicom pomiješanom s malo češnjaka, soli i maslinovog ulja.
  7. Kuhaj na laganoj vatri 30–40 minuta, poklopljeno.
  8. Posluži toplo, uz kiselo vrhnje ili jogurt.

Nedjelja: Janjetina s mladim krumpirom + proljetna salata od rotkvica i graška

Izvor: Pexels

Sastojci:

Za salatu:

Priprema:

  1. Janjetinu natrljaj češnjakom, ružmarinom, solju i paprom.
  2. Posloži u lim zajedno s opranim mladim krumpirima.
  3. Zalij maslinovim uljem i peci na 200 °C oko 1,5–2 h.
  4. Povremeno podlijevaj vlastitim sokovima.

Salata:

  1. Grašak i rotkvice pomiješaj, začini limunom, uljem, soli i peršinom.
  2. Posluži hladno, kao svjež balans janjetini.

Sretan Uskrs i dobar tek!

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #USKRS #BLAGDANSKA JELA #RECEPTI #MULTITASKINGKITCHEN

Preporučeni sadržaj