Low carb prehrana ograničava unos ugljikohidrata, a naglasak stavlja na proteine, zdrave masti i povrće s niskim udjelom škroba. Ovotjedni meni je za sve vas koji želite imati više energije tijekom dana, izbjeći nagle oscilacije šećera i postići bolju kontrolu apetita.
Ipak, valja spomenuti da low-carb prehrana nije za svakoga – osobama koje se bave sportovima visokog intenziteta, trudnicama i dojiljama te onima sa specifičnim zdravstvenim stanjima preporučuje se konzultacija s liječnikom prije započinjanja ovakvog režima.
A za sve vas koji smijete eksperimentirati s prehranom i tražite raznolike, moderne i jednostavne recepte koji će vas inspirirati, nastavite čitati i još važnije, isprobajte recepte u nastvaku!
Ponedjeljak: Piletina punjena ricottom i špinatom, s tikvicama na žaru
Sočna piletina punjena ricottom i špinatom u kombinaciji s lagano zapečenim tikvicama pruža kremasto, ali lagano low-carb jelo.
Sastojci (za 2 osobe):
- 2 pileća filea
- 100 g ricotte
- 1 šaka svježeg špinata
- 1 režanj češnjaka
- 1 tikvica
- Maslinovo ulje, sol, papar, origano
Priprema:
- Pileće filee zarezati po sredini kako bi se dobio “džep”.
- Ricottu pomiješati sa sitno sjeckanim špinatom i češnjakom, posoliti i popapriti.
- Napuniti pileća prsa smjesom i zatvoriti čačkalicom.
- Ispeći na tavi s malo maslinova ulja, po 6-7 minuta sa svake strane.
- Tikvicu narezati na ploške, posoliti i kratko zapeći na gril tavi.

Utorak: Azijska salata s govedinom i sezamom
Azijska salata s govedinom i sezamom donosi hrskavost povrća i egzotičan okus zahvaljujući umaku od soje i limete.
Sastojci:
- 200 g goveđeg filea (ili ramsteka)
- 1 krastavac
- 1 crvena paprika
- 1 mrkva
- 2 žlice sojinog umaka bez šećera
- 1 žlica sezamovog ulja
- Sok pola limete
- Prstohvat sezama
Priprema:
- Govedinu ispeći na jakoj tavi do željenog stupnja pečenosti i narezati na trakice.
- Povrće narezati na tanke štapiće.
- Pomiješati povrće s mesom, preliti dresingom od sojinog umaka, sezamovog ulja i limete.
- Posuti sezamom i poslužiti kao hladnu salatu.

Srijeda: Juha od brokule i badema
Krem juha od brokule i badema iznenađuje orašastom notom i pruža nutritivno bogat, ali lagan obrok.
Sastojci:
- 1 brokula
- 1 manji luk
- 2 šake badema
- 500 ml povrtnog temeljca
- Maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Na maslinovu ulju pirjati nasjeckani luk dok ne omekša.
- Dodati brokulu narezanu na cvjetiće i preliti temeljcem. Kuhati 10 minuta.
- Dodati prethodno tostirane bademe i sve usitniti štapnim mikserom u krem juhu.
- Poslužiti s nekoliko listića tostiranih badema na vrhu.

Četvrtak: Losos s pestom od rukole i salata od celera
Losos s pestom od rukole i svježom salatom od celera nudi modernu i osvježavajuću kombinaciju okusa.
Sastojci:
- 2 fileta lososa
- 1 šaka rukole
- 20 g oraha
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 celer (stabljike)
- Sok pola limuna
Priprema:
- Lososa posoliti, popapriti i ispeći na gril tavi (oko 4 minute po strani).
- U blenderu napraviti pesto od rukole, oraha i maslinova ulja.
- Celer narezati na tanke trakice, preliti sokom limuna i maslinovim uljem.
- Poslužiti lososa s pestom i laganom salatom.

Petak: Tacos od salate s puretinom i guacamoleom
Tacos od salate s puretinom i guacamoleom predstavljaju zdravi "fast food" bez ugljikohidrata
Sastojci:
- 200 g mljevene puretine
- 1 glavica iceberg salate
- 1 avokado
- 1 rajčica
- Sok pola limete
- Sol, papar, čili u prahu
Priprema:
- Puretinu začiniti čilijem, soli i paprom te ispeći na tavi.
- Avokado usitniti vilicom, dodati rajčicu narezanu na kockice i sok limete.
- Listove salate koristiti kao “tortilje” i puniti ih puretinom i guacamoleom.

Subota: Pečeni patlidžan s mozzarellom i pestom od bosiljka
Pečeni patlidžan s mozzarellom i pestom od bosiljka savršeno spaja mediteranske okuse u laganoj vegetarijanskoj verziji
Sastojci:
- 1 veći patlidžan
- 100 g mozzarelle
- 1 žlica pesta od bosiljka
- Maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
- Patlidžan narezati na ploške, posoliti i ostaviti 10 minuta da pusti vodu.
- Ocijediti i peći u pećnici 20 minuta na 200 °C.
- Svaku plošku premazati pestom i staviti tanku krišku mozzarelle.
- Vratiti u pećnicu još 5 minuta, dok se sir ne otopi.

Nedjelja: Pileća juha s kokosovim mlijekom i limunskom travom (inspirirana tajlandskom kuhinjom)
Pileća juha s kokosovim mlijekom i limunskom travom inspirirana je tajlandskom kuhinjom i pruža egzotičan, aromatičan doživljaj
Sastojci:
- 200 g pilećih prsa
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 1 stabljika limunske trave (ili malo limunove korice ako nemate)
- 100 g šampinjona
- 1 žlica ribljeg umaka
- Sok pola limete
- Svježi korijander (po želji)
Priprema:
- Pileća prsa narezati na tanke trakice.
- U loncu zagrijati kokosovo mlijeko i dodati limunsku travu. Kuhati 5 minuta.
- Ubaciti piletinu i šampinjone te kuhati još 10 minuta.
- Začiniti ribljim umakom i limetom. Posuti svježim korijanderom.

Low-carb prehrana može biti raznolika, kreativna i ukusna – uz malo mašte lako ćete izbjeći dosadne i ponavljajuće obroke. Kako ste mogli vidjeti u ovom tjednom meniju, postoje brojni načini da se uz povrće, proteine i zdrave masti stvori balansirana i zanimljiva jela koja su brza za pripremu. Prednost low-carb prehrane je osjećaj sitosti bez naglih padova energije, ali je važno paziti na unos dovoljno vlakana i vitamina kroz povrće i orašaste plodove.
Izvor naslovne fotografije: Pexels