MENU

Riješite se ovisnosti o slatkom uz ovih 5 zdravih deserata

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 17. veljače 2025.

Muči vas ovisnost o slatkom? Donosimo odlične recepte za jednostavne i zdrave recepte koji će utažiti želju za slatkim, na zdravi način!

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 17. veljače 2025.

Svi mi imamo svoje “poroke”. Neki od najčešćih su naravno alkohol i cigarete. Nekima je to kladionica, nekima pak previše kofeina. Moj porok? Apsolutno i jedino – slatkiši u svim svojim okusima i oblicima. Znate ono kad se fino najedete i baš ste siti, ali tijelo vam “traži” još nešto slatko. I jednostavno vam je prirodno da u danu morate pojesti barem pola čokolade, ili keks, ma bilo što, samo da je slatko. 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Michelle Alexander | Artist (@mishimooodesigns)

Ne znam službene podatke, ali po mom mišljenju, ovisnost o slatkom je jedna od težih, a ironično, najlakše se na nju navučete. A opet, koliko sam čula i čitala, samo dva tjedna bez rafiniranog šećera donosi listu benefita za naše tijelo i zdravlje. 

Kako bih vas motivirala, prvo malo o tome. 

Izvor: Pexels

Što se događa u tijelu kada ne unosimo šećer?

Ovisno o tome koliko “izdržite”, benefiti šećerne apstitencije su sve bolji i bolji.

Izvor: Pexels

Naravno, nije potrebno u potpunosti izbjegavati apsolutno sve što ima i notu slatkoće, postoje i neki zdraviji oblici prirodnih šećera koje možete unositi. Također, nismo baš pobornice apsolutnih zabrana i odricanja, hedonisti u nama nam to ne dopuštaju. Zato smo se potrudile pronaći recepte za zdrave verzije deserata koje ćete konzumirati bez grižnje savjesti, a koji će ipak utažiti onu dosadnu želju za slatkim. 

Brownie od batata

Slatki krumpir kao desert? Može. Mjera u ovom desertu je cup što je oko 250 grama, a možete koristiti i klasičnu šalicu. 

Sastojci:

Postupak:

Sve sastojke pomiješati i staviti u kalup obložen papirom za pečenje ili ga možete namazati maslacem i posuti brašnom, da se ne lijepi. Na 175 stupnjeva, nekih 25 do 30 minuta.

Izvor: Pexels

Čoko mousse od tofua

Da, tofu može biti desert i to ne bilo kakav, već kremasti mousse. Nemojte preskočiti ovaj recept.

Sastojci:

Priprema:

Čokoladu otopite na pari pa ju sa ostalim sastojcima stavite u blender dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite je u posudice i pričekajte par sati da se “stisnu”. Nećete vjerovati da jedete tofu, a ne pravi čokoladni mousse.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Liz Douglas (@glowdiaries___)

Domaći zdravi Snickers snack

Sjećate se onog recepta za domaću Kinder Bueno kremu? E pa, nova specijalnost nam je traženje recepata za domaće verzije popularnih slatkiša. Ovog puta je to zdrava verzija Snickersa, bez pečenja. 

Sastojci:

Postupak:

  1. Datulje očistiti i raspoloviti pa jednu do druge poredati na papir za pečenje. 
  2. Onda ih prekrite još jednim listom papira i lagano valjkom prijeći preko njih. 
  3. Maknuti taj gornji papir pa preliti maslac od kikirikija preko (ako je previše kompaktan, malo ga rastopite u mikrovalnoj)
  4. Na maslac i datulje rasporediti komadiće kikirikija i preliti sve otopljenom čokoladom i posuti krupnom soli. 
  5. Staviti u hladnjak na nekoliko sati dok se ne stisne pa rezati na male komadiće
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Eitan Bernath (@eitan)

Mekani keksi od slanutka

Točno se sjećam kada kad sam isprobala ove kekse, već mi je i sirova smjesa bila prefina, a nakon pečenja su tek ispali savršeni!

Sastojci:

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 175 °C i obloži lim za pečenje papirom za pečenje.
  2. Isperi i dobro posuši slanutak papirnatim ručnikom kako bi uklonio višak tekućine.
  3. Stavi slanutak u blender i miksaj dok ne postane potpuno glatka smjesa.
  4. Dodaj kikiriki maslac, javorov sirup, ekstrakt vanilije, cimet, prašak za pecivo i prstohvat soli, zatim nastavi miksati dok ne dobiješ kremastu i ujednačenu smjesu.
  5. Umiješaj nasjeckanu tamnu čokoladu ručno, koristeći špatulu ili žlicu.
  6. Oblikuj kekse – uz pomoć žlice uzimaj smjesu, oblikuj kuglice i lagano ih spljošti na pleh. Ostavite malo razmaka između njih.
  7.  Peci kekse 12-15 minuta, dok rubovi ne očvrsnu, ali sredina ostane mekana.
  8. Ohladi kekse 5-10 minuta prije nego ih premjestiš s lima, jer će u početku biti jako mekani.
Izvor: Pexels

Mini kolačići od mrkve

Carrot cake mi inače jedna od dražih recepata i probala sam već stvarno puno verzija. Ali ovi mini zalogaju su bas odličan comfort finger food.

Sastojci:

Priprema:

  1.  Zagrij pećnicu na 175 °C i obloži pleh papirom za pečenje.
  2. Pomiješaj sve sastojke u velikoj zdjeli dok ne dobiješ ljepljivu, ali čvrstu smjesu.
  3. Oblikuj kekse žlicom, stavljaj ih na pleh i lagano spljošti.
  4.  Peci 12-15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatno smeđi.
  5. Ohladi 5 minuta, zatim prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.
Izvor: Pexels

Ovo su samo neki od primjera zdravih deserata koje smo isprobale. Moral of the story, nije potrebno u potpunosti izbaciti neku namirnicu, nekada je dovoljno samo ju smanjiti li joj pronaći zdraviju verziju. Nemojte si u potpunosti zabraniti deserte. Mislim, kakav bi to život uopće bio?!

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#MULTITASKINGKITCHEN #OVISNOST O ŠEĆERU #SECER #ZDRAVI RECEPT #ZDRAVI DESERTI

Preporučeni sadržaj