Svi mi imamo svoje “poroke”. Neki od najčešćih su naravno alkohol i cigarete. Nekima je to kladionica, nekima pak previše kofeina. Moj porok? Apsolutno i jedino – slatkiši u svim svojim okusima i oblicima. Znate ono kad se fino najedete i baš ste siti, ali tijelo vam “traži” još nešto slatko. I jednostavno vam je prirodno da u danu morate pojesti barem pola čokolade, ili keks, ma bilo što, samo da je slatko.
Ne znam službene podatke, ali po mom mišljenju, ovisnost o slatkom je jedna od težih, a ironično, najlakše se na nju navučete. A opet, koliko sam čula i čitala, samo dva tjedna bez rafiniranog šećera donosi listu benefita za naše tijelo i zdravlje.
Kako bih vas motivirala, prvo malo o tome.

Što se događa u tijelu kada ne unosimo šećer?
Ovisno o tome koliko “izdržite”, benefiti šećerne apstitencije su sve bolji i bolji.
- Tjedan do dva bez šećera – stabilnija energija bez naglih šećernih oscilacija, smanjena želja za slatkim (prvih par dana bit će kriza, to ne možete izbjeći), bolji san, manja nadutost i bolja probava
 - Tri do četiri tjedna bez šećera – promjene u kilaži i bolje sagorijevanje masnoća, čišća koža i bolja koncentracija
 - Par mjeseci bez šećera – smanjeni rizik od dijabetesa tipa 2, bolji rad srca i bolje generalno raspoloženje (manja oscilacija šećera znači stabilnije hormone sreće, poput serotonina i dopamina).
 

Naravno, nije potrebno u potpunosti izbjegavati apsolutno sve što ima i notu slatkoće, postoje i neki zdraviji oblici prirodnih šećera koje možete unositi. Također, nismo baš pobornice apsolutnih zabrana i odricanja, hedonisti u nama nam to ne dopuštaju. Zato smo se potrudile pronaći recepte za zdrave verzije deserata koje ćete konzumirati bez grižnje savjesti, a koji će ipak utažiti onu dosadnu želju za slatkim.
Brownie od batata
Slatki krumpir kao desert? Može. Mjera u ovom desertu je cup što je oko 250 grama, a možete koristiti i klasičnu šalicu.
Sastojci:
- 1 cup pirea od batata
 - 1⁄4 cup kakaa
 - 1⁄2 cup maslaca od kikirikija ili maslaca od badema
 - 1⁄4 cup meda ili javorovog sirupa
 - prstohvat soli
 - mala žlica kokosovog ulja
 - pola žlica sode bikarbone
 
Postupak:
Sve sastojke pomiješati i staviti u kalup obložen papirom za pečenje ili ga možete namazati maslacem i posuti brašnom, da se ne lijepi. Na 175 stupnjeva, nekih 25 do 30 minuta.

Čoko mousse od tofua
Da, tofu može biti desert i to ne bilo kakav, već kremasti mousse. Nemojte preskočiti ovaj recept.
Sastojci:
- 200 grama tofua
 - žlica ekstrakta od vanilije
 - velika žlica kakaa
 - 100 grama otopljene tamne čokolade
 - 3 žlice meda
 
Priprema:
Čokoladu otopite na pari pa ju sa ostalim sastojcima stavite u blender dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite je u posudice i pričekajte par sati da se “stisnu”. Nećete vjerovati da jedete tofu, a ne pravi čokoladni mousse.
Domaći zdravi Snickers snack
Sjećate se onog recepta za domaću Kinder Bueno kremu? E pa, nova specijalnost nam je traženje recepata za domaće verzije popularnih slatkiša. Ovog puta je to zdrava verzija Snickersa, bez pečenja.
Sastojci:
- datulje
 - maslac od kikirikija
 - kikiriki
 - tamna čokolada
 - krupna sol
 
Postupak:
- Datulje očistiti i raspoloviti pa jednu do druge poredati na papir za pečenje.
 - Onda ih prekrite još jednim listom papira i lagano valjkom prijeći preko njih.
 - Maknuti taj gornji papir pa preliti maslac od kikirikija preko (ako je previše kompaktan, malo ga rastopite u mikrovalnoj)
 - Na maslac i datulje rasporediti komadiće kikirikija i preliti sve otopljenom čokoladom i posuti krupnom soli.
 - Staviti u hladnjak na nekoliko sati dok se ne stisne pa rezati na male komadiće
 
Mekani keksi od slanutka
Točno se sjećam kada kad sam isprobala ove kekse, već mi je i sirova smjesa bila prefina, a nakon pečenja su tek ispali savršeni!
Sastojci:
- 1 konzerva slanutka
 - 100 g kikiriki maslaca
 - 3 žlice javorovog sirupa ili meda
 - 1 žlica ekstrakta vanilije
 - pola žlice cimeta
 - pola male žlice praška za pecivo
 - prstohvat soli
 - 50 g tamne čokolade nasjeckane
 
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 175 °C i obloži lim za pečenje papirom za pečenje.
 - Isperi i dobro posuši slanutak papirnatim ručnikom kako bi uklonio višak tekućine.
 - Stavi slanutak u blender i miksaj dok ne postane potpuno glatka smjesa.
 - Dodaj kikiriki maslac, javorov sirup, ekstrakt vanilije, cimet, prašak za pecivo i prstohvat soli, zatim nastavi miksati dok ne dobiješ kremastu i ujednačenu smjesu.
 - Umiješaj nasjeckanu tamnu čokoladu ručno, koristeći špatulu ili žlicu.
 - Oblikuj kekse – uz pomoć žlice uzimaj smjesu, oblikuj kuglice i lagano ih spljošti na pleh. Ostavite malo razmaka između njih.
 - Peci kekse 12-15 minuta, dok rubovi ne očvrsnu, ali sredina ostane mekana.
 - Ohladi kekse 5-10 minuta prije nego ih premjestiš s lima, jer će u početku biti jako mekani.
 

Mini kolačići od mrkve
Carrot cake mi inače jedna od dražih recepata i probala sam već stvarno puno verzija. Ali ovi mini zalogaju su bas odličan comfort finger food.
Sastojci:
- 1 šalica naribane mrkve
 - 1 šalica zobenih pahuljica
 - 1⁄2 šalice bademovog brašna
 - 1⁄4 šalice javorovog sirupa
 - 1⁄4 šalice grožđica
 - 1⁄4 šalice nasjeckanih oraha
 - 1 žličica cimeta
 - 1⁄2 žličice muškatnog oraščića
 - 1⁄4 žličice soli
 
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 175 °C i obloži pleh papirom za pečenje.
 - Pomiješaj sve sastojke u velikoj zdjeli dok ne dobiješ ljepljivu, ali čvrstu smjesu.
 - Oblikuj kekse žlicom, stavljaj ih na pleh i lagano spljošti.
 - Peci 12-15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatno smeđi.
 - Ohladi 5 minuta, zatim prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.
 

Ovo su samo neki od primjera zdravih deserata koje smo isprobale. Moral of the story, nije potrebno u potpunosti izbaciti neku namirnicu, nekada je dovoljno samo ju smanjiti li joj pronaći zdraviju verziju. Nemojte si u potpunosti zabraniti deserte. Mislim, kakav bi to život uopće bio?!
Izvor naslovne fotografije: Pexels
                










