Jednostavno znamo da smo ove dane svi jeli, ali i kuhali, previše i da vam je dosta svega. I zato vam donosimo jedan lagani i brzinski ručak koji možete pripremiti u manje od 15 minuta (ako odlučite ne jesi ostatke francuske na kruhu i izbjegavati kuhinju u širokom luku, što također podržavamo).
Baza ovog brzog ručka je tofu. Osobno nisam preveliki fan teksture koju tofu ima, a ni okusa (koji je pomalo nepostojeći ako mene pitate). Još jedna stvar koju ne volim je i ta da moram unaprijed razmišljati da ga na vrijeme stavim u određeni sos umak, kako bi pokupio barem malo okusa prije pečenja.
S druge strane, odlična je i cjenovno pristupačna zamjena za meso tako da sam si dala truda da pronađem dobru kombinaciju okusa i teksture kako bi tofu češće ubacila u prehranu. I uspjela sam! Malo inspiracije iz drugih recepata, malo vlastitog isprobavanja - i recept je tu.
Moja tajna je u blendanju tofua čime se gubi prvobitna tekstura i u dodatku snažnijih okusa u umak, koji preuzmu pomalo dosadan okus tofua. Umak je ukusan, brzo gotov i što je najvažnije, prepun zdravih proteina. Još jedna ključna stvar koju volimo kod ovog ručka je ta da je doslovno gotov u 12 minuta - 8 do 10 minuta za kuhanje tjestenine i ostatak za miksanje (ako imate dobar blender, gotovi ste i brže!)
Sastojci za umak
- tofu s dodatkom bosiljka
- šaka svježeg bosiljka
- dvije šake rikole
- češanj češnjaka
- prehrambeni kvasac (ili parmezan)
- velika žlica Planet of Plants umaka s vlascem i đumbirom
- mala žličica svježeg đumbira
- 5 velikih žlica maslinovog ulja
- žlica soka od limuna
- cherry rajčice
- sjemenke bundeve
- sol, papar
- *za prilog umaku možete koristiti tjestenina, njoke, bulgur, rižu – što god vam padne na pamet
Priprema
Tjesteninu, njoke ili neku drugu žitaricu kuhajte prema uputama na pakiranju. Za to vrijeme u blender ubacite sve sastojke za umak, osim cherry rajčica. Kada dobijete dobru konzistenciju, možete u umak ubaciti i par žlica vode od kuhanja tjestenine. Na kuhane žitarice dodajte umak i ukrasite sitno narezanim rajčicama, sjemenkama bundeve i svježim bosiljkom. Mi rajčice volimo malo obogatiti i gustim aceto balsamico umakom.
I to je to, protein boost brzinski ručak je gotovo!
Izvor naslovne fotografije: Pexels